På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Personalvetare

Personalvetare

Personalvetare finns i princip i alla större organisationer – företag, myndigheter, kommuner, landsting och intresseorganisationer – alla har någon typ av personalavdelning.

Personalvetare jobbar med hanteringen av arbetsplatsens mänskliga resurser. Rekrytering, kompetensinventering, organisationsutveckling, arbetsmiljöarbete, arbetsrätt, förhandlingar och avvecklingsarbete är alla delar som personalvetare kan jobba med.

Utbildning

Personalvetare är ett yrke inom området samhällsvetenskap. Det är en akademisk yrke, dvs man måste läsa på högskola/universitet.

För att bli en personalvetare kan man läsa PA-programmet, HR-programmet eller Personalvetarprogrammet.

Innehåll i utbildningar kan variera från ett lärosäte till ett annat. Vissa utbildningar kan innehålla fler högskolepoäng, kurser i ekonomi eller företagsekonomi och arbetsrätt kan ingå. En del utbildningar innehåller även praktik.

Bra förberedande grundutbildning ges på flera av gymnasieskolans nationella program och på IB-diplomaprogrammet, det internationella gymnasieprogrammet.

Arbetsplats

Man kan till exempel jobba på traditionella personalavdelningar, som egenföretagare och inom bemanningsbranschen. Många personalvetare jobbar inom personalrekrytering.

En hel del arbetar inom privat verksamhet, som utredare inom både statliga och privata organisationer och på sikt kan avancera till att bli personalchefer eller arbeta med organisationsutvecklingsfrågor.

Övrigt

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.