Filmkritiker

Filmkritiker

En filmkritiker studerar filmkunskap och kan bland annat också recensera långfilmer, kortfilmer och TV-serier.

Filmkritiker studerar filmkonst och skriver och pratar om spelfilmer, dokumentärfilmer, TV-drama, TV-serier och om filmskapare samt om filmfestivaler och andra evenemang som på något sätt har med film eller filmskapandet att göra, t ex vid prisutdelningar.

Filmrecensent är också en variant av filmkritiker, skillnaden är att filmkritiker också kan undervisa i filmkunskap, medan filmrecensent ägnar sig åt att just recensera filmer och TV-produktioner.

Filmkritiker kan studera filmkonst utifrån olika perspektiv, t ex ur genusperspektivet och även utarbeta kriterier utifrån vilka filmer och TV-produktioner som bör bedömas.

Utbildning

Grundutbildning finns på flera av gymnasiets program, bl a Estetiska programmet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Lilla ordboken

Vinjettmusik - är ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas vinjettmusiken både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för temasång.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.