På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Jobbcoach Spela filmen

Jobbcoach

Jobbcoach hjälper personer att få jobb. Det kan handla om att få sitt första jobb, att komma tillbaka till arbetsmarknaden efter en tids arbetslöshet eller om att byta jobb.

Olika arbetstitlar förekommer
Coach (arbetscoach, jobbcoach eller karriercoach*) - tillsammans med en coach* planerar den arbetssökande hur man ska hitta ett passande jobb. Coachen lär känna den arbetssökande och går tillsammans igenom vad man kan och vill göra.

Matchare - har kontakt med olika arbetsgivare och av matcharen kan den arbetssökande få råd om var man ska söka jobb.

*Arbetscoach och karriärcoach kan ha samma eller liknande arbetsuppgifter som jobbcoach.

Jobbcoach informerar, motiverar, men bistår också med praktisk hjälp i att sätta ihop en vinnande CV (Meritförteckning), att skriva ett personligt ansökningsbrev och att förbereda sig inför anställnngsintervju. Jobbcoach kan vid behov erbjuda "intervjuträning" (inför anställningsintervju), hjälpa till med att boka studiebesök och med att ordna praktikplatser.

Jobbcoach kan verka i egenskap av egen företagare eller kan vara anställd av olika företag och organisationer, som t.ex arbetsförmedlingen, kommuner (t.ex på kommunens Medarbetarcentrum) eller i något omställningsprojekt. Arbetar man som jobbcoach på Arbetsförmedlingen, brukar man ofta ha arbetstitel Arbetsvägledare.

Se gärna en videofilm - här är en snabblänk till filmen. För tips på hur man sätter ihop vinnande CV -se framtid.se/jobb/tips-nar-du-skriver-cv
Läs gärna även ett blogginlägg Arbetsmarknaden år 2021.

Utbildning

Jobbcoach kan ha diverse olika utbildningsbakgrund. Någon form av eftergymnasial utbildning krävs. Ofta är jobbcoach utbildad lärare, studie- och yrkesvägledare, beteendevetare, psykolog eller personalvetare (och har tidigare erfarenhet som rekryterare). För att jobba som jobbcoach inom "Stöd och Matchning", dvs vara en underleverantör till Arbetsförmedlingen, måste man ha examen från Studie- och yrkesvägledarprogrammet /det är ett krav som AF ställer/.

Fortbildning/kompetensutveckling
Skolverkets webbkurs om Valideringsarbete tar ca 16 timmar att gå igenom. För mer info var god se skolverket.se/skolutveckling.

Visste du att...?
Det finns uppskattningsvis circa 8 000 yrken, men ingen vet det exakta antalet. Detta bl a på grund av att nya yrken "tillkommer" och gamla "dör ut" (glöms bort eller börjar "tillhöra historien").

Lilla ordboken
Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Tips
Se en ca 10 min-lång video "Så lyckas du med anställningsintervjun.

Jobbsökartips från Arbetsförmedlingen
arbetsformedlingenplay.se hittar man en mäng webbinar och poddar om jobbsökandet, t.ex Nätverka dig till ett jobb, Sök jobb via sociala medier osv.

Länktips

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.