Kulturkonsulent

Kulturkonsulent

Konsulent inom dans, teater, konst mm arbetar för att främja, stärka och utveckla det professionella kulturlivet inom ett visst kulturområde, som t ex kan vara dans, teater eller konst.

Kulturkonsulentens roll är att främja människors möjlighet till att möta professionellt kulturutövande och att sprida t ex dans som konst- och uttrycksform.

Som konsulent inom kulturområdet samarbetar man även med andra aktörer för att stödja och utveckla kulturområdet på olika sätt. Kulturkonsulenter arbetar med att informera, anordna kompetensutveckling, ibland förmedla föreställningar och kontakter med pedagoger och är en resurs för professionella kulturarbetare som dansare, koreografer, skådespelare och konstnärer.

En viktig del i arbetet är att skapa kanaler mellan den breda basen med amatörverksamhet, skolan, inom föreningslivet och det professionella kulturlivet med institutioner, ensembler och fria utövande kulturarbetare.

Utbildning

Grundläggande utbildning finns på gymnasiet, bl a Humanistiska programmet.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Vanligast är att man arbetar för en region eller en större kommun och har som uppgift att förverkliga kulturpolitikens visioner. Konsulenten arbetar även med att skapa bättre förutsättningar för kulturutövare och konstnärer att verka lokalt och regionalt genom att koordinera kompetensutveckling och projekt samt såväl nationella som internationella samarbeten.

Yrkesporträtt

Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  3 Lediga jobb som kulturkonsulent

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.