På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Journalist / Reporter
Spela filmen

Journalist / Reporter

Att vara journalist / reporter är så mycket mer än att skriva för en tidning, jobba inom TV, radio eller andra berättande medier. God journalistik tar avstamp i ett gott förarbete där journalisten är påläst i ett ämne eller kanske intervjuar en person med syfte att berätta en historia eller förmedla kunskap.

Yrket journalist varierar såklart beroende av var du jobbar och hur ditt uppdrag ser ut, men journalister är en yrkesgrupp som vill ge fler perspektiv, sprida kunskap och fakta och gräva fram nya sanningar. Eftersom vi lever i en värld som blir allt mer polariserad och där fake news blir vanligare, är saklig och korrekt kvalitetsjournalistik viktigare än någonsin.

En journalist/reporter måste vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under stark tidspress och vara intresserad av att följa med i både teknikutvecklingen och i samhällsdebatten.

Vissa journalister är researchers som gräver fram fakta och information till det som ska bli en nyhet och andra jobbar som digitala redaktörer som publicerar nyheterna på webben och sociala medier samt för en dialog med publiken. Mycket av dagens journalistik hämtas från idéer som reportrar hittar på nätet eller som läsare och tittare tipsar om.

Gemensamt för alla journalister är att man måste förstå och följa de etiska regler som gäller för yrket, exempelvis när det gäller opartiskhet eller att bara publicera korrekt information, respektera personlig integritet och visa gott omdöme när det gäller namnpublicering. Det är viktigt att vara trovärdig i rollen som journalist för att publiken ska känna tillit.

Det finns många möjligheter att jobba som journalist även om det inte alltid innebär en fast anställning. För dig som vill bli journalist finns många olika journalistutbildningar att söka sig till, både på universitet, högskolor och folkhögskolor.

Utbildning

Journalistutbildning oftast en förutsättning för att få arbete inom branschen. Högskoleutbildning inom journalistisk är på tre år och kan byggas på till en masterexamen. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne.

Även inom Yrkeshögskolan och folkhögskolor finns utbildningar inom media- och journalistområdet. Dessa är vanligtvis på ett eller två år och oftast specialiserade mot radio eller foto. Ett stort antal fristående utbildningsanordnare erbjuder utbildning inom medieområdet. Kontrollera vad som gäller för rätten till studiemedel för dessa utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Inom snar framtid kommer ca 300 personer att gå i pension och till dess behöver många journalister skolas in på t ex Sveriges Radio. Ett sätt att komma in på Sveriges Radio är via praktik, när du går på journalistutbildningen. Det är många som sedan blir kvar på Sveriges Radio efter sin slutförda utbildning.

Arbetsplats

Rollen kan variera beroende på var du jobbar, det kan till exempel vara som reporter på en lokalredaktion där du berättar om det som händer i ett mindre samhälle eller på en stor nyhetsredaktion där du bevakar händelser runt om i världen.

En journalist kan också jobba som programledare i radio, tv eller på nätet.  

Visa mer
Visa mindre

17 Lediga jobb

Sportreporter

Arbetsgivare / Ort: Nyheter365 AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-09-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Journalist/Reporter

Om jobbet

Vill du vara med och skapa Sveriges mest engagerande sportnyheter? Tveka då inte att söka tjänsten som redaktör hos oss på Sportbibeln.

Vår redaktion i Stockholm söker nu en redaktör till ett långtidsvikariat.

Vilka kvalifikationer krävs?

Vi ser gärna att du har någon erfarenhet av redaktionellt arbete. Det är bra om du har en journalistutbildning, men ännu bättre om du har jobbat på en nyhetssajt. Har du även arbetat med sociala medier? Det är också ett stort plus! Självklart har du också ett stort sportintresse.

Vad får du?

Vi har en platt organisation där alla får göra sin röst hörd och där nya idéer alltid är välkomna. Här får du ta mycket eget ansvar och en chans att vara en del av det härliga team som engagerar våra läsare varje vecka. Vi vill att våra redaktörer är öppna inför att lära nytt, lära om, lära ut och vara beredda att kavla upp ärmarna för att få vårt företag att nå nya höjder.

Vilka är vi?

Sportbibeln grundades 2016 och är en del av contentbyrån Nyheter365. På bara några år har vi blivit en av Sveriges största publicister på Facebook då vi även driver sajter som Newsner, Nöjeslivet, Humorbibeln och ligger bakom produktioner som "Den som skrattar förlorar" och "Släpp Sargen".

Vi finns på en rad andra språk och har i dag kontor i Stockholm, London, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Berlin och New York.

Vårt team i Stockholm består i dag av ett 20-tal redaktörer. Varje vecka besöker cirka 1,5–2 miljoner våra sajter. Globalt läses våra titlar av 8 miljoner användare varje vecka.

Arbetsgivare
Nyheter365 AB
10327 STOCKHOLM
Hemsida: http://www.sportbibeln.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

P4 Värmland söker granskande reporter för tillsvidareanställning

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Radio AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 17 oktober (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-09-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Att granska makthavare och belysa missförhållanden är en av journalistikens hörnstenar! P4 Värmland söker nu en nyhetsjägare som har erfarenhet av just detta och vill jobba som granskande reporter. Vi tror att du känner dig lika bekväm med att leta i diarier som att göra ansvarsutkrävande intervjuer och möta människor ute på fältet. Mitt i händelsernas centrum blir du en viktig del av ett företag som värnar om demokrati, det fria ordet och alla människors lika värde. P4 Värmland är en av Sveriges Radios 26 lokala kanaler och redaktionen jobbar hårt för att tillsammans med publiken göra berörande lokaljournalistik både digitalt och i FM-radion. Med ljudet i fokus berättar vi om såväl skarpa nyhetslägen som fördjupning och starka personliga berättelser. Du kommer till en spännande arbetsplats på vår centralredaktion i Karlstad. Du blir en del i ett härligt gäng där vi hjälps åt med jobbet och även har roligt tillsammans. Jobba tillsammans med publiken i jakten på nya avslöjanden, tex på sociala medier Som granskande reporter på P4 Värmland behöver du ha ett gott publicistiskt omdöme, förmåga att självständigt ta fram egna nyheter och paketera till alla våra plattformar, blanda längre granskningar med kortare nyhetsjobb, medverka i såväl bandade inslag som live och boka uppföljningar till våra program. Vi ser gärna att du har erfarenhet av lokaljournalistik. För att vi även fortsättningsvis ska lyckas göra berörande lokaljournalistik vill vi att du har: • Journalistutbildning eller motsvarande kunskaper • Flera års erfarenhet av att jobba som nyhetsreporter • Erfarenhet av att jobba digitalt med nyheter • B-körkort för manuell bil Anställning Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde enligt överenskommelse. Arbete på kvällar och helger förekommer regelbundet. Placeringsort är Karlstad. Provanställning kan komma att tillämpas. Ansökan och kontaktuppgifter Är du redo för en ny spännande utmaning så ser vi gärna att du ansöker omgående, då vi arbetar med löpande urval. Sista ansökningsdag är den 17 oktober. Frågor om tjänsten: Jenny Norberg, kanalchef, tel. 054-777 26 36 Frågor om rekryteringen: Marianne Jansson, HR-partner, tel. 016-16 16 71. Facklig kontakt: Anna Lingsell, SJF, tel. 054-7772441 Björn Söderholm, Unionen, tel. 054 - 777 26 51 eller Saco som nås via [email protected] Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Sveriges Radio AB
Ansökan
Ansök senast 17 oktober (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Reporter till sociala medier-desken på SVT Nyheter Online, tillsvidare ...

