På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Journalist / Reporter
Spela filmen

Journalist / Reporter

Att vara journalist / reporter är så mycket mer än att skriva för en tidning, jobba inom TV, radio eller andra berättande medier. God journalistik tar avstamp i ett gott förarbete där journalisten är påläst i ett ämne eller kanske intervjuar en person med syfte att berätta en historia eller förmedla kunskap.

Yrket journalist varierar såklart beroende av var du jobbar och hur ditt uppdrag ser ut, men journalister är en yrkesgrupp som vill ge fler perspektiv, sprida kunskap och fakta och gräva fram nya sanningar. Eftersom vi lever i en värld som blir allt mer polariserad och där fake news blir vanligare, är saklig och korrekt kvalitetsjournalistik viktigare än någonsin.

En journalist/reporter måste vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under stark tidspress och vara intresserad av att följa med i både teknikutvecklingen och i samhällsdebatten.

Vissa journalister är researchers som gräver fram fakta och information till det som ska bli en nyhet och andra jobbar som digitala redaktörer som publicerar nyheterna på webben och sociala medier samt för en dialog med publiken. Mycket av dagens journalistik hämtas från idéer som reportrar hittar på nätet eller som läsare och tittare tipsar om.

Gemensamt för alla journalister är att man måste förstå och följa de etiska regler som gäller för yrket, exempelvis när det gäller opartiskhet eller att bara publicera korrekt information, respektera personlig integritet och visa gott omdöme när det gäller namnpublicering. Det är viktigt att vara trovärdig i rollen som journalist för att publiken ska känna tillit.

Det finns många möjligheter att jobba som journalist även om det inte alltid innebär en fast anställning. För dig som vill bli journalist finns många olika journalistutbildningar att söka sig till, både på universitet, högskolor och folkhögskolor.

Utbildning

Journalistutbildning oftast en förutsättning för att få arbete inom branschen. Högskoleutbildning inom journalistisk är på tre år och kan byggas på till en masterexamen. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne.

Även inom Yrkeshögskolan och folkhögskolor finns utbildningar inom media- och journalistområdet. Dessa är vanligtvis på ett eller två år och oftast specialiserade mot radio eller foto. Ett stort antal fristående utbildningsanordnare erbjuder utbildning inom medieområdet. Kontrollera vad som gäller för rätten till studiemedel för dessa utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Inom snar framtid kommer ca 300 personer att gå i pension och till dess behöver många journalister skolas in på t ex Sveriges Radio. Ett sätt att komma in på Sveriges Radio är via praktik, när du går på journalistutbildningen. Det är många som sedan blir kvar på Sveriges Radio efter sin slutförda utbildning.

Arbetsplats

Rollen kan variera beroende på var du jobbar, det kan till exempel vara som reporter på en lokalredaktion där du berättar om det som händer i ett mindre samhälle eller på en stor nyhetsredaktion där du bevakar händelser runt om i världen.

En journalist kan också jobba som programledare i radio, tv eller på nätet.  

Visa mer
Visa mindre

20 Lediga jobb

Life of Svea söker en familjeredaktör

Arbetsgivare / Ort: Life of Svea AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 augusti (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Life of Svea AB söker en familjeredaktör som vill bli en viktig del i ett team som skapar Sveriges starkaste digitala erbjudande mot målgruppen kvinnor 18-45 år. Hos oss får du arbeta på en modern arbetsplats i trevliga lokaler i centrala Stockholm. I vår produktportfölj finns kända varumärken som Familjeliv.se, Modette.se, Loppi.se, Blogg.se och Alltforforaldrar.se.

Om tjänsten

Vi söker en redaktör som tar ansvaret att utveckla innehållet på Familjeliv.se till att bli den ledande nyhetssajten inom allt som intresserar familjen. Du har ett intresse att bevaka och skriva om aktuella händelser och trender i samhället som berör vår målgrupp och familjen i stort. Det kan vara allt från familjeekonomi, boende och konsumtion till juridik, hälsa, mat och träning. Du har känslan och förståelsen för att skapa innehåll som vår målgrupp vill läsa och ta del av. För att kunna lyckas i tjänsten krävs att du är en effektiv skribent och att du kan använda verktyg för analys och uppföljning. Viktigt är att du gillar högt tempo och kommer från en redaktionell miljö där produktionstakt är nyckeln till resultat.

Om dig

Vi söker dig som är ambitiös och har ett starkt intresse för allt som rör kvinnan mitt i livet och familjen. Du trendspanar konstant och är först med det som dina vänner pratar om vid middagsbordet. Du är inte rädd att arbeta i olika verktyg och gör gärna analys för att förbättra ditt arbete. Du tar ansvar, drivs av att utvecklas och gillar att få kvitto på när det blir ett bra resultat.


Personliga egenskaper

· Ansvarstagande

· Effektiv

· Analytisk

· Kreativ

· Självgående

· Lätt för att samarbeta

· Bra på att kommunicera verbalt och i skrift

Kunskapskrav

· Relevant utbildning inom journalistik eller motsvarande erfarenhet.

· Förmåga att skriva tydligt och välformulerat på svenska.

· Erfarenhet av bildredigering, med fördel även rörlig video.

· Meriterande: erfarenhet av att Google Analytics eller andra rapportverktyg för uppföljning av statistik.

Arbetsgivare
Life of Svea AB
Kungsgatan 12-14
11135 STOCKHOLM
Hemsida: https://lifeofsvea.se
Ansökan
Ansök senast 6 augusti (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Journalist/reporter med vass nyhetsnäsa

Arbetsgivare / Ort: Lokalförlaget i Göteborg AB / GÖTEBORG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 augusti (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Om jobbet

Fastighetssverige är Nordens ledande mediekanal i den kommersiella bygg- och fastighetsbranschen. Vi skickar ut ett dagligt nyhetsbrev med nyheter från sajten fastighetssverige.se. Nyhetsbrevet har cirka 40 000 läsare och utkommer måndag-lördag.

Vi levererar också dagliga nyheter med fokus på den nordiska marknaden via sajten nordicpropertynews.com, en engelskspråkig sajt med ett nyhetsbrev som når cirka 50 000 läsare i såväl hela Norden som i övriga världen.

Inom koncernen finns också Lokalnytt.se som är landets ledande marknadsplats med lediga lokaler.

Vi arrangerar dessutom ett flertal årliga event och seminarier med inriktning på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige.

Vi har AAA-certifiering sedan många år.

Vi sitter så centralt man kan göra i Göteborg; ett stenkast från Kopparmärra/Kungsportsplatsen. Runt knuten finns mängder av lunchrestauranger, gym och butiker.


Som person är/har du:

 • Snabb, språksäker och gillar att ta egna initiativ.
 • Allmänbildad och har ett stort intresse för näringslivet samt gärna initierade kunskaper om bygg- och fastighetsbranschen (dock inget krav).
 • Van att jobba i högt tempo och har god kunskap om vad som driver trafik.
 • Journalistisk vana/erfarenhet från digital nyhetsförmedling.
 • Självgående, kan leda ditt eget arbete och hålla deadlines
 • Prestigelös, har lätt för att "ta folk" och besitter en hög förmåga att snabbt sätta dig in i nya ämnen.


Om anställningen

Du ska producera ett antal högkvalitativa nyheter/artiklar för webben om dagen; unikt vinklade artiklar som folk är beredda att betala för att läsa.

Tjänsten är ett led i en framgångsrik satsning på webbnyheter mot fastighetsmarknaden.


Lön

Fast månads- vecko- eller timlön

Var ligger arbetsplatsen?

TRÄDGÅRDSGATAN 1

41108 Göteborg
Arbetsgivare
Lokalförlaget i Göteborg AB
TRÄDGÅRDSGATAN 1
41108 GÖTEBORG
Hemsida: www.fastighetssverige.se
Ansökan
Ansök senast 6 augusti (3 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Journalist

Arbetsgivare / Ort: Branschaktuellt Sverige AB / Stockholm
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 7 augusti (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Journalist/Reporter

Om jobbet

#jobbjustnu

Vill du vara med och utveckla en av Sveriges mest lästa branschtidningar? Branschaktuellt letar nu efter en snabb och skicklig skribent som vill vara med och förfina innehållet – såväl i det traditionsrika pappersformatet som digitalt. Vi riktar in oss på nyheter om bygg-, infrastruktur-energi- och industribranschen.

Om rollen

Som skribent hos oss på Branschaktuellt kommer du främst att underhålla våra printprodukter med artiklar och sprida materialet digitalt. Du kommer även att göra intervjuer, fotografera samt producera enklare rörligt material.

Redaktionen på Branschaktuellt är i en nybyggarfas och vi är ute efter dig med nytänk, driv och energi – vi jobbar hårt för att växa och vill arbeta med dig som har samma ambition! Du är van vid självständigt arbete och kan konkretisera journalistiskt material i form av rubriker, vinklar och känsla.

Som person är du:

 • Allmänbildad
 • Självgående
 • Skriver snabbt och säkert
 • Har lätt för att ta kontakt med människor
 • Nyfiken
 • Initiativrik
 • Van att arbeta i ett högt tempo

Vilka kvalifikationer krävs?

 • Du har mycket goda kunskaper i svenska och skriver grammatiskt korrekt
 • Journalistisk utbildning eller motsvarade kompetens
 • Erfarenhet från CMS-systemet WordPress
 • Intresse för näringslivet och initierade kunskaper om bygg- och fastighetsbranschen
 • Det är meriterande om du kan fotografera, filma och livesända.


Vad får du?

Att bli en del av Branschaktuellt innebär inte bara chansen att få arbeta med olika projekt och satsningar kring redaktionell utveckling, utan du blir också en del av ett härligt gäng på en arbetsplats med familjär stämning. Du får också chansen att utvecklas och klättra i din karriär.

Tjänsten avser 100% (heltid) med start omgående.

För frågor om tjänsten kontakta Myrna Whitaker, redaktionschef, [email protected]

Ansökan görs till: [email protected]

#jobbjustnu

Arbetsgivare
Branschaktuellt Sverige AB
Lindhagensgatan 51
11243 Stockholm
Hemsida: http://www.branschaktuellt.se
Ansökan
Ansök senast 7 augusti (4 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Digital reporter till P4 Örebro

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Radio AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 8 augusti (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Journalist/Reporter

Om jobbet
Vill du jobba på en av Sveriges mest kreativa och utmanande arbetsplatser? Är du nyfiken, driven, noggrann och är du den som i första hand väljer det digitala och sociala uttrycket? Då kanske du är vår nya medarbetare vid desken. Mitt i händelsernas centrum blir du en viktig del av ett företag som värnar om demokrati, det fria ordet och alla människors lika värde. Vi har ljudet i fokus och är snabba med det senaste, såväl i FM som digitalt. Nu behöver vi dig, en snabb och säker journalist, som tillsammans med övriga i redaktionen kan vässa vårt digitala erbjudande till publiken. Du vet vad som fungerar på sajt, i app och i sociala medier. Du är en slipad rubriksättare, bra på att lyfta fram spännande vinklar och lockas av att utveckla ljudupplevelsen och de digitala berättelserna. Om P4 Örebro P4 Örebro är en av Sveriges Radios 26 lokala kanaler och redaktionen brinner för att tillsammans med publiken göra spännande journalistik både digitalt och i FM. Vi strävar efter en mångfald av röster och sätter ljudet i fokus. Vi gör egna granskningar och vann nyligen Murvelpriset för våra avslöjanden i den så kallade batteriskandalen. Vi är snabba med senaste nytt, fördjupar aktuella händelser och värnar om de starka personliga berättelserna. Vi erbjuder ett spännande, kul och utvecklande jobb på vår redaktion i Örebro. Du blir en del i ett härligt gäng där vi hjälps åt med jobbet och även har roligt tillsammans. Vad krävs för att lyckas i rollen? • Du kan jobba snabbt och effektivt i brådskande nyhetslägen • Du har journalistutbildning eller motsvarande erfarenhet • Du har erfarenhet av nyhetsjournalistik och digitala publiceringar • Du har ett gott publicistiskt omdöme • Du är duktig på Photoshop • Du har kunskap om och förståelse för sociala medier • • Ansökan och kontaktuppgifter Tjänsten är en programanställning på heltid från 30 augusti, eller enligt överenskommelse, till och med juli 2022. Körkort är ett krav. Placeringsort är Örebro. Ansök senast 8 augusti. Frågor om tjänsten: Helena Sträng, kanalchef, tel 019 – 19 20 40 Frågor om rekryteringen: Linda Vestlund HR-partner, tel 031 - 837 507, [email protected] Facklig kontakt: Malin Holmberg, SJF tel. 019 -19 20 36 , May-Britt Rylander Unionen, tel. 019 – 19 20 64 eller Saco som nås via [email protected] Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Sveriges Radio AB
Ansökan
Ansök senast 8 augusti (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Er­faren och dri­ven skribent/​in­nehåll­spro­du­cent

Arbetsgivare / Ort: Insamlingsstift Wateraid Sverige / Solna
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 8 augusti (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Journalist/Reporter

Om jobbet

I rollen som skribent/​in­nehåll­spro­du­cent är din främ­sta uppgift att skapa en­gagerande kom­mu­nika­tion rik­tad till pri­vat­per­soner och före­tag genom att skriva tex­ter för alla våra kanaler; so­ciala me­dier (or­gan­iskt och köpt in­nehåll), webben, e-post samt ny­hets­brev.

Du är van att ar­beta med frå­gor som rör tonalitet, språk­lig stil och bud­skap. Du kom­mer självständigt men också i nära samar­bete med dina kol­le­gor pro­duc­era mål­grup­p­san­pas­sade tex­ter. Du är nog­grann och vet att kvaliteten och möj­ligheten till genom­slag ofta lig­ger i de­tal­jerna. Du har för­må­gan att göra det kom­plexa enkelt och en­gagerande. Du är med­veten om, och up­p­skat­tar, att skriftlig kom­mu­nika­tion är ett la­gar­bete där pres­tigelöshet, samar­bete och förståelse för mål­grup­pen är cen­tralt för att nå ett ly­ckat re­sul­tat.

Du rap­porterar till kom­mu­nika­tion­schefen. Kom­mu­nika­tion­steamet består av fem kol­le­gor; kom­mu­nika­tion­schef, ans­varig för grafisk form och webb, pressekreter­are, pol­i­cykom­mu­nikatör samt pro­jek­tledare för PR, event och kam­pan­jer. Du kom­mer även ar­beta my­cket nära kol­le­gorna som job­bar på vår in­sam­lingsavdel­ning.

Personliga egenskaper och kvalifikationer

Vi söker dig som är ut­bil­dad copy­writer eller jour­nal­ist/​skribent och har minst 5 års er­faren­het av hur man som skribent ska­par en­gagerande och mål­grup­p­san­pas­sade tex­ter med en självk­lar förståelse för hur kanalen påverkar in­nehål­let.

Du up­p­skat­tar att jobba kreativt inom etabler­ade ru­ti­ner och ra­mar samt är struk­tur­erad i ditt tillvä­gagångssätt. Du har en god samar­bets­för­måga, är van vid att jobba med ko­rta dead­lines och tar gärna egna ini­tia­tiv. Du har er­faren­het av att hantera flera pro­jekt sam­tidigt. Du har gedi­gen er­faren­het av att jobba med so­ciala me­dier lik­som an­dra dig­i­tala kanaler så som gi­varkom­mu­nika­tion via e-post eller DR-brev.

Du kom­mer fram­förallt pro­duc­era tex­ter på sven­ska, men efter­som vi är en global or­gan­i­sa­tion krävs att du be­härskar både sven­ska och en­gel­ska i tal och skrift.

Wa­t­erAid är en dy­namisk ar­bet­splats som er­b­juder en spän­nande och hän­delserik ar­betsmiljö. Att ar­beta för oss är utveck­lande, in­spirerande och gi­vande och ditt ar­bete kom­mer att bidra till målet att alla män­niskor över­allt får till­gång till rent vat­ten, toalet­ter och hy­gien.

Wa­t­erAid vill bygga ett starkt, in­no­v­a­tivt och kom­pe­tent team. Där­för söker vi medar­betare med en bredd av per­spek­tiv, er­faren­heter och bak­grun­der. Vi välkom­nar alla in­tresser­ade att söka, även om du inte matchar pre­cis allt i vår lista ovan, och söker dig som ut­ma­nar och bred­dar oss.

Tjän­sten är en allmän vis­stid­sanställ­ning fram till den 1 mars 2022. Till­träde så snart som möjligt. Vi välkom­nar även dig som vill ta det här up­p­draget som frilansare. Vi tänker oss heltid men kan vara flex­i­bla om du är rätt per­son men inte har möj­lighet att ar­beta full tid.

Din ar­bet­splats är på Wa­t­erAids kon­tor i Solna, men vi tilläm­par ar­bete hemifrån un­der pan­demin.

Skicka din ansökan med CV och personligt brev senast den 8 augusti till [email protected]

Vi ser fram emot din ansökan!

Läs mer om Wa­t­erAid på www.wateraid.se. För frå­gor om tjän­sten kon­takta Mag­dalena Ols­son, kom­mu­nika­tion­schef, [email protected]

Facklig företrädare Unionen: Anna Schön, [email protected] eller 073-6940569. Pga semestertider var vänlig skicka först ett sms för att boka telefontid.Arbetsgivare
Insamlingsstift Wateraid Sverige
Hannebergsgatan 33
17168 Solna
Hemsida: www.wateraid.se
Ansökan
Ansök senast 8 augusti (5 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.