Arbetsmarknadshandläggare
Spela filmen

Arbetsmarknadshandläggare

Arbetsmarknadshandläggare arbetar bland annat med att funktionsbedöma arbetslösa personer för att utreda deras förutsättningar på arbetsmarknaden.

Du genomför intervjuer och kartlägger de arbetslösas meriter, gör handlingsplaner, stöttar och motiverar till jobbsökande aktiviteter och/eller studier.

Allt som oftast samarbetar arbetsmarknadshandläggare med personal på Arbetsförmedlingen och med andra "aktörer", som myndigheter, organisationer och företag.

Utbildning

Det är inte reglerat i detalj vilken utbildning som krävs. Ofta efterfrågas det beteendevetenskaplig utbildning eller "annan högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig" och det kan vara eftergymnasial utbildning inom områden som pedagogik och/eller samhällsvetenskap.

Om du tidigare har arbetat på Arbetsförmedlingen eller inom arbetsmarknadsenheten i en kommunal verksamhet kan du också bli en attraktiv sökande till en tjänst som arbetsmarknadshandläggare.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Beteendevetenskap.

Utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Visste du att?

  • Det finns uppskattningsvis ca 8.000 yrken, men ingen vet det exakta antalet. Detta eftersom nya yrken "tillkommer" och gamla "dör ut".
  • Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) var medianlönen*** i Sverige (under året 2021) 33.200 kronor/månad, medan genomsnittslönen var 37.100 kronor/månad.

______
*** Medianlön ger en mer rättvis bild av löneläget än genomsnittslönen, eftersom den senare påverkas av extremlöner.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.