På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Filmvetare

Filmvetare

Filmvetare är ett samlingsnamn för många olika yrken, ex. högskolelärare/forskare inom område "film", filmfestivalsarrangörer eller de som jobbar på Svenska filminstitutet samt filmrecensenter.

Många kombinerar studier i filmvetenskap med andra utbildningar där de på ett eller annat sätt har nytta av sina filmkunskaper. På Linnéuniversitetet erbjuds ett Kulturledarprogram, där studenterna kan välja att fördjupa sig i musik, konst eller film - en utbildning som leder till möjlighet att arbeta som kulturledare.

Högskolelärare/forskare inom område "film" har arbetsuppgifter som går ut på att forska och undervisa om film. Exempel på vilken bakgrund man, som filmvetare, kan ha: en magisterexamen i drama-teater-film från en högskola eller ett universitet, godkänd disputation i litteraturvetenskap med inriktning film.

Frågar man filmvetare om vad de anser om sitt yrke, säger de flesta att det är det roligaste jobb man kan ha men det är långt dit, mycket hårt arbete och ganska osäkert att man lyckas; man kan nog ha en stor portion tur.

Många verksamma inom diverse filmyrken har läst någon termin inom filmvetenskap eller någon form av utbildning inom "drama-teater-film" på eftergymnasial nivå. 

Länktips
kulturradet.se

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.