På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

HR-specialist

HR-specialist

De som arbetar med personalfrågor kan ha många olika yrkestitlar, till exempel: organisationsutvecklare, HR-utvecklare, HR-konsult, HR-administratör, HR-assistent, personalutvecklare, personalansvarig, personalsekreterare, personaltjänsteman och personaladministratör.

HR - är ett engelskt begrepp, ”Human Resources”, det vill säga närmast ”personalresurser” och betecknar den kompetens som finns i företaget eller i organisationen.

Exempel på arbetsuppgifter en HR-specialist kan arbeta med: diverse administrativa uppgifter, utredningar av personalbehovet i företaget/organisationen, rekrytering, platsannonsering, planering och genomförande av anställningsintervjuer och referenstagning, planering av introduktion för nyanställda, planering av kompetensutveckling, framtagande av underlag inför löneförhandlingar och diverse frågor kring anställningsvillkor, representera arbetsgivaren vid förhandlingar, ta hand om frågor kring arbetsmiljö och jämställdhetsarbete, rådgivning och stöd i sjuk- och hälsofrågor (oftast i samarbete med företagshälsovården men vissa arbetsplatser har särskilda personalkonsulenter som tar hand om just dessa frågor), omplacering av personal till nya arbetsuppgifter.

På större företag är det vanligt att specialisera sig inom något område, till exempel Rekrytering eller Kompetens- och Ledarutveckling. På mindre företag är det vanligt att en och samma person arbetar med alla typer av personalärenden.

2014 fanns det ca 16.000 (Yrkesregistret, SCB) anställda personal- och HR-specialister i Sverige.

Som HR-Specialist kan man antingen bli anställd på ett företag eller erbjuda sina tjänster som konsult. Som personalansvarig, anställd i en organisation är man arbetsgivarens representant och i arbetet kan det i så fall ingå att representera företaget (organisationen) på till exempel rekryteringsmässor, arbetsmarknadsdagar och andra evenemang.

Utbildning

Högskoleutbildning krävs. Exakt vilken utbildning som leder till att man kan få jobb som HR-specialist, är svårt att svara på, det finns många olika passande högskoleutbildningar, t.ex kan man ta generell kandidatexamen med påbyggnadsutbildning i Arbetslivspedagogik - lärande, utveckling och ledarskap i organisationer.

Kurser i arbetsrätt och ekonomi (företagsekonomi) är också mycket värdefulla utbildningar för dem som vill jobba som HR-specialister och kan ge stora fördelar när man söker jobb.

En möjlig väg att gå är att läsa Personalvetarprogrammet, som finns på några olika högskolor / universitet (jan 2018), bl.a Umeå universitet, Örebro universitet, Södertörns högskola i Stockholm, Göteborgs universitet samt Högskola i Väst (Trollhättan).

Man kan dock välja att läsa en annan utbildning, t.ex ett program i ekonomi eller sociologi och i dessa välja inriktning "Organisation och ledarskap" eller "Arbets- och organisationspsykologi" samt också läsa en extra kurs i arbetsrätt.

Yrkesporträtt

Möt Catharina, som jobbar som personalkonsult på Järfälla kommun.

Visste du att...?

... En person med HR-kompetens kan arbeta som Head of talent transformation, som ser till att människors kompetens omsätts i praktiken eller som AI HR Manager, som ser till att även AI får utrymme i organisationen.

... 2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34.100 kr/månad. Genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden var under samma period ca 32.800 kronor.
Källa: scb.se

Lilla ordboken

POL - en förkortning som står för kunskaps- och arbetsmarknadsområde "Personal, Organisation och Ledarskap"

AI - en forkortning för "Artificiell Intelligens"

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.