På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Journalist / Reporter
Spela filmen

Journalist / Reporter

Att vara journalist / reporter är så mycket mer än att skriva för en tidning, jobba inom TV, radio eller andra berättande medier. God journalistik tar avstamp i ett gott förarbete där journalisten är påläst i ett ämne eller kanske intervjuar en person med syfte att berätta en historia eller förmedla kunskap.

Yrket journalist varierar såklart beroende av var du jobbar och hur ditt uppdrag ser ut, men journalister är en yrkesgrupp som vill ge fler perspektiv, sprida kunskap och fakta och gräva fram nya sanningar. Eftersom vi lever i en värld som blir allt mer polariserad och där fake news blir vanligare, är saklig och korrekt kvalitetsjournalistik viktigare än någonsin.

En journalist/reporter måste vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under stark tidspress och vara intresserad av att följa med i både teknikutvecklingen och i samhällsdebatten.

Vissa journalister är researchers som gräver fram fakta och information till det som ska bli en nyhet och andra jobbar som digitala redaktörer som publicerar nyheterna på webben och sociala medier samt för en dialog med publiken. Mycket av dagens journalistik hämtas från idéer som reportrar hittar på nätet eller som läsare och tittare tipsar om.

Gemensamt för alla journalister är att man måste förstå och följa de etiska regler som gäller för yrket, exempelvis när det gäller opartiskhet eller att bara publicera korrekt information, respektera personlig integritet och visa gott omdöme när det gäller namnpublicering. Det är viktigt att vara trovärdig i rollen som journalist för att publiken ska känna tillit.

Det finns många möjligheter att jobba som journalist även om det inte alltid innebär en fast anställning. För dig som vill bli journalist finns många olika journalistutbildningar att söka sig till, både på universitet, högskolor och folkhögskolor.

Utbildning

Journalistutbildning oftast en förutsättning för att få arbete inom branschen. Högskoleutbildning inom journalistisk är på tre år och kan byggas på till en masterexamen. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne.

Även inom Yrkeshögskolan och folkhögskolor finns utbildningar inom media- och journalistområdet. Dessa är vanligtvis på ett eller två år och oftast specialiserade mot radio eller foto. Ett stort antal fristående utbildningsanordnare erbjuder utbildning inom medieområdet. Kontrollera vad som gäller för rätten till studiemedel för dessa utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Inom snar framtid kommer ca 300 personer att gå i pension och till dess behöver många journalister skolas in på t ex Sveriges Radio. Ett sätt att komma in på Sveriges Radio är via praktik, när du går på journalistutbildningen. Det är många som sedan blir kvar på Sveriges Radio efter sin slutförda utbildning.

Arbetsplats

Rollen kan variera beroende på var du jobbar, det kan till exempel vara som reporter på en lokalredaktion där du berättar om det som händer i ett mindre samhälle eller på en stor nyhetsredaktion där du bevakar händelser runt om i världen.

En journalist kan också jobba som programledare i radio, tv eller på nätet.  

Visa mer
Visa mindre

57 Lediga jobb

Redaktör/reporter till nystartad nyhetssajt

Arbetsgivare / Ort: Academic Work Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-12-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Deltidsskribenter med stort nyhets- och samhällsintresse med vana att skriva nyhetstexter sökes till nystartad nyhetssajt med stor potential. Sajten läses av mer än 100 000 personer dagligen och du erbjuds möjlighet att följa med på en utvecklande resa. Sök tjänsten redan idag då urval sker löpande! OM TJÄNSTEN I den här rollen följer du nyhetsutvecklingen i Sverige och världen och skannar de ledande nyhetssajterna. Du producerar sedan nyhetstexter utefter det som du bedömer intresserar den breda allmänheten. Du bearbetar texter och publicerar dessa på nyhetssajten där du även själv sätter rubriker. Arbetstiderna är tidiga morgnar och/eller kvällstid. Arbetsverktyget är ett enkelt textprogram som du får en noggrann introduktion i. Publicering sker främst på webben men även i sociala medier. Vi tror att du är i slutskedet av dina universitetsstudier och vill få gedigen arbetslivserfarenhet inom journalistik. Allt arbete sker självständigt hemifrån men du erbjuds dagligt stöd och kontakt med redaktionsledningen. Du erbjuds * För rätt person finns goda möjligheter att i framtiden ta sig an ytterligare utmaningar internt och utvecklas i nya roller. * Som konsult för Academic Work erbjuder vi stora möjligheter för dig att växa professionellt, bygga ditt nätverk och skapa värdefulla kontakter för framtiden. Läs mer om vårt konsulterbjudande ARBETSUPPGIFTER * Följa nyhetsflödet och skanna de ledande nyhetssajterna i Sverige och världen * Skriva nyhetsartiklar och publicera på nyhetssajten * Sätta rubrik, bild och redigering i WordPress VI SÖKER DIG SOM * Är studerande inom journalistik/kommunikation/samhällsvetenskap * Är nyhets- och samhällsintresserad och en van skribent * Har en känsla för vad som intresserar den breda allmänheten * Har god data- och systemvana * Talar, läser och skriver flytande svenska och engelska Det är även meriterande om du har vana att arbeta i Wordpress och har tidigare erfarenhet av att skriva nyhetstexter i en liknande roll. Som person är du * Självgående * Kommunikativ * Strukturerad Vidare är du en person som producerar nyhetstexter snabbt och trivs med att arbeta effektivt och delvis under tidspress. Övrig information * Start: Enligt överenskommelse * Arbetstider: Morgonpass 05.15-08.00 och/eller kvällspass 18.00-22.00 * Omfattning: Deltid, ca 10h/veckan * Placering: Allt arbete sker på distans. * Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och vår kunds önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work. Vi går igenom urvalet löpande och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen.
Arbetsgivare
Academic Work Sweden AB
Hemsida: http://www.academicwork.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Gefle Dagblad söker reporter till vår huvudredaktion i Gävle

