På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Journalist / Reporter
Spela filmen

Journalist / Reporter

Att vara journalist / reporter är så mycket mer än att skriva för en tidning, jobba inom TV, radio eller andra berättande medier. God journalistik tar avstamp i ett gott förarbete där journalisten är påläst i ett ämne eller kanske intervjuar en person med syfte att berätta en historia eller förmedla kunskap.

Yrket journalist varierar såklart beroende av var du jobbar och hur ditt uppdrag ser ut, men journalister är en yrkesgrupp som vill ge fler perspektiv, sprida kunskap och fakta och gräva fram nya sanningar. Eftersom vi lever i en värld som blir allt mer polariserad och där fake news blir vanligare, är saklig och korrekt kvalitetsjournalistik viktigare än någonsin.

En journalist/reporter måste vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under stark tidspress och vara intresserad av att följa med i både teknikutvecklingen och i samhällsdebatten.

Vissa journalister är researchers som gräver fram fakta och information till det som ska bli en nyhet och andra jobbar som digitala redaktörer som publicerar nyheterna på webben och sociala medier samt för en dialog med publiken. Mycket av dagens journalistik hämtas från idéer som reportrar hittar på nätet eller som läsare och tittare tipsar om.

Gemensamt för alla journalister är att man måste förstå och följa de etiska regler som gäller för yrket, exempelvis när det gäller opartiskhet eller att bara publicera korrekt information, respektera personlig integritet och visa gott omdöme när det gäller namnpublicering. Det är viktigt att vara trovärdig i rollen som journalist för att publiken ska känna tillit.

Det finns många möjligheter att jobba som journalist även om det inte alltid innebär en fast anställning. För dig som vill bli journalist finns många olika journalistutbildningar att söka sig till, både på universitet, högskolor och folkhögskolor.

Utbildning

Journalistutbildning oftast en förutsättning för att få arbete inom branschen. Högskoleutbildning inom journalistisk är på tre år och kan byggas på till en masterexamen. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne.

Även inom Yrkeshögskolan och folkhögskolor finns utbildningar inom media- och journalistområdet. Dessa är vanligtvis på ett eller två år och oftast specialiserade mot radio eller foto. Ett stort antal fristående utbildningsanordnare erbjuder utbildning inom medieområdet. Kontrollera vad som gäller för rätten till studiemedel för dessa utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Inom snar framtid kommer ca 300 personer att gå i pension och till dess behöver många journalister skolas in på t ex Sveriges Radio. Ett sätt att komma in på Sveriges Radio är via praktik, när du går på journalistutbildningen. Det är många som sedan blir kvar på Sveriges Radio efter sin slutförda utbildning.

Arbetsplats

Rollen kan variera beroende på var du jobbar, det kan till exempel vara som reporter på en lokalredaktion där du berättar om det som händer i ett mindre samhälle eller på en stor nyhetsredaktion där du bevakar händelser runt om i världen.

En journalist kan också jobba som programledare i radio, tv eller på nätet.  

Visa mer
Visa mindre

16 Lediga jobb

NYHETSÖVERSÄTTARE PÅ FRILANSBASIS

Arbetsgivare / Ort: Svensk Medietext AB
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön
Ansök senast 14 maj (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Nyhetstextare

Språk
Krav
  • Engelska

Om jobbet

SVENSK MEDIETEXT AB SÖKER

NYHETSÖVERSÄTTARE PÅ FRILANSBASIS

Svensk Medietext tillhandahåller en rad olika språktjänster i mediebranschen.

Vi ansvarar bland annat för textning och översättning av nyhets- och sportinslag i reguljära tv-sändningar och behöver nu förstärka vår grupp med nyhetsöversättare.

Vi söker nu två journalistiskt inriktade språkmänniskor som kan översätta nyhetsmaterial på främmande språk till svenska. Arbetet sker i redaktionell miljö, ofta i ett högt tempo.

Arbetet sker på plats hos kunden och är schemalagt och anpassat till sändningarna. Det handlar dels om morgnar (vardagar 05-10, helger 08-11.30) men även kvällspass (16-23).

