Yrkestiteln Stödpedagog är relativt nyetablerad och syftar i första hand på Stödpedagog inom olika LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Stödpedagogen arbetar oftast med personer som har utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning. Du har en yrkesroll som innebär att ge vardagsstöd åt personer med framförallt kognitiva funktionsnedsättningar och ansvarar för t.ex. kartläggning av deras förmågor och med att utarbeta genomförandeplaner som lägger grunden för arbetet.
Stödpedagogens kunskap och kompetens kan användas på olika sätt, en del stödpedagoger jobbar på ett mer övergripande plan och kan då även fungera som kunskaps-stöd för att handleda kollegor och andra personer på arbetsplatsen. Tyngdpunkten ligger dock på det nära arbetet med brukaren.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Passande utbildningar kan finnas inom olika skolformer, bland annat inom Yrkeshögskolan.
Arbetsgivarna kräver allt som oftast att man har en eftergymnasial utbildning. De stödpedagogutbildningar som är på eftergymnasial nivå ligger oftast inom yrkeshögskolan.
Som förkunskaper till en yrkeshögskoleutbildning till stödpedagog behöver man i regel ha gått Barn- och fritidsprogrammet, inriktning Pedagogiskt och socialt arbete eller Vård- och omsorgsprogrammet eller att man, åtminstone (som minimikravet), ska ha fått godkänt betyg i antingen den gymnasiala kursen Specialpedagogik 1 eller Utveckling och lärande.
Övrigt
En kognitiv funktionsnedsättning kan yttra sig i form av svårigheter att minnas, uppfatta tid, planera, organisera, fokusera, hantera stressiga situationer och ta in och tolka mycket information. Att vara i sociala sammanhang kan också upplevas som mycket stressande för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.
Länktips
- fragasyv.se - Skillnaden mellan några Behandlings-yrken
- Myndigheten för delaktighet
- Försäkringskassan - om funktionsvariation
- framtid.se - Vad är gymnasiekompetens?
- Studera med funktionshinder - anpassade skolor
- Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret