På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Domstolshandläggare

Domstolshandläggare

Är du intresserad av rättssäkerhet och vill arbeta i en spännande och händelserik miljö? Då är yrket Domstolshandläggare kanske rätt yrke för dig!
Som domstolshandläggare erbjuds du varierande och utvecklande arbetsuppgifter i en samhällsviktig och spännande verksamhet: domstolsväsendet. Yrkesrollen som domstolshandläggare erbjuder dig möjlighet att agera som en viktig lagspelare i händelsernas centrum.

I samarbete med domare, notarier, beredningsjurister samt med andra domstolshandläggare kommer du att handlägga brottmål, tvistemål och andra typer av domstolsmål och juridiska ärenden.
Arbetet innebär bland annat att ta emot och registrera handlingar, sköta skriftväxling, planera brottmålsrättegångar, skicka ut kallelserna till förhandlingar, föra anteckningar under förhandlingar samt expediera domar.

Utbildining

Gymnasial utbildning, helst med juridisk inriktning (i första hand examen från Ekonomiprogrammets inriktning Juridik, EK/juridik) eller an annan gymnasial utbildning motsvarande lägst "gymnasiekompetens" eller utbildning som arbetsgivare bedömer som relevant och tillräcklig - är minimikravet; eftergymnasial utbildning är meriterande. Vidareutbildning ges av arbetsgivare: under din första anställningstid varvar du dina arbetsuppgifter med teoretisk och praktisk utbildning som arbetsgivaren står för.

Övriga kvalifikationer
Erfarenhet av handläggarroll på en domstol eller annan erfarenhet av handläggning - i första hand inom en statlig myndighet, brukar av arbetsgivare anses som mycket meriterande. I andra hand är det meriterande med erfarenhet från något serviceyrke, eller om man har arbetat inom kundtjänst, som informatör, receptionist eller dylikt.

Petsonliga egenskaper
Arbetsuppgifterna som domstolshandläggare kan vara mycket varierande med en snabb hantering. Det innebär att man behöver ha en förmåga att arbeta i ett högt tempo och lätt kan växla mellan olika arbetsuppgifter. Som person är du stresstålig, ansvarstagande och noggrann samt anpassar dig lätt till nya förutsättningar. Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. Du driver ditt arbete framåt och har stort engagemang i handläggningsarbete. Domstolshandläggar har många kontakter med olika parter, bl.a med ombud, myndigheter och allmänhet, därför måste du vara en flexibel, tillmötesgående och tålmodig person som trivs med att ha många bollar i luften.

I rollen som domstolshandläggare arbetar du i team, det är därför viktigt att du har en god samarbetsförmåga och kan bidra med det som behövs för att teamet ska uppnå ett bra resultat. Du arbetar serviceinriktat och har en naturlig serviceanda. Du har lätt för att skapa goda relationer till kollegorna och bidrar med din kompetens till gruppens gemensamma arbete.

Du behöver vara en van datoranvändare och ha mycket god telefon- och e-post-vana. Vidare uttrycker du dig mycket väl i tal och skrift på svenska. Det är för yrkesrollen en fördel om du har goda kunskaper i engelska. Övriga språkkunskaper är meriterande.

Arbetsplatser
Domstolshandläggares arbetsplatser är domstolar, ex. Tindsrätter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.