Alla nyhetsöversättare är frilansare och arbetar olika mycket. Arbetet är schemalagt, och man har stora möjligheter att själv påverka sitt schema, men som utgångspunkt tänker vi oss ett par arbetspass i veckan.

För att passa som nyhetsöversättare måste du vara:

- Antingen journalist med goda kunskaper i främmande språk eller språkmänniska med intresse för nyheter

- Allmänbildad och särskilt nyhetsinriktad, med intresse för omvärlden, nyheter och sport.

- Språkkunnig - du måste kunna formulera dig snabbt och säkert på svenska och ha mycket goda kunskaper i engelska och gärna ett eller flera andra främmande språk.

- Stresstålig och samarbetsvillig.

- Helt bekväm med datorer och olika datorprogram.

- Flexibel vad gäller arbetstider

Rätt sökande får ett spännande jobb i händelsernas centrum.

Ansökningar med CV skickas till [email protected]

Arbetsgivare
Svensk Medietext AB
Hemsida: www.medietext.se
Ansökan
Ansök senast 14 maj (2 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Reporter Sommarvikarie

Arbetsgivare / Ort: NWT Media AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 16 maj (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Filipstads Tidning söker Sommarvikarie Nu finns chansen för dig att söka världens bästa sommarvikariat som reporter på Filipstads Tidning. Under sommarmånaderna får du möjligheten att ta en plats i vårt lag som skriver om nyheter, sport, nöje och kultur från Filipstads kommun, Hällefors kommun, Molkom och Storfors. Vårt mål är att vara först med nyhetsrapporteringen på filipstadstidning.se samt ge våra läsare ett relevant innehåll, både digitalt och i print. Om rollen Vi är en liten redaktion och du får varierande arbetsuppgifter och stort ansvar. Du planerar själv dina artiklar för publicering både digitalt och i papper. Vem söker vi? Du ska helst ha relevant utbildning och erfarenhet eller läser just nu en utbildning med siktet inställt på att jobba inom media. Körkort är ett krav. Intresserad? Har du frågor kan du kontakta chefredaktör Filip Kowalski, 0590-791557. Vi ser fram emot din ansökan senast 16 maj 2021, vi kommer att hålla urval löpande. Filipstads Tidning är den största morgontidningen i Filipstads kommun. Vi gör en verkligt lokal tidning, som två dagar i veckan berättar om vad som hänt och händer i Filipstads kommun med omnejd. Filipstads tidning ingår i NWT koncernen sedan 1960.
Arbetsgivare
NWT Media AB
Ansökan
Ansök senast 16 maj (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Reporter till SVT Nyheters inrikesredaktion

