På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Journalist / reporter Spela filmen

Journalist / reporter

En journalist / reporter måste vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under stark tidspress och vara intresserad av att följa med i både teknikutvecklingen och i samhällsdebatten. Idag skapas journalistik allt mer i samspelet mellan journalist och publik. Uppföljningar på en nyhet kan komma i en blogg eller i sociala medier, likaväl som i en tidning eller på TV.

De flesta journalister arbetar inom press, webb, radio och TV utan kommersiell påverkan, men det finns också journalister som arbetar med redaktionell marknadsföring. LAllt fler journlister jobbar direkt mot webben, eller med olika sociala medier.

En journalist måste förstå och följa de etiska regler som gäller för yrket, exempelvis när det gäller opartiskhet eller att bara publicera korrekt information, förhålla sig opartisk, respektera personlig integritet och visa gott omdöme när det gäller namnpublicering.

En journalist på en lokalredaktion söker information genom att ringa runt eller söka på datorn. Du filmar kanske själv, klipper ihop inslaget, presenterar det i studion och sänder det, samtidigt som du publicerar en kort version med bild på webben och har dialog med tittarna i sociala medier. Vissa journalister arbetar huvudsakligen med att ta fram information till kollegor eller redaktionen, och kan då kallas researchers.

Antalet fasta anställningar minskar, som journalist / reporter arbetar du antingen som frilans, med eget företag, eller att du anställs inom ett bemanningsföretag för att sedan bli uthyrd till arbetsgivare.

Som journalist kan du specialisera dig, som t.ex  Undersökande ("grävande") journalist, Samhällsreporter, Medicinsk journaIist, PoIitisk journaIist, Ekonomijournalist, E-sport journalist, Kultur/musikjournalist, Modejournalist, Vetenskapsjournalist, Teknikjournalist, Motorjournalist. 

Utbildning

Journalistutbildning oftast en förutsättning för att få arbete inom branschen. Högskoleutbildning finns på några orter i landetoch är antingen inriktad mot journalistikforskning eller mot mer praktiskt arbete inom till exempel etermedia eller tryckta medier. Utbildningen är tre år och kan byggas på mot en mastersexamen. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne.

Inom Yrkeshögskolan och folkhögskolor finns utbildningar inom media- och journalistikområdet. Vanligtvis ett eller två år och specialiserade mot till exempel radio eller foto. Ett stort antal fristående utbildningsanordnare erbjuder utbildning inom medieområdet. Kontrollera vad som gäller för rätten till studiemedel för dessa utbildningar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

23 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.