På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Sportagent

Sportagent

Sportagent som också kan kallas med andra yrkestitlar, t.ex idrottsagent, Sport Manager, eller förmedlare som det officiellt numera kallas - är idrottarens representant i många olika sammanhang. Hen jobbar man med att sköta en idrottsutövares olika affärer/kontakter och kontrakt.

Som idrottsagent behöver man skaffa sig en ganska bred kunskapsbas eftersom jobbet inbegriper många olika delar såsom bl a avtalsförhandlingar, ekonomi, juridik och i viss mån även att vara kurator. Oftast ingår förmedlaren/idrottsagenten i ett bolag där de olika arbetsuppgifterna fördelas på flera personer.

Gillar man att resa, att vara med där det händer mycket samt att träffa väldigt många olika människor över hela världen - då kanske är yrket Sportagent rätt val!

Sportagent kan jobba för en eller flera klienter åt gången men är vanligtvis inriktad på en enda sport/sportgren.

Det handlar mycket om att nischa sig mot den sport som man tycker är kul, och bli "varm i kläderna" eller "äta sig in" i branschen. En bra början är att lära sig "allt" om sport och skaffa sig de rätta kontakterna. Att vara bra på social kompetens och på att "ta" folk - är ett måste. Kunskaper i ekonomi är också nödvändiga samt viljan och formågan (talangen) att "branda" personer.

Det handlar i mångt och mycket om att kunna skaffa bred kontrakt för "din idrottare" genom att hitta sponsorer men tonvikten ligger på "juridik" som ju är en "bärande del" i arbetet som agent (med tanke på avtal-/kontraktskrivning).

Sportagenter får chansen att möta ofantligt många människor som representerar företag från hela världen. De jobbar hela tiden på att få de bästa kontrakten för att generera mest pengar till idrottare (och det ligger rätt mycket pengar i idrottsbranschen eftersom lönen för bl a fotbolls- och hockeyspelare har på senare tid ökat markant).

Att tänka på
Som Sportagent/Sportmanager spenderar man väldigt mycket tid ute på tävlingar och cuper för att hitta de bästa talangerna; det är en sportagents uppgift att välja vilka som har potentiell talang att bli "stora" inom sin idrott.

Utbildning

En bra utbildningsgrund för den som vill satsa på att bli en sportagent är att skaffa sig någon form av eftergymnasial utbildning inom marknadsföring. Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. På gymnasiet kan man gå ett valfritt program, men det är fördelaktigt att lära sig mycket om ekonomi och marknadsföring, därför är Ekonomiprogrammet att föredra framför andra gymnasieprogram. I vilket fall är tipset att välja en gymnasial utbildning som förbereder inför att sen kunna läsa Sport Management på högskolenivå.

Var god se även andra yrkespresentationer, förslagsvis börja med: Idrottsvetare, Idrottsmassör, Marknadsförare, Professionell idrottsutövare, Branding expert, Idrottskonsulent.

Lön
En sportagent får vanligtvis en viss procent av en "sin utövares" lön, dvs en viss % av vad den idrottsutövare som man, som agent, representerar - tjänar.
En annan variant/överenskommelse (ett annat upplägg) kan gå ut på att sportagenten får en "kommission" på spelarintäkter och/eller per sponsoravtal.

Fotbollsagent
Sedan 1 april 2015 gäller det nya regler för fotbollsagenter. FIFA har valt att slopa agentlicensen och istället kan i praktiken vem som helst vara "mellanhand", eller rådgivare, vid en övergång från en klubb/idrottsförening till en annan. Spelare och klubbar kan själva från 1 april 2015 välja fritt vem som ska vara mellanhand, utan kravet på en licensierad agent. Syftet med förändringen är att få en större transparens kring spelarövergångar, och att FIFA inte vill hantera meningsskiljaktigheter och tvister kring avtalsfrågor. Källa: fifa.com .

Inom ramen för FIFA´s regler har alla förbund möjligheten att upprätta ett eget system, men den möjligheten har det svenska fotbollsförbundet inte tagit, utan har valt att följa FIFA´s "minimiregler", dvs inte har skapat något frivilligt legitimerings- eller certifieringssystem. Källa: fogis.se

I praktiken är det dock allt som oftast endast "kända fotbollsnamn" som jobbar som agenter, eftersom det kan vara oerhört svårt (typ... omöjligt) att "slå sig fram" om man inte är ett i fotbollskretsar välkänt namn.

Lilla ordboken
RF - är en förkortning som står för Riksidrottsförbundet.

Länktips

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.