På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

HR-assistent Spela filmen

HR-assistent

Är du intresserad av personalfrågor och trivs bra med att ha mycket kontakt med människor? Är du intresserad av lagar och regler inom arbetsmarknadsområdet? Då kan yrket HR-assistent vara rätt för dig!

Som HR-assistent stödjer du personalchefen på din arbetsplats och du har ofta ganska varierande arbetsuppgifter men det rör sig mycket om till exempel rekryteringsarbete, arbetsmiljöarbete och lönefrågor.

När du arbetar inom HR är det viktigt att ha god kommunikationsförmåga och förståelse för omvärlden. HR-assistent behöver goda kunskaper inom bland annat personaladministration, arbetsrätt och ekonomi.

Möjliga arbetsplatser för HR-assistenster är tjänsteföretag, skolor, kommuner, banker och bemanningsföretag.

Human Resources (förkortas HR) kallas hanteringen av ett företags eller en organisatons mänskliga resurser, hur företag och organisationer arbetar operativt och strategiskt med sin personal och sin organisation. 

Utbildning

Ofta efterfrågar arbetsgivare någon form av eftergymnasial utbildning, från högskola/universitet eller från Yrkeshögskola. Men det är inte omöjligt att få anställning med gymnasial utbildning plus några års relevant arbetslivserfarenhet. Vidareutbildning kan ges på arbetsplatsen.

Svenska Arbetsrättsliga lagar

De som inom kommuner och på olika företag och organisationer jobbar med personalfrågor, använder sig i första hand av LAS, arbetstidslagen, semesterlagen, lagar om tjänstledighet, arbetsmiljölagen och MBL. Mer info finns på framtid.se/information/arbetsrattsliga-lagar.

Visste du att...?

...En person med HR-kompetens kan arbeta som Head of talent transformation, som ser till att människors kompetens omsätts i praktiken (maj 2017).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

17 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.