På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Genusvetare
Spela filmen

Genusvetare

Genusvetenskapens fokus på att förstå olika mönster och maktstrukturer relaterade till kön ger användbara verktyg för att arbeta med dessa frågor i såväl arbetslivets olika delar som inom forskningen.
Som genusvetare är man samhällsvetare med en stark spetskompetens.

Många svenska myndigheter arbetar idag aktivt med jämställdhet, mångfald och normkritik. Sida, FN och flera andra internationella organisationer betonar behovet av genusanalyser, vilket medför att genusfrågor kommer att bli alltmer centrala i internationellt fredsarbete, biståndarbete och arbete för mänskliga rättigheter. Men en genusvetare är också samhällsvetare i bredare bemärkelse och är därför aktuell för en mängd tjänster såsom handläggare, utredare, jämställdhetssamordnare, lärare, föreläsare, doktorand, journalist/reporter, informatör, kvinnojoursmedarbetare, entreprenör/egenföretagare, projektledare, personalvetare och forskare.

Utbildning

Rekommenderad utbildning är i första hand kandidatprogrammet i genusvetenskap. Det kan också finnas påbyggnadsutbildningar på magister- och masternivå för de som har grundutbildning (från ett av de kandidatexamen i genusvetenskap).
Genusvetenskap är inte något för den som i första hand vill läsa till ett specifikt yrke. Utbildar man sig till genusvetare får man bred kompetens med spets, profil och samhällsrelevans. Dessutom innebär kandidatprogrammet i genusvetenskap stor möjlighet för studenten att profilera sig inom kunskapsområdet, och numera även möjligheten till praktik för att förankra sina teoretiska kunskaper i praktiken och skaffa värdefulla kontakter.

Exempel på en genusvetares arbetsuppgifter är:

- Jämställdhetsarbete inom förvaltningar, organisationer och företag; /se t.ex yrkespresentation JämstäIIdhetssamordnare
- Arbete med utvärderingar och samhällsplanering ur ett genusperspektiv
- Biståndsarbete
- Informationsarbete
- Samhälls- och kulturjournalistik
 och CSR - Corporate Social Responsibility.

Visste du att...?

  • Pagefrisyren blev på 1920-talet en symbol för kvinnlig frigörelse, när kvinnor (mestadels unga tjejer) klippte av sig sitt långa hår. Källa: Nordiska museet.
  • circa 16.000 personer lever i Sverige idag under hot om våld och har de så kallade "skyddade personuppgifter"; ca 1.600 av dem har en starkare form av skydd som innebär bl a att det ej finns någon bostadsadress registrerad för de personerna (uppgift från februari 2018). En stor del av de personer som i Sverige lever under hot är kvinnor som har utsatts för våld eller hot om våld från sina f d manliga partners: makar eller pojkvänner.
  • Medellön för en man i Sverige under året 2016 var cirka 34.100 kr/månad. Genomsnittslönen (medellönen) för hela den svenska arbetsmarknaden var under samma period, dvs år 2016, ca 32.800 kronor. Källa: scb.se.

  • WWSF, Women's World Summit Foundation is an international, not-for-profit, lay, non-governmental organizations (INGO) with UN consultative status (ECOSOC, UNFPA, DPI), which serves the advancement of women's and children's rights and the UN development agenda.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.