På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Schemaläggare

Schemaläggare

Schemaläggare sätter ihop eller "lägger" schemat. Schemaläggare kan arbeta på skolorna eller inom andra verksamheter där personal går på schemat, exempelvis inom hemtjänsten, på sjukhus, behandlingshem, inom kriminalvården och inom kundtjänst/callcenter. Schemaläggare kan ha arbetstitlar som schemaplanerare, bemanningsplanerare eller schema- och tjänsteplanerare.

De viktiga personliga egenskaper för en schemaläggre är noggrannhet, sunt förnuft, välutvecklade förmågor till logiskt tänkande, att hålla många bollar i luften, stresstålighet, förmågan och viljan att lösa konflikter, flexibilitet och förmåga att snabbt hitta kreativa lösningar på problem som kan uppstå.

Schemaläggare är i grunden administratör. Men ofta ingår det som en del i tjänsten att vara "all-i-allo" på sin arbetsplats vid behov och lösa diverse olika problem och hjälpa sina kollegor med andra arbetsuppgifter, därför är det mycket fördelaktigt att ha kunskap i form av utbildning eller tidigare erfarenhet inom det aktuella yrkesområde.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega. Arbetsgivaren kan ställa som ett krav att man har gymnasiekompetens. Bra grundläggande utbildning finns inom gymnasieskolan på exempelvis Handels- och administrationsprogrammet, inriktning Administrativ service. Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux. All form av eftergymnasial utbildning är en fördel. Tidigare erfarenhet av administrativt arbete är en merit.

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Human Resources (HR) - kallas hanteringen av ett företags eller en organisatons mänskliga resurser, hur företag och organisationer arbetar operativt och strategiskt med sin personal och sin organisation.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.