Arbetsgivare / Ort: Bonnier News AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)
Publicerad: 2022-01-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Som reporter är du beredd att ta dig an allt från vad som händer i kommunen, över brott och straff, ägna dig åt djupare nyhetsgranskning eller större intervjuer med intressanta personer. Alla reportrar på GD är breda, men har också ett eget ansvarsområde. Du behärskar att skriva, fotografera och filma, samt sända tv, framför eller bakom kameran. Du går på ett rullande schema där de flesta passen är dagtid måndag-fredag, men där det också ingår kvällspass eller helgpass. Din närmaste chef är en av GD:s nyhetschefer. För tjänsten gäller att du har en journalistutbildning, gärna några års erfarenhet och en nyfikenhet på din omvärld. Tjänsterna kräver B-körkort. Ansökan Din ansökan ska innehålla personligt brev, CV och minst två referenser med kontaktuppgifter. Ansökan sker via Jobylon senast 31 januari 2022. Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100%. Tillträde 1 mars 2022, eller efter överenskommelse. Ansökan sker via Jobylon senast 31 januari 2022. Frågor om tjänsten Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare Gefle Dagblad, 026-15 96 10 Ordförande i SJF-sektionen är Nils Palmeby, 026-15 95 53 Inom Bonnier News värnar vi om det fria ordet och gör skillnad genom journalistik som når och berör många. Vi är Sveriges ledande mediehus med varumärken som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri når vi miljoner läsare och användare varje dag. Genom Bonnier News Local har vi även ett stort lokalt engagemang - från Sydsvenskan i söder till Örnsköldsviks Allehanda i norr. Förutom detta ger vi också ut branschspecifika tidningar såsom Dagens Media, Resumé, Dagens medicin och Fastighetsnytt, och även en rad livsstilsmagasin som Damernas Värld, Sköna Hem, Teknikens Värld och Allt om Mat m.fl. Genom att ständigt driva den digitala utvecklingen framåt når vi hela tiden längre - som medarbetare hos oss kan du påverka riktningen.
Arbetsgivare
Bonnier News AB
Hemsida: https://www.bonniernews.se/bonnier-news-local/
Ansökan
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Jobba på P4 Jönköping i sommar!

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Radio AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - upp till 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vill du också vara i händelsernas centrum och berätta de starka historierna? I så fall ska du söka sommarvikariat på P4 Jönköping. Vi är en radiostation som hela tiden utvecklas och förnyas. Vi vill vara på plats nära våra lyssnare och fånga deras vardag, deras glädjeämnen och problem. Vårt löfte till publiken är att vi sänder när det händer. Vi vågar också ställa de obekväma frågorna och hitta historierna som skakar om och överraskar. Våra programledare är personliga och äkta och är ett nära sällskap som gör vardagsfrågor och världshändelser begripliga och intressanta. På P4 Jönköping samarbetar vi och jobbar som ett lag oavsett roll och arbetsuppgifter Vi söker nyfikna och självständiga reportrar, nyhetssändare och digitala redaktörer som ska se till att kanalen är nyhetsledande i länet även under sommaren samt självkörande programledare med personlighet. Vi arbetar ibland i ett högt tempo, har alltid höga ambitioner samtidigt som vi har ha kul på jobbet. För att vara aktuell för sommarvikariat hos oss på P4 Jönköping behöver du ha: • Journalistutbildning från högskola eller folkhögskola • B-körkort för manuell bil Vi ser även gärna att du har dokumenterad radioerfarenhet och kunskaper i Sveriges Radios olika arbetsredskap som Mandozzi, DIGAS och ENPS samt kunskap om webb och sociala medier. Anställning Tjänsterna är sommarvikariat eller programanställning sommaren 2022. Placeringsort är Jönköping. Ansökan och kontaktuppgifter Låter det som att det är dig vi söker? Då tycker vi att du ska skicka in din ansökan redan nu - och vänta inte, vi anställer löpande. Sista ansökningsdag är den 31 januari. Med din ansökan vill vi gärna att du skickar in ett röstprov. Ladda upp en mp3-fil med 30 sekunder där du läser ett kort nyhetstelegram. (Det är ok att spela in röstprov med röstmemo-funktionen i mobilen). Du får gärna skicka med en länk till en digital publicering du är stolt över. Frågor om tjänsten: Peter Olsson, kanalchef, tel. 036-215 66 57 Frågor om rekryteringen: Marianne Jansson, HR-partner, [email protected] Facklig kontakt: Melekeh Meyer, Unionen, tel. 036-215 66 44 , Henrik Dammberg, SJF, tel. 036-215 66 35, samt Saco som nås via [email protected] Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Sveriges Radio AB
Ansökan
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Reporter med fokus på mångfald till Norrköpings Tidningar

