På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Artistagent/manager

Artistagent/manager

Artistagent/manager - är artistens/musikerns representant i olika sammanhang men framförallt handlar det om att marknadsföra "sin artist", dvs skaffa uppdrag åt honom/henne eller dem (om det är t.ex ett helt musikband som man är agent för). Oftast är en artistagent manager för många olika artister/musiker.
Det handlar mycket om personliga kontakter och om att "äta sig in" i branschen. En bra början är att lära sig "allt" om musik (om man vill bli artistagent i första hand för musiker) och skaffa sig de rätta kontakterna.

Att vara bra på social kompetens och på att "ta" folk - är ett måste. Kunskaper i ekonomi är också nödvändiga samt viljan och formågan (talangen) att "branda" personer.

Utbildning

En bra utbildningsgrund för den som vill satsa på att bli en artistagent är att skaffa sig någon form av eftergymnasial utbildning inom marknadsföring. Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. På gymnasiet kan man gå ett valfritt program, men det är fördelaktigt att lära sig mycket om ekonomi och marknadsföring, därför är Ekonomiprogrammet att föredra framför andra gymnasieprogram.

Att tänka på:

  • Branschen är extremt konkurrensutsatt och det handlar mycket om personliga kontakter;
  • Tonvikten inom yrket ligger på "juridik" som ju är en "bärande del" i arbetet som agent (med tanke på avtal-/kontraktskrivning);
  • Det går inte att få någon garanti på att lyckas men för att få en chans kan man försöka komma in i branschen via något yrke som t.ex artistljudtekniker, tonsättare, låtskrivare eller marknadsförare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.