Arbetsmarknadshandläggare arbetar bland annat med att funktionsbedöma arbetslösa personer för att utreda deras förutsättningar på arbetsmarknaden.
Du genomför intervjuer och kartlägger de arbetslösas meriter, gör handlingsplaner, stöttar och motiverar till jobbsökande aktiviteter och/eller studier.
Allt som oftast samarbetar arbetsmarknadshandläggare med personal på Arbetsförmedlingen och med andra "aktörer", som myndigheter, organisationer och företag.
Utbildning
Det är inte reglerat i detalj vilken utbildning som krävs. Ofta efterfrågas det beteendevetenskaplig utbildning eller "annan högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig" och det kan vara eftergymnasial utbildning inom områden som pedagogik och/eller samhällsvetenskap.
Om du tidigare har arbetat på Arbetsförmedlingen eller inom arbetsmarknadsenheten i en kommunal verksamhet kan du också bli en attraktiv sökande till en tjänst som arbetsmarknadshandläggare.
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Beteendevetenskap.
Utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.
Övrigt
Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.
Länktips
- framtid.se - frågor man kan behöva svara på under en anställningsintervju
- soundcloud.com - Podcast om individuell lönesättning
- Arbetsmiljöverkets - om Medicinska kontroller i arbetslivet
- yhguiden.se - om möjligheter på arbetsmarknaden efter en yrkeshögskoleutbildning
- GymnasieGuiden.se - om hälsokrav i olika yrken
- sfse.se - info om jobbskuggning
- framtid.se - Hetaste yrken 2024
- uhr.se - Stöd i kommunernas aktivitetsansvar