Beslutsfattare på Migrationsverket

Beslutsfattare på Migrationsverket

Beslutsfattare på Migrationsverket utreder, handlägger och fattar beslut i migrationsärenden, allt enligt utlänningslagen och annan relevant lagstiftning samt upprätthåller, inhämtar och sprider kunskaper internt inom Migrationsverket.

Även handledning av övrig personal inom myndigheten kan ingå i jobbet. Som beslutsfattare handleder man i egenskap av en expert och hjälper handläggarna i ärendehanteringen. Beslutsfattare fattar besluten utifrån de förslag som handläggarna presenterar.

Utbildning

Kvalifikationer som krävs är akademisk utbildning med juridisk, samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig inriktning eller en annan akademisk utbildning i kombination med relevant erfarenhet.

Det är meriterande med erfarenhet av att handlägga kvalificerade förvaltningsrättsliga ärenden samt erfarenhet av hantering av ärenden enligt utlänningslagen. Det är också meriterande med erfarenhet av att förmedla kunskap inom rättslig tillämpning och att ha erfarenhet av coachande förhållningssätt.

Meriterande är det även med arbete i offentlig verksamhet samt att ha handlagt ärenden med stöd i utlänningslagen.

Övriga krav är ofta mycket goda kunskaper i datorprogram inom Officepaketet samt mycket god förmåga att uttrycka sig mycket väl i tal och skrift, både på svenska och på engelska.

Har du goda kunskaper i förvaltnings- och utlänningslagen samt offentlighets- och sekretesslagen så är även detta meriterande. 

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som gör att man kan lyckas med och trivas i yrkesrollen som beslutsfattare på Migrationsverket är stresstålighet, förmåga att visa gott omdöme under tidspress, noggrannhet, god samarbetsförmåga, viljan och förmåga att lösa konflikter på ett konstruktivt sätt och god pedagogisk förmåga.

Arbetsplats

Beslutsfattare är representanter för Migrationsverket och måste därför alltid ge ett respektfullt bemötande såväl internt som externt. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.