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Television AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 18 oktober (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Vad vi erbjuder dig: En varierande och viktig roll på SVT Nyheter online – som är hjärtat i nyhetsarbetet på Riksnyheterna. Här kommer du vara med och rapportera, förklara och utveckla dagens viktigaste nyheter på svt.se, och säkra att de når våra följare på sociala medier. Taggar du igång i breakinglägen? Har du gedigen erfarenhet av publicering och bevakning på sociala plattformar? Då kan det vara dig vi söker till vår sociala medier-desk i Stockholm. Som sociala medier-reporter optimerar och postar du material på våra sociala plattformar, modererar, redigerar sociala medier-klipp och hittar nyheter via sociala medier. Du producerar även journalistik kopplat till sociala medier/det digitala livet, både artiklar och onlinevideo. Vem vi tror att du är: Du ärvass på att fånga upp snackisar, har djup kunskap om hur sociala medie-plattformarna fungerar, förstår vad som engagerar och kan på ett diplomatiskt sätt svara på frågor från publiken. Du är även snabb, vinkelsäker och älskar nyheter. Grundkrav: Relevant högskoleutbildning eller motsvarande erfarenhet Minst ett års arbetslivserfarenhet som nyhetsreporter på en nyhetsredaktion där breaking-arbete har ingått i uppdraget Erfarenhet av digital publicering och paketering Erfarenhet av att bevaka sociala flöden och sköta sociala konton på en redaktion Utöver grundkraven efterfrågas: Erfarenhet av moderera eller föra dialog med läsare/tittare Kan du redigera i Premiere och Photoshop är det meriterande, likaså erfarenhet av analys och bevakning, t.ex. via CrowdTangle Erfarenhet av användargenererad journalistik är meriterande, likaså viralgranskningar Kunskaper i fler språk än svenska är ett plus Vad den här tjänsten innebär: Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde i januari.Du ingår i ett team på totalt fyra sociala medier-reportrar. Sociala medier-desken arbetar nära videodesken i vardagen, och på dina produktionspass arbetsleds du av videoredaktören. I schemat ingår arbete på obekväm arbetstid som tidiga morgnar, sena kvällar samt helger. Hur du ansöker: Vi går igenom ansökningar löpande men sök senast den 18 oktober via länken nedan, där vi ber dig att svara på fem frågor och skicka in ditt CV, inget personligt brev. Vi har lagt upp det på det sättet för att säkerställa att rekryteringen blir kompetensbaserad och effektiv. Frågorna handlar om dina erfarenheter och drivkrafter och kan ta en stund att besvara, men de gör att vi får samma viktiga information av alla kandidater. SVT strävar efter att ge publiken hela bilden. För att kunna spegla hela Sverige i vår rapportering, måste vi ständigt se över hur vi kan bredda redaktionens kompetenser och nätverk. Berätta därför gärna för oss i din ansökan om hur du med dina erfarenheter kan bidra med till vår redaktion som du ser stärker fler perspektiv i nyhetsrapporteringen. Annat som är bra att veta: För frågor kontakta Erica Lascelles, chef för sociala medier-desken, [email protected] Fackliga frågor besvaras av Hedvig Eriksson eller Jonas Ohlsson (Journalistförbundet), Maria Fornemo (Unionen) samt Deana Bajic (Saco). Samtliga nås via växeln, tfn 08-784 00 00. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Sveriges Television AB
Ansökan
Ansök senast 18 oktober (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Vetenskapsradion söker reporter/digital redaktör

