
- Start
- Yrken
- Administration & ekonomi
- Handläggare
Handläggare är i grunden Administratör. Som handläggare kan man vara anställd inom olika branscher, exempelvis på Försäkringskassan, på andra Myndigheter, på olika företag och inom olika organisationer.
Arbetsuppgifterna för handläggare varierar kraftigt, beroende på i vilken bransch man är anställd.
Det gemensamma för alla handläggare är att de utför någon form av administrativa arbetsuppgifter och det gäller att vara effektiv när man utför kontorsarbete som ofta är pappersarbete, men som kan till största delen utföras på dator men en hel del riktigt pappersarbete förekommer fortfarande, t.ex på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kommunicerar man med sina kunder via traditionellt pappersbrev.
Robothandläggare
Robothandläggare och mjukvarurobot (eller digital medarbetare eller RPA, robot process automation) används för att beskriva digitala program som används för att automatisera handläggnings-arbete.
I detta fallet används ordet "robot" som en metafor (eftersom det rör sig då inte om en fysisk maskin) för att förklara att programmen utför arbetsuppgifter som annars brukar utföras av människor.
Exempel på användning av Robothandläggare finns inom Socialtjänsten i Trelleborg och i Nacka, där en Robothandläggare analyserar ansökningar om "socialbidrag" (försörjningsstöd) och ger förslag på beslut, som sedan fattas av en "mänsklig beslutsfattare".
Källa: skl.se
Utbildning
Utbildningskraven för handläggare varierar, beroende på arbetsplats och vad anställningen går ut på. Ofta räcker det med allmän "gymnasiekompetens" men ibland krävs det någon form av eftergymnasial utbildning från högskola eller yrkeshögskola. Introduktion, upplärning och vidareutbildning sker ofta på arbetsplatsen direkt.
Arbetsplats
Som Antagningshandläggare kan man jobba på gymnasieantagningskanslier eller med antagning till yrkeshögskolorna eller till lärosätena: högskolor och universitet.
Som Arbetsmarknadshandläggare kan man vara anställd av kommunerna eller inom olika projekt.
Som Biståndshandläggare brukar man jobba för kommunernas Socialtjänster eller inom olika hjälporganisationer, som t.ex SIDA.
Övrigt
Möt Marie, handläggare på Försäkringskassan.
8 Lediga jobb
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Studieadministratör
Gävle kommun
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Servicehandläggare
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Kundtjänstmedarbetare
Kristianstads kommun
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Utbildningshandläggare
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Handläggare/Utredare
- offentlig förvaltning
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Kommunhandläggare
Språk
Krav
- Svenska
Det här är vi
På utvecklings- och administrationsenheten arbetar vi övergripande mot hela kommunkoncernen och den politiska organisationen. Som namnet antyder arbetar vi med utveckling och administration och våra arbetsuppgifter omfattar bland annat diarie, arkiv, information/kommunikation, utredningar, nämndadministration, näringslivs- och folkhälsofrågor. Att vår enhet består av olika yrkesroller ger oss en kompetensbredd och som medarbetare hos oss får du insyn i många olika områden.
Ditt jobb är viktigt
Som handläggare på utvecklings- och administrationsenheten sköter du administrativa sysslor för både den politiska ledningen och förvaltningsledningen. I rollen ingår också utrednings- och sekreterararbete och dessutom valarbete de år det hålls val. Du ger också råd och upplysningar till allmänheten och till de som arbetar i verksamheten. Tjänsten delas med personalenheten, vilket innebär att du också kommer att arbeta med lönehandläggning samt ge service och support till chefer och medarbetare i lön- och avtalsfrågor.
Det här är du
Du behöver vara bra på att analysera och att kommunicera, både muntligt och skriftligt. Du behöver också vara en bra organisatör, serviceinriktad, flexibel och hjälpsam. Det är viktigt att du är van vid att använda datorer och att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och att du har erfarenhet av ovanstående arbetsuppgifter. Välkommen med din ansökan!
Kompetenskrav
• Högskoleutbildning med inriktning mot offentlig förvaltning eller motsvarande.
• Erfarenhet från liknande arbete
Vi gillar olika!
Våra medarbetares varierande erfarenheter, kompetenser och perspektiv ger oss möjlighet att utvecklas. Vi eftersträvar jämn könsfördelning och personer med olika etnisk och kulturell bakgrund på våra arbetsplatser och välkomnar en mångfald av sökande.
Förutsättningar för anställning
Anställning kommer att ske under förutsättning att erforderliga beslut fattas.
Observera att vi inte tar emot ansökningar via e-post eller brev. Vi tillämpar löpande urval.
Utdrag ur belastningsregistret
Före erbjudande om anställning ska ett godtagbart utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas.
Offentlig handling
Observera att vi som kommun omfattas av offentlighetsprincipen. Det innebär att ansökningshandlingar är offentliga och lämnas ut vid begäran.
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Utbildningshandläggare
Katrineholms kommun
Handläggare
Arbetslivserfarenhet
Krav
- Utbildningshandläggare
Uddevalla kommun
29 liknande yrke(n)
- Administratör
- Antagningshandläggare
- Arbetsmarknadshandläggare
- Biståndsbedömare / Biståndshandläggare
- Brandteknisk utredare
- Bygglovshandläggare
- Civil utredare
- Domstolshandläggare
- Ekonomihandläggare
- Etableringslots
- Europavetare
- Folkbokföringshandläggare
- Genusvetare
- GIS-utvecklare
- Inkassohandläggare
- Klienthandläggare
- LSS-handläggare
- Miljöutredare
- Mordutredare
- Personaladministratör
- Personalhandläggare
- Samhällsplanerare
- Skattekonsult
- Statsvetare
- Studiestödsutredare
- Utbildningshandläggare
- Utredare
- Utredare på Försäkringskassan
- Utredare på Skatteverket