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Television AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 16 maj (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Är du en reporter med förmågan att ta fram och gestalta de viktigaste inrikesnyheterna? Då ska du söka jobbet som nyhetsreporter på SVT:s inrikesredaktion! Din placering är på SVT Nyheter, inrikesredaktionen i Stockholm. Vårt uppdrag: SVT Nyheter med Rapport och Aktuellt i spetsen når tillsammans med Morgonstudion och SVT.se miljoner människor varje dag. Vår vision är att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. Med oberoende och engagemang ska vi snabbt ge publiken hela bilden. Vi vill bredda redaktionens kompetens vad gäller språk och nätverk för att bättre kunna arbeta mot målen om Sverigespegling och fler perspektiv i nyhetsrapporteringen. Meriterande för tjänsten är språkkunskaper och ett brett kontaktnät. Det är viktigt att du delar public service värdegrund om det demokratiska samhället och allas lika värde. Arbetsuppgifter: Du bevakar och rapporterar om inrikes nyhetshändelser och tar fram egna nyheter för Rapport, Aktuellt och SVT.se. I rollen ingår att själv redigera TV-inslag och video samt skriva artiklar för svt.se. Vi arbetar delvis under kvällar, tidiga morgnar och helger. Vem söker vi? SVT Nyhetersöker dig som är en driven och idérik reporter med dokumenterad erfarenhet av nyhetsarbete. Vi söker dig som tidigare visat prov på eget framgångsrikt nyhetsarbete kring frågor som integration och skilda levnadsvillkor.Erfarenhet av TV- och digitalt berättande är meriterande. - du har ett nyhetsdriv som gör att du vill toppa sändningar och nyhetslöp. - du har tidigare arbetat med att ta fram egna nyheter som speglar fler perspektiv av Sverige som t.ex. integrationsfrågor. - du är van att anpassa form och innehåll i journalistiken utifrån publiceringsplattform. - duhar en journalistutbildning från högskola eller motsvarande journalistisk erfarenhet. - erfarenhet från TV/webb-TV är meriterande. Som person: - du drivs av att utveckla digitalt berättande. - du är generös med egna idéer och bidrar till att redaktionens arbete utvecklas. Så ansöker du I den här ansökan använder vi oss av urvalsfrågor istället för att be om personligt brev. Det gör vi för att säkerställa att rekryteringen blir kompetensbaserad och effektiv. Frågorna handlar om dina erfarenheter och drivkrafter och kan ta en stund att besvara, men det gör att vi får samma viktiga information från alla sökande kandidater. Klicka på knappen "ansök" för att se frågorna. SVT Nyheters redaktion är verksam hela dygnet och arbetet bedrivs delvis på obekväm arbetstid. Välkommen med din ansökan redan idag! Vi kommer att hantera ansökningarna löpande och påbörja intervjuer med sökande så snart som möjligt. Sista ansökningsdag är 16 maj. Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering på SVT Nyheter, inrikesredaktionen i Stockholm med tillträde 1 september eller enligt överenskommelse. Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta chef Niklas Forsberg. Fackliga frågor besvaras av Hedvig Eriksson eller Jonas Ohlsson (Journalistförbundet), Maria Fornemo (Unionen) samt Deana Bajic (Saco). Samtliga nås via växeln, tfn 08-784 00 00.
Arbetsgivare
Sveriges Television AB
Ansökan
Ansök senast 16 maj (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Reporter till Teknikens Värld

Arbetsgivare / Ort: Bonnier News AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 maj (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Tycker du att det skulle vara roligt att gå in i rollen som reporter hos världens mest erkända tidning om bilar? Bonnier News söker just nu en ny stjärna till Teknikens Värld i Stockholm. Trivs du med utmanande arbetsuppgifter inom reportage och journalistik samt har ett stort intresse för bilar? Då är det här jobbet för dig! Vad innebär rollen som reporter? Som reporter på Teknikens Värld kommer det dagliga arbetet bestå av att skriva artiklar och reportage på ett korrekt och källkritiskt sätt. Du kommer även att fotografera samt producera enklare rörligt material. Utöver det kommer du att skapa material till olika sociala mediekanaler. Som en del av redaktionen blir din närmsta chef chefredaktören, som du kommer att rapportera till. Avdelningen består idag av 15 härliga medarbetare som gillar varandra både under och efter arbetstid. Huvudsakliga arbetsuppgifter - Göra reportage med både text och bild. - Genomföra research och komma med idéer till nya artiklar. - Skapa rörligt material. - Publicera innehåll på digitala plattformar. Är du den vi söker? För att vara framgångsrik i rollen som reporter bör du ha en stark drivkraft och hög områdeskompetens. Du har en universitets- eller högskoleutbildning i journalistik eller motsvarande, alternativt några års erfarenhet av liknande roll. I övrigt är du kvalitetsmedveten med en god samarbetsförmåga i din yrkesroll. Teknikens Värld har en grundregel att alla på redaktionen ska kunna vara behjälpliga med alla uppgifter, du behöver inte vara expert på alla områden. Därför ser vi även att du är flexibel och strukturerad i ditt arbetssätt. Bonnier News är en arbetsplats som värdesätter och eftersträvar mångfald och vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund. Kvalifikationer - Stort intresse för bilar och initierade kunskaper inom ämnet. - Har körkort B. - Kan tala och skriva svenska på hög nivå. Praktiskt Tjänsten är en visstidsanställning på 12 månader, med goda möjligheter till förlängning. Du kommer att tillhöra ett team bestående av 15 personer. Vi sitter i Bonnier News lokaler på Gjörwellsgatan 30 i Stockholm. Du rapporterar till chefredaktören Marcus Engström. Vi jobbar målmedvetet med frågor som rör mångfald och jämställdhet och ser gärna att det även är en drivkraft för dig. Bonnier News vill ta tillvara de kvaliteter som en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Vi är nyfikna på vem du är och ser fram emot din ansökan! Inom Bonnier News värnar vi om det fria ordet och gör skillnad genom journalistik som når och berör många. Vi är Sveriges ledande mediehus med varumärken som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri når vi miljoner läsare och användare varje dag. Genom Bonnier News Local har vi även ett stort lokalt engagemang - från Sydsvenskan i söder till Örnsköldsviks Allehanda i norr. Förutom detta ger vi också ut branschspecifika tidningar såsom Dagens Media, Resumé, Dagens medicin och Fastighetsnytt, och även en rad livsstilsmagasin som Damernas Värld, Sköna Hem, Teknikens Värld och Allt om Mat m.fl. Genom att ständigt driva den digitala utvecklingen framåt når vi hela tiden längre - som medarbetare hos oss kan du påverka riktningen.
Arbetsgivare
Bonnier News AB
Hemsida: https://www.bonniernews.se/
Ansökan
Ansök senast 22 maj (10 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Reporter till SVT Nyheter Västernorrland, längre vikariat