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Radio AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 oktober (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Vetenskapsradion når idag en miljonpublik dels genom sina dagliga vetenskapsnyheter, samt sina program i P1. Vi bevakar det senaste i forskningsfronten och hittar vetenskapliga infallsvinklar på aktuella debatter, nyhetshändelser och samhällsfrågor. Vetenskapsradion ger lyssnarna en unik inblick i vetenskapens värld. Vi belyser aktuella frågor från flera infallsvinklar med hjälp av vetenskaplig kunskap från olika fält. Vårt mål är att göra komplexa sammanhang tydliga och begripliga för våra lyssnare för att ge var och en möjlighet att följa med i aktuell kunskapsutveckling och pågående vetenskapliga diskussioner. Genom möten med experter inom olika vetenskapliga områden och genom livaktiga diskussioner på redaktionen samt tät kontakt med våra aktiva lyssnare befinner vi oss i ett ständigt lärande. Mitt i händelsernas centrum blir du en viktig del av ett företag som värnar om demokrati, kunskap, det fria ordet och alla människors lika värde. Vill du lära dig själv och Sverige något nytt varje dag? Vi söker en driven reporter/digital redaktör som arbetar aktivt med att sprida vårt material, sköter dialogen med publiken på alla plattformar och har kunskap i hur man når publiken på sociala medier. Vi jobbar med ljudet i fokus och vill att våra intervjuer och reportage ska få spridning och nå så många som möjligt. På vår arbetsplats är vi kreativa och jobbar i team. På Vetenskapsradion kommer du att få vara en del av en vetgirig och kunskapsälskande redaktion. För oss på Sveriges Radio är det viktigt att vi kan spegla hela Sverige och Vetenskapsradion har fokus på den internationella forskningsfronten. Därför är det bra om du är nyfiken och öppen och kan bidra med nya perspektiv, fler språk och ett brett kontaktnät inom olika delar av det svenska samhället och/eller internationellt. Vår gemensamma förståelse blir större ju fler olika perspektiv som finns på redaktionen. Är du en noggrann och nyfiken journalist som vill vara med och skapa och sprida nyheter för hela Sverige? Som reporter på Vetenskapsradion är du kreativ och flexibel. Du är också noggrann och väl medveten om kvalitetsstandard inom journalistiken. Du har en grundförståelse av den vetenskapliga processen samt är en god berättare och stilist. Du har god förståelse för människors olika förutsättningar att ta till sig kunskap och anpassar sättet att förmedla budskapet till mottagaren. Som digital redaktör på Vetenskapsradion hanterar du Vetenskapsradions material i SR:s sajt/app och ansvarar för våra digitala publiceringar på olika sociala medier (50 % av tjänsten). Vi ser även att du har; • Journalistisk utbildning eller motsvarande erfarenhet är ett krav • Dokumenterad yrkesmässig erfarenhet av publicering i digitala och sociala medier är ett krav • Erfarenhet av vetenskapsjournalistik är meriterande • Vetenskaplig bakgrund är meriterande Ansökan och kontaktuppgifter Tjänsten är en programanställning på heltid under perioden 1 januari 2022 – 1 september 2022, med möjlighet till förlängning, med placering i Uppsala. Är du redo för en ny spännande utmaning så ser vi gärna att du ansöker redan nu, då vi går igenom ansökningarna löpande. Varmt välkommen med din ansökan senast den 22 oktober. Frågor om tjänsten: Ulrika Björkstén, gruppchef, [email protected], tel. 018-741 42 Frågor om rekryteringen: Jenny Jakobsson, HR-partner, [email protected], tel. 08- 784 06 82 Facklig kontakt: Ulla De Verdier (SJF) eller Olle Sjöström, Unionen, [email protected] SACO nås via [email protected]
Arbetsgivare
Sveriges Radio AB
Ansökan
Ansök senast 22 oktober (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Reporter för snabba nyheter till Arvika och Sunne

Arbetsgivare / Ort: NWT Media AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 oktober (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Journalist/Reporter

Om jobbet
Arvika Nyheter och Fryksdalsbygden söker gemensam Reporter för snabba nyheter Häng med på vår digitala storsatsning. Nu söker vi en reporter som får ansvar för vårt arbete med snabba händelsenyheter och dagsaktuella snackisar. Vi är en redaktion med sex personer som arbetar i Arvika och en redaktion med tre personer i Sunne som nu har det gemensamma målet att skapa den bästa lokaljournalistik vi kan. Du erbjuds här: Dina arbetsuppgifter kommer att innebära att jobba med snabb nyhetsrapportering om allt från olyckor till kommunala beslut, sport, nöje och kultur. Det handlar om att hela tiden se till att Arvika Nyheters och Fryksdalsbygdens plattformar är uppdaterade med senaste nytt. Du kommer att arbeta nära båda redaktionerna. Du har: Du ska vara självgående, flexibel och ha vass nyhetsnäsa. Du är snabb och språkligt säker, duktig på rubriker och vinklar och vet vad som krävs för att en nyhet ska bli läst. Erfarenhet av arbete med sociala medier är meriterande. Vi förutsätter att du har adekvat utbildning eller erfarenhet av motsvarande arbetsuppgifter. Körkort är ett krav. Intresserad? Har du frågor, kontakta Arvika Nyheters chefredaktör Linus Carle, 0570-714411, [email protected] Facklig kontakt för SJF, lokal klubb NWT Media, är Anders Persson, 0586-721341 och Johan Espefält, 0500-467514. Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering på någon av båda orterna där redaktionerna har kontor. Ange i ansökan vilken ort du önskar. Vi ser fram emot din ansökan senast 24 oktober 2021, men sök så snart du kan, vi kommer att hålla urval löpande.
Arbetsgivare
NWT Media AB
Ansökan
Ansök senast 24 oktober (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.