Paralegals arbetsuppgifter vid en advokatbyrå eller på en juridisk avdelning består av kontakter med myndigheter och klienter, man tar också hand om affärskorrespondens, upprättar avtal och diverse juridiska dokument samt gör rättsutredningar, skriver PM, protokoll, minnesanteckningar på mötena etc.
Inom det offentliga rättsväsendet arbetar paralegal med myndigheter och domstolar, bereder och handlägger olika något enklare mål samt upprättar domar och rättsutredningar.
Yrkesroller inom Paralegal:
- Juristassistent
- Paralegal / VD- / Chefs-assistent
- Paralegal / administratör
- Transaction Information Manager eller Legal Assistant
- Receptionist - i första hand på Advokatfirmor och Juristbyråer
- IP-paralegal
- Domstolshandläggare
- Handläggare
- Advokatsekreterare
- Konsulatassistent
- Åklagarsekreterare
- Fastighetsmäklarassistent
- Tillståndshandläggare
Utbildning
Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.
En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.
Utbildning till Paralegal, är en tvåårig utbildning på heltid, 400 yhp, och finns inom Yrkeshögskolan.
Att kunna fler språk, framförallt engelska, är mycket meriterande.
Framtidsutsikter
För tillfället ser man ett stort behov av yrkesrollen Paralegal, både nationellt och regionalt.
Personliga egenskaper
Yrke Paralegal passar den, som vill arbeta med juridiska frågor, har god förmåga att bemöta människor, vill arbeta självständigt och ansvarsfullt samt har goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
Arbetsplats
Paralegal, även Kvalificerad juridisk handläggare eller Juristassistent, kan arbeta på advokatbyråer, myndigheter, domstolar och på juridiska avdelningar i olika företag och organisationer.
Övrigt
MBL - Medbestämmandelagen - som reglerar den kollektiva arbetsrätten, vars namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarens medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning.