Genusvetare
Spela filmen

Genusvetare

Genusvetenskapens fokus på att förstå olika mönster och maktstrukturer relaterade till kön ger användbara verktyg för att arbeta med dessa frågor i såväl arbetslivets olika delar som inom forskningen. Som genusvetare är man samhällsvetare med en stark spetskompetens.

Många svenska myndigheter arbetar idag aktivt med jämställdhet, mångfald och normkritik. Sida, FN och flera andra internationella organisationer betonar behovet av genusanalyser, vilket medför att genusfrågor kommer att bli alltmer centrala i internationellt fredsarbete, biståndsarbete och arbete för mänskliga rättigheter. Men en genusvetare är också aktuell för en mängd tjänster, som handläggare, utredare, jämställdhetssamordnare, informatör, entreprenör/egenföretagare, projektledare, personalvetare m fl.

Exempel på en genusvetares arbetsuppgifter är bl a Jämställdhetsarbete inom förvaltningar och företag, arbete med utvärderingar och samhällsplanering ur ett genusperspektiv, biståndsarbete, informationsarbete och samhälls- och kulturjournalistik.

Utbildning

Rekommenderad utbildning är i första hand kandidatprogrammet i genusvetenskap. Det kan också finnas påbyggnadsutbildningar på magister- och masternivå för de som har grundutbildning från ett av de kandidatexamen i genusvetenskap.

Utbildar man sig till genusvetare får man bred kompetens med spets, profil och samhällsrelevans. Dessutom innebär kandidatprogrammet i genusvetenskap stor möjlighet för studenten att profilera sig inom kunskapsområdet och numera även möjligheten till praktik för att förankra sina teoretiska kunskaper i praktiken och skaffa värdefulla kontakter.

Visste du att...?

... pagefrisyren blev på 1920-talet en symbol för kvinnlig frigörelse, när kvinnor klippte av sig sitt långa hår.
Källa: Nordiska museet

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.