På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sportvideoanalytiker

Sportvideoanalytiker

Videoanalytiker arbetar med analyser av inspelade lopp och matcher - för att få fram vad som kan förbättras i idrottsprestationer. Exempel: videoanalytiker i simlandslaget analyserar inspelade simlopp med mål att få fram det som funkade bra och det som funkade mindre bra och kan förbättras, t.ex om simmaren hade för lång reaktionssträcka i början av simloppet, eller om hen dök in för djupt och "förlorade tid" på det, alternativt om simtag eller andningsfrekvens kan förändras för att förbättra prestationen (förkorta tiden). 

Sportvideoanalytiker måste vara kunnig inom "den aktuella sporten" och ha också mycket god samarbetsförmåga, därför att hen samarbetat tät med bland annat idrottare och tränare; måste vara en positiv person som ser utvecklings- och förbättringsmöjligheterna snarare än hindrena.

Utbildning

Sportvideoanalytiker har varierande tidigare erfarenheter och utbildningsbakgrund. Många av dem var själva aktiva inom samma idrott. Ett annat alternativ är att en sportvideoanalytiker är utbildad idrottstränare, idrottsmassör eller lärare i idrott och hälsa.
För att utbilda sig till sportvideoanalytiker finns idag (uppgift från maj 2017) fristående kurser på universitetsnivå:
se exempel på en relevant utbildning på https://lnu.se.
Men de flesta verksamma svenska videoanalytiker har skapat sin karriär genom praktisk erfarenhet, dvs. ideellt arbete inom "sin idrott".

Lilla ordboken
RF - är en förkortning som står för Riksidrottsförbundet.

Länktips
rf.se/Allanyheter/idrottensdag
www.gih.se - Gymnastik- och idrottshögskolan är en specialiserad högskola med inriktning mot fysisk aktivitet, idrott och hälsa.

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.