De som arbetar med personalfrågor kan ha många olika yrkestitlar, till exempel organisationsutvecklare, personalutvecklare, personalansvarig eller personaladministratör.
Exempel på arbetsuppgifter en HR-specialist kan arbeta med är bl a diverse administrativa uppgifter, utredningar av personalbehovet i företaget/organisationen, rekrytering, platsannonsering, planering och genomförande av anställningsintervjuer och referenstagning, planering av introduktion för nyanställda, planering av kompetensutveckling, framtagande av underlag inför löneförhandlingar och diverse frågor kring anställningsvillkor, representera arbetsgivaren vid förhandlingar, ta hand om frågor kring arbetsmiljö och jämställdhetsarbete, rådgivning och stöd i sjuk- och hälsofrågor, omplacering av personal till nya arbetsuppgifter.
På större företag är det vanligt att specialisera sig inom något område, till exempel Rekrytering eller Kompetens- och Ledarutveckling. På mindre företag är det vanligt att en och samma person arbetar med alla typer av personalärenden.
Som HR-Specialist kan man antingen bli anställd på ett företag eller erbjuda sina tjänster som konsult. Som personalansvarig och anställd i en organisation är man arbetsgivarens representant och i arbetet kan det ingå att representera företaget på till exempel rekryteringsmässor, arbetsmarknadsdagar och andra evenemang.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Exakt vilken utbildning som leder till att man kan få jobb som HR-specialist är svårt att svara på.
Kurser i företagsekonomi är mycket värdefulla att ha med "i bagaget" för dem som vill få anställning som HR-specialist.
Om man vill satsa på att försöka få jobb som HR-specialist bör man i första hand läsa en högskole/universitetsutbildning t.ex utbilda sig till Personalvetare eller till Beteendevetare, t.ex läsa ett program som leder till kandidatexamen inom psykologi, sociologi eller pedagogik. Eller läsa ett högskole-universitetsprogram inom kunskapsområde personal och organisation/arbetsliv.
Man kan annars välja att läsa ett program i ekonomi och i det programmet välja inriktning "Organisation och ledarskap" eller "Arbets- och organisationspsykologi" samt rekommenderas att även läsa en extrakurs i arbetsrätt.
Relevanta utbildningar kan även finnas hos privata utbildningsanordnare.
Övrigt
HR - är ett engelskt begrepp, ”Human Resources”, det vill säga närmast ”personalresurser” och betecknar den kompetens som finns i företaget eller i organisationen.
Länktips
- framtid.se/ - Se vilka frågor man kan behöva svara på under en anställningsintervju
- soundcloud.com/ - Om individuell lönesättning
- ipf.se - Institutet för Personal- och Företagsutveckling
- yhguiden.se/ - Om möjligheter på arbetsmarknaden efter en yrkeshögskoleutbildning
- "Så lyckas du med anställningsintervjun"
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret