På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Rättsvetare

Rättsvetare

Rättsvetare analyserar och löser juridiska problem och tolkar lagar.

Rättsvetenskap beskrivs som läran om rättsreglerna och deras tillämpning. Rättsreglerna har två funktioner: att lösa konflikter i enskilda fall, den andra är att styra samhällsutvecklingen i önskad riktning, till exempel motverka brott eller främja en hållbar utveckling (t.ex i fråga om utnyttjande av naturresurser).

Rättsvetare är lämpade att genomföra olika typer av utredningar, föredra eller bereda ärenden inför beslutsfattare, medverka i utbildningsinsatser och utforma remissvar. Rättsvetare kan också agera som rådigvareleda projekt, arbeta med personaladministration, medverka i upphandlingar och förhandlingar och sluta avtal samt inneha olika typer av beslutsfunktioner.
Rättsvetare måste ha omfattande kunskaper inom det civilrättsliga området och inom den offentliga rätten.
De flesta rättsvetare har även kunskaper i andra samhällsvetenskapliga ämnen, i psykologi, sociologi, statsvetenskap och/eller i ekonomi. Det ger dem möjlighet att skapa en egen, i mångt och mycket "unik profil" på sin kompetens. 

Rättsvetare arbetar inom både den privata och den offentliga sektorer av arbetsmarknaden. Till exempel kan de arbeta på banker, på försäkringsbolag samt på statliga myndigheter och inom kommuner. För en språkkunnig rättsvetare finns det även varierande möjligheter på den internationella arbetsmarknaden, se ex. Internationell rättsvetare, Internationell samordnare och FN-jobb.

Var god se även följande yrkespresentationerna = exempel på vilka arbetsuppgifter som rättsvetare kan verka inom: Utredare, Departamentssektererare, Utbildare, Projektledare, Personaladministratör, Sakkunnig/rådgivare/förhandlare, SamhällsvetareUpphandlare, Civil utredare.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs. Rekommendationen är att skaffa sig examen från ett av de rättsvetenskapliga kandidatprogram. Exempel på ett sådant program: Rättsvetenskapliga-programmet-med-internationell-inriktning på Örebro universitet.

Lilla ordboken

  • Propp - förkortning för en "proposition", förarbete till en lagändning.
  • Äktenskapsförord - ett skriftligt avtal mellan äkta makar/registrerade partners som bestämmer vad som ska vara enskild egendom eller giftorättsgods. Äktenskapsförordet kan upprättas före eller under äktenskap. Det som enligt ett äktenskapsförord ska vara enskild egendom ingår inte i en bodelning. Äktenskapsförordet måste registreras hos Skatteverket för att bli giltigt. Om man vill häva ett äktenskapsförord räcker det inte med att riva det gamla, utan ett nytt måste upprättas & registreras.

Arbetsplatser

Rättsvetare kan vara anställda på myndigheter, som t.ex på Skatteverket och jobba där tillsammans (och med samma tjänster som) jurist kandidater, dvs personer som har jur.kand examen. Många rättsvetare jobbar inom den offentliga rätten på Migrationsverket, Lantmäteriet eller Försäkringskassan. Rättsvetare kan också jobba som jurister på antidiskrimineringsbyråer, vårdbolag eller försäkringsbolag. Det finns exempel på att rättsvetare arbetar inom FN och Amnesty.

Lön
Ingångslönen för en ny examinerad rättsvetare är ca 29.000 kr (uppgift från oktober 2018). Lönenivån kan variera kraftigt, beroende på vilken arbetsplats man får anställning på, var (geografiskt sett) var arbetar och vilka övriga meriter man har.

Länktips

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.