Personalvetare

Personalvetare

Personalvetare finns i princip i alla större organisationer – företag, myndigheter, kommuner, landsting och intresseorganisationer – alla har någon typ av personalavdelning.

Personalvetare jobbar med hanteringen av arbetsplatsens mänskliga resurser. Rekrytering, kompetensinventering, organisationsutveckling, arbetsmiljöarbete, arbetsrätt, förhandlingar och avvecklingsarbete är alla delar som personalvetare kan jobba med.

Utbildning

Personalvetare är ett yrke inom området samhällsvetenskap. Det är en akademisk yrke, dvs man måste läsa på högskola/universitet.

För att bli en personalvetare kan man läsa PA-programmet, HR-programmet eller Personalvetarprogrammet.

Innehåll i utbildningar kan variera från ett lärosäte till ett annat. Vissa utbildningar kan innehålla fler högskolepoäng, kurser i ekonomi eller företagsekonomi och arbetsrätt kan ingå. En del utbildningar innehåller även praktik.

Bra förberedande grundutbildning ges på flera av gymnasieskolans nationella program och på IB-diplomaprogrammet, det internationella gymnasieprogrammet.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden är i balans för nyexaminerade personalvetare på fem års sikt, med risk för viss konkurrens.

Arbetsplats

Man kan till exempel jobba på traditionella personalavdelningar, som egenföretagare och inom bemanningsbranschen. Många personalvetare jobbar inom personalrekrytering.

En hel del arbetar inom privat verksamhet, som utredare inom både statliga och privata organisationer och på sikt kan avancera till att bli personalchefer eller arbeta med organisationsutvecklingsfrågor.

Övrigt

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  99 Lediga jobb som personalvetare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.