På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Handläggare

Handläggare

Handläggare är i grunden Administratör. Som handläggare kan man vara anställd inom olika branscher, exempelvis på Försäkringskassan, på andra Myndigheter, på olika företag och inom olika organisationer.

År 2014 fanns det cirka 57.000 anställda utredare och handläggare i Sverige (Yrkesregistret 2014 SCB).

Arbetsuppgifterna för handläggare varierar kraftigt, beroende på i vilken bransch man är anställd.

Det gemensamma för alla handläggare är att de utför någon form av administrativa arbetsuppgifter och det gäller att vara effektiv när man utför kontorsarbete som ofta är pappersarbete, men som kan till största delen utföras på dator men en hel del riktigt papperarbete förekommer fortfarande, t.ex på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kommunicerar man med sina kunder via traditionellt papperbrev.

Olika arbetstitlar och arbetsplatser
Som Antagningshandläggare kan man jobba på gymnasieantagningskanslier eller med antagning till yrkeshögskolorna eller till lärosätena: högskolor och universitet.
Som Arbetsmarknadshandläggare kan man vara anställd av kommunerna eller inom olika projekt.
Som Biståndshandläggare brukar man jobba för kommunernas Socialtjänster eller inom olika hjälporganisationer, som t.ex SIDA.
Andra "handläggaryrken" är bland annat Bygglovshandläggare, Ekonomihandläggare, Inkassohandläggare, Klienthandläggare, LSS-handläggare, Personalhandläggare och Utbildningshandläggare.
 

Yrkesporträtt

Möt Marie, handläggare på Försäkringskassan

Utbildning

Utbildningskraven för handläggare varierar, beroende på arbetsplats och vad anställningen går ut på. Ofta räcker det med "allmän gymnasiekompetens" men ibland krävs det någon form av eftergymnasial utbildning från högskola eller  yrkeshögskola. Introduktion, upplärning och vidareutbilding sker ofta på arbetsplatsen direkt. 

Övrigt

Robothandläggare
Robothandläggare och mjukvarurobot (eller digital medarbetare eller RPA, robot process automation) används för att beskriva digitala program som används för att automatisera handläggnings-arbete.  
I detta fallet används ordet "robot" som en metafor (eftersom det rör sig då inte om en fysisk maskin) för att förklara att programmen utför arbetsuppgifter som annars brukar utföras av människor. 
Exempel på användning av Robothandläggare finns (uppgift från december 2018) inom Socialtjänsten i Trelleborg (i Skåne) och i Nacka (Stockholms län), där Robothandläggare analyserar ansökningar om "socialbidrag" (försörjningsstöd) och ger förslag på beslut, som sedan fattas av en "mänsklig beslutsfattare". Källa: skl.se

Samlad service från myndigheter
verksamt.se kan man hitta information om och från olika svenska myndigheter samt hitta kontatkuppgifter till svenska myndigheter.

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.