Sportagent

Sportagent

Sportagent som också kan kallas med andra yrkestitlar, t.ex idrottsagent, Sport Manager, eller förmedlare som det officiellt numera kallas - är idrottarens representant i många olika sammanhang. Som sportagent jobbar du med att sköta en idrottsutövares olika affärer, kontakter och sponsorkontrakt. Du kan arbeta med flera olika elitidrottare, men vanligtvis inom en och samma sport. 

Som sportagent behöver du skaffa sig en bred kunskapsbas eftersom jobbet innehåller många olika delar som till exempel avtalsförhandling, ekonomi, juridik och i viss mån även kurator. Oftast ingår en sportagent/förmedlare i ett bolag där de olika arbetsuppgifterna fördelas på flera personer. Gillar du att resa, vara med där det händer mycket samt att träffa många olika människor - då kanske är yrket Sportagent rätt val!

Som sportagent letar du ständigt efter de bästa kontrakten för att få så mycket pengar som möjligt för dina idrottare. Framförallt har lönerna inom fotboll och hockey ökat kraftigt senaste åren. 

Som Sportagent / Sportmanager spenderar du även mycket tid ute på tävlingar och cuper för att hitta de bästa talangerna, det är sportagentens uppgift att välja ut vilka som har potentiell talang att bli stora inom sin idrott.

Utbildning

En bra utbildningsgrund för den som vill satsa på att bli en sportagent är att skaffa sig någon form av eftergymnasial utbildning inom marknadsföring. Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

På gymnasiet kan du gå valfritt program, men det är bra att lära dig mycket om ekonomi och marknadsföring, därför är Ekonomiprogrammet att föredra framför andra gymnasieprogram.

I vilket fall är tipset att välja en gymnasial utbildning som förbereder inför att sen kunna läsa Sport Management på högskolenivå.

Personliga egenskaper

Kompetenser som är viktiga för att lyckas som sportagent är social förmåga, ekonomi, juridik och kunskaper hur du bygger ett personligt varumärke.

Arbetsplats

En sportagent får vanligtvis en viss procent av vad den idrottsutövare som du representerar - tjänar. En annat upplägg kan vara att sportagenten får kommission på spelarintäkter och/eller per sponsoravtal.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som sportagent

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.