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Television AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 23 maj (11 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
SVT Nyheter Västernorrland vill göra journalistik som är nära, engagerande och viktig för människor i vardagen. Vi söker en driven och nyfiken reporter som gillar att växla mellan högt nyhetstempo och egna granskningar och som brinner för den lokala journalistiken och vill bidra med att förstärka vår bevakning i Västernorrlands län. Vi söker en reporter med placering på redaktionen i Sundsvall. Tjänsten är ett längre vikariat till och med mars 2022.  Arbetsuppgifter Som reporter på SVT nyheter Västernorrland producerar du nyheter från idé till publicering. I jobbet ingår att göra research, intervjua, filma, redigera och publicera online och i tv-sändningen. Du skriver artiklar och paketerar nyheterna för onlinepublicering. Vem är du? Du är en nyfiken person som vet vad en bra nyhet är och drivs av att få göra skillnad med din journalistik. Du vet hur en historia ska berättas på bästa sätt i rörlig bild online och har en god känsla för att sätta nyheter i ett sammanhang. Du är självgående och har ett stort eget driv och förmåga att starta, planera, genomföra och paketera egna nyheter. Du håller en hög kvalitet på dina jobb och är noggrann. För anställningen krävs: ◾ Journalistutbildning från högskola eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt ◾ Erfarenhet av arbete som reporter på nyhetsredaktion ◾ Erfarenhet av rörligt bildberättande online ◾ B-Körkort ◾ God lokalkännedom och ett stort kontaktnät i Västernorrlands län är meriterande ◾ Erfarenhet av arbete som redaktör på en nyhetsredaktion är meriterande Vilka är vi? SVT Nyheter Västernorrland bevakar Västernorrlands län. Vi är ett tjugotal medarbetare som jobbar åt SVT i Sundsvall och har en lokal redaktion i Örnsköldsvik. På redaktionen i Örnsköldsvik arbetar två reportrar.   Vårt uppdrag Vi strävar efter att ge vår publik hela bilden.  För att kunna spegla hela Sverige i vår rapportering, måste vi ständigt se över hur vi kan bredda redaktionens kompetenser och nätverk. Berätta därför gärna för oss i din ansökan om hur du med dina erfarenheter kan bidra till vår redaktion med vad du ser stärker fler perspektiv i nyhetsrapporteringen. Det är viktigt att du delar public service värdegrund om det demokratiska samhället och allas lika värde. Om anställningen Tjänsten är ett vikariat som sträcker sig till och med mars 2022. Tillträde enligt överenskommelse.  Välkommen med din ansökan senast 23 maj  2021. Vi jobbar löpande med denna rekrytering, så skicka in din ansökan redan idag. Frågor Har du frågor om anställningen kontakta redaktionschef Carola Isaksson. För fackliga frågor kontakta Monica Östemark, (SJF). Ylva Holmgren (Unionen) Samtliga nås via växeln 08-784 00 00.
Arbetsgivare
Sveriges Television AB
Ansökan
Ansök senast 23 maj (11 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.