Arbetsgivare / Ort: Öst Media AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Östgöta Media är ett medieföretag i Östergötland där, Mediehusen Corren, -NT, -MVT och -VT ingår. Östgöta Media ingår i koncernen NTM AB som är ägare till prenumererade morgontidningar, gratistidningar, TV-stationer, radiokanaler, digitala medier, eventbolag, distributionsbolag och tryckerier. Koncernen är verksam, förutom i Östergötland, även i Uppland, Norrbotten och på Gotland. Några av de varumärken som ingår i koncernen är tidningarna Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten, Motala Vadstena tidning, Mera Linköping, Mera Norrköping, Upsala Nya Tidning, Extra Östergötland, Norrbottens Kuriren, Norrländska Socialdemokraten, Västerviks Tidningen, Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda, Folkbladet och radiostationerna East FM, Bandit och Rix FM, samt Tv-stationerna 24nt, 24corren, 24unt och 24norrbotten och eventbolaget Mötesfabriken. Koncernen omsätter 1 800 Mkr och har ca 1400 anställda Om tjänsten Tjänsten är en heltid visstidsanställning om 6 månader med placering i Norrköping. Norrköping är en stad med en stark mångkulturell mix. Vi behöver därför aktivt försöka spegla detta för att vara relevanta för våra läsare. Norrköpings Tidningar söker därför en allmänreporter till redaktionen i Norrköping med fokus på mångfaldsfrågor. Tjänsten innebär att du ska ha fokus på lokala nyheter som upplevs som nyttiga och relevanta för en stor grupp av våra läsare i Norrköpingsområdet som inte har svenska som första språk. Du behöver därför behärska fler språk än svenska, med fördel arabiska eller annat språk som är väsentligt för orten du ska bevaka. Kvalifikationer Personen vi söker drivs av det journalistiska berättandet i alla dess former. Du bör ha lätt att hitta vinkeln och de lokala nyheterna. Du skriver, fotar, filmar och live-rapporterar digitalt. Du är snabb, flexibel och har ett gott publicistiskt omdöme. Du har lätt för att samarbeta och fungerar bra i team. Övrig kompetens: Erfarenhet av lokalt journalistiskt arbete i högt tempo.God allmänbildning och ämneskunskap.Dokumenterad förmåga att leverera självständigt inom tidsram med efterfrågad kvalitet.Utbildad journalist på högskolenivå eller motsvarande.Körkort är ett krav. Bor du i, eller är du villig att flytta till Norrköping är det ett klart plus och väger tungt vid rekryteringen. Vi ser gärna kvinnliga sökande och/eller sökanden med utomnordisk bakgrund. Anställningens omfattning Heltid visstidsanställning om 6 månader med placering i Norrköping. Tillträde snarast Ansökan Frågor om tjänsten samt ansökan med personligt brev, cv och referenser skickas till chefredaktör Fredrik Lagerqvist ([email protected]) så snart som möjligt då vi kallar till intervju löpande. Sista ansökningsdag är 31 januari 2022. SJF:s representant: Elisabet Bergquist, [email protected] Välkommen med din ansökan! Allmänreporter till redaktionen i Norrköping med fokus på mångfaldsfrågor.
Arbetsgivare
Öst Media AB
Ansökan
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Reporter till Knallebladet – fast tjänst

Arbetsgivare / Ort: Markbladet AB / VÅRGÅRDA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Knallebladet söker en journalist till en fast tjänst. Tjänsten är på heltid eller enligt överenskommelse.

Ditt bevakningsområde blir Vårgårda kommun. Där har du också din arbetsplats.

Du får en roll med stor frihet men som även kräver stort ansvar. Du är drivande i planeringsarbetet och förväntas kunna förse dig själv med reporteruppdrag. Samtidigt finns möjlighet att bolla idéer med reporterkollegor och redaktionsledning.

Du gör intervjuer, tar bilder och skriver artiklar. Du har grundläggande kunskap om beslutsprocesser och organisation inom kommun och behärskar kommunal bevakning. Du drivs av att hitta bra nyheter men tycker också om att berätta om människor och skriva mer lättsamma reportage.

Som person är du framåt och tar egna initiativ. Du tål stress och tar ansvar för dina arbetsuppgifter. Du samarbetar bra med dina närmaste kollegor.

Lön enligt överenskommelse. Vi kallar till intervjuer löpande.

Skicka din ansökan med CV och personligt brev till Knallebladets chefredaktör Simon Leppämäki, [email protected]

Arbetsgivare
Markbladet AB
Torggatan
44730 VÅRGÅRDA
Hemsida: www.knallebladet.se
Ansökan
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.