IP-paralegal kan även kallas för en IP-assistent och är en kvalificerad juridisk handläggare.
Förkortning IP står för Intellectual Property - som på svenska betyder "intellektuell egendom", vilket syftar till icke-materiella rättigheter. Den intellektuella egendomen kan handla om patent, designskydd, varumärkesskydd, upphovsrättsskydd och dylikt.
Att skydda innovationer och affärsverksamheter med patent, varumärken, designskydd och domännamn över hela världen förutsätter att de som arbetar med det har goda kunskaper om design-, varumärkes- och patenthantering. IP-paralegals arbetsuppgifter handlar om olika slags hanteringar av IP, främst registrering, nyttjande och koordinering av IP.
Här arbetar du i huvudsak med IP-rättigheter och patentärenden, med varumärken, information och administration. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att samordna, koordinera, registrera och följa upp ärenden. Du kommunicerar mellan olika parter exempelvis uppdragsgivare, konsulter och myndigheter. Merparten av arbetet sker på engelska och ofta både nationellt och internationellt.
IP-paralegal behöver ha gedigna kunskaper inom IP, såsom patent, varumärken och designs, myndighetskommunikation, ärendehantering, information, ledarskap, teamutveckling och affärsmannaskap.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till IP-paralegal kan finnas inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, men framförallt på ekonomiprogrammets inriktning juridik.
Framtidsutsikter
Yrkesrollen IP-paralegal är i Sverige ganska ny. Den har, enligt Arbetsmarknadsprognoser, goda framtidsutsikter.
Personliga egenskaper
Att arbeta som IP-Paralegal passar dig som tycker om att arbeta både självständigt men också i team och som är bekväm med att kommunicera både på svenska och på engelska i din yrkesroll. För att trivas i yrkesrollen behöver man ha egenskaper som social, driven och strukturerad.
Arbetsplats
Generellt sett, ökar behovet av personer med juridisk kompetens konstant i det svenska näringslivet, hos domstolar och hos myndigheter. Förutom att arbeta som specialiserad IP-paralegal på en IP-byrå, kan man även få jobb inom finanssektorn, inom industrin eller organisationer alternativt kan man starta eget och påbörja karriär i rollen som IP-konsult.
Visste du att...?
... en av Sveriges mest kända uppfinnare, som 1866 bland annat uppfann dynamit, är Alfred Nobel (1833-1896). Han tog patent på 355 uppfinningar, patent på dynamit tog han år 1867.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret