Att jobba som bemanningsplanerare innebär att man ska kunna planera för bemanningen både på lång sikt med hänsyn till semesterperioder, men även på kort sikt om det kommer in akuta sjukskrivningar under samma dag.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att utbilda sig till bemanningsplanerare kan man gå olika HR-program (human resources) på högskolenivå. Man kan även ta olika fristående kurser.
Olika företag kräver ofta olika utbildningar, det är därför svårt att ge en generell information om vilken utbildning man behöver skaffa sig för att kunna få anställning som bemanningsplanerare.
Det kan ibland också finnas möjlighet att få sommarjobb eller kortare vikariat utan en eftergymnasial utbildning, dvs med endast gymnasiekompetens "i bagaget".
Personliga egenskaper
För att jobba som bemanningsplanerare bör man som person vara social och utåtriktad och kunna prata med alla. Man måste också vara hjälpsam. Att ha empati är också viktigt eftersom man måste kunna sätta sig in i medarbetarnas situation på jobbet när man ska göra ett arbetsschema.
Om man jobbar som bemanningsplanerare är viktigt att att vara bra på att kommunicera, att vara hjälpsam och empatisk. Det är bra att ha erfarenhet med att jobba med människor sen tidigare.
Övrigt
"Tappa personal" kostar företaget/organisationen både tid och pengar - i snitt 542.700 kr per nyanställning/år. Det tar ca 1,5 år för en ny medarbetare att nå sin fulla kapacitet.
Källa: vision.se
Human Resources (HR) - kallas hanteringen av ett företags eller organisations mänskliga resurser, hur företag och organisationer arbetar operativt och strategiskt med sin personal och sin organisation.
Svenska Arbetsrättsliga lagar - de som inom kommuner, olika företag och organisationer jobbar med personalfrågor använder sig i första hand av LAS, arbetstidslagen, semesterlagen, lagar om tjänstledighet, arbetsmiljölagen och MBL.
Länktips
- soundcloud.com - Podcast om individuell lönesättning
- yhguiden.se - "Vill du ha bästa chansen att få jobb?"
- framtid.se/ - svenska arbetsrättsliga lagar (länksamling)
- vision.se - tips till chefer och medarbetare inför utvecklingssamtal
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret