Filmvetare

Filmvetare

Filmvetare är ett samlingsnamn för många olika yrken, t ex högskolelärare / forskare inom område "film", filmfestivalsarrangörer, de som jobbar på Svenska filminstitutet samt filmrecensenter.

Många kombinerar studier i filmvetenskap med andra utbildningar där de på ett eller annat sätt har nytta av sina filmkunskaper. På Linnéuniversitetet erbjuds ett Kulturledarprogram, där studenterna kan välja att fördjupa sig i musik, konst eller film, är en utbildning som leder till möjlighet att arbeta som kulturledare.

Högskolelärare / forskare inom område "film" har arbetsuppgifter som går ut på att forska och undervisa om film. Frågar man filmvetare om vad de anser om sitt yrke, säger de flesta att det är det roligaste jobb man kan ha, men det är långt dit, mycket hårt arbete och ganska osäkert att man lyckas.

Utbildning

Många verksamma inom diverse filmyrken har läst någon termin inom filmvetenskap eller någon form av utbildning inom "drama-teater-film" på eftergymnasial nivå. 

Grundutbildning finns på flera av gymnasiets program, bl a Estetiska programmet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan, folkhögskolan och inom Konst- och kulturutbildningar.

Lilla ordboken

Vinjettmusik - är ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas vinjettmusiken både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för temasång.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.