"Fika bör man..."

"Fika bör man..."

"Ska vi ta en fika"? - den frågan kan man så gott som dagligen (och ofta t o m flera gånger om dagen) höra på de flesta arbetsplatser i Sverige. Som ny på arbetsmarknaden, när man kommer första dagen på sin praktik- eller arbetsplats, kanske man inte alls är insatt så vi tänkte att förklaring av det viktiga fenomenet i det svenska arbetslivet kan vara på sin plats.

De flesta experter är överens om att fika är en väletablerad social institution i Sverige, som har lite drygt hundra år på nacken. Att "ta en fika" innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe, te eller någon annan dryck, med eller utan tilltugg. Man fikar oftast med sin partner, kollegor, vänner, familj eller bekanta.

En fika kan vanligtvis vara i ca. en halvtimme: mellan 15 minuter till 45 minuter, beroende på i vilket sammanhang fikan sker. Till drycken, som ofta men inte alltid är kaffe, brukar man bjuda på någon form av "tilltugg" som ofta är söt, kallad fikabröd. Exempel på "fikabröd" kan vara bullar, smörgåsar, kakor, chokladbit och även smågodis. En fika kan äga rum på ett café, på arbetsplatsen, hemma eller utomhus.

Fikans betydelse för den svenska arbetsmarknaden
"Utan fikat stannar Sverige"! - kanske? Men skämt å sido så har denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg blivit central i svensk arbetskultur. Svenskar är en av världens största kaffekonsumenter, men även om just du inte dricker kaffe bör du överväga att delta i "fikandet" (du kan dricka thé, saft eller t o m vatten) men delta bör du ("Fika bör man. Annars...?". Fikat kan vara en välbehövlig paus i arbetet, liknande den många tog förr för att röka, dessutom ger den ett bra tillfälle att prata om annat än jobb med kollegor. En fika kan också vara en bra öppning för en första date som inte ställer så stor press eller som pratstund med en kompis.

Varför är det viktigt att delta i arbetsplats-fikat? Jo, bland annat för att:

  • Under fikaraster bekantar man sig med sina kollegor på ett lite mer personligt plan
  • Många frågor som har mer eller mindre avgörande betydelse för hur arbetsplatsen fungerar diskuteras under fika-pauser
  • Genom att delta i fikat blir man uppdaterad på vad som händer både på den aktuella arbetsplatsen och i samhället i övrigt: t.ex om du inte har hunnit läsa morgontidningen, kommer dina kollegor att under fikat berätta om det viktigaste som har hänt
  • Den som deltar i fikat kan ventilera sina åsikter och tankar om "allt möjligt" med sina kollegor; och användbara idéer föds ofta just under fikat


Lycka till på jobbet och hoppas det blir många trevliga fikastunder! 

Tips!
Se en kort (2 min 20 sek) videofilm "Fika"