Som behandlingsassistent eller socialpedagog arbetar man med människor som har sociala problem av olika slag. Jobbet är ofta psykiskt krävande, men det är ett arbete som ger mycket tillbaka för den som vill engagera sig i andra människor.
I yrket arbetar man med barn, ungdomar eller vuxna som har svåra problem. Det kan exempelvis röra sig om funktionshinder eller barn som mår dåligt beroende på sin hemmiljö. Alkohol- eller narkotikamissbruk är också ofta en orsak till sociala problem.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att arbeta som behandlingsassistent eller behandlingspedagog krävs ofta eftergymnasial utbildning. Utbildningarna är ett till två år långa och finns på Folkhögskolor och som yrkeshögskoleutbildningar.
Utbildning till socialpedagog på högskolenivå finns på ett par orter i landet. Utbildning till socionom ges på Socionomprogrammet på högskolenivå (högskolor och universitet) och omfattar 3,5 års studier på heltid.
Bra förberedande utbildning finns på gymnasiet, i första hand på Vård- och omsorgsprogrammet.
Framtidsutsikter
Behandlingsassistenter är ofta sysselsatta inom offentlig sektor, och deras arbetsmarknad påverkas av vilka satsningar kommunerna väljer att göra inom det sociala området. Arbetsmarknaden kan variera stort mellan kommuner.
Personliga egenskaper
Arbetet handlar mycket om att lyssna på och samtala med sina klienter. Ofta blir man kontaktperson för en eller flera personer som man får ett personligt behandlingsansvar för.
Genom samtal, enskilt eller i grupp, försöker man hjälpa och motivera personen att förändra sin livssituation. Målet är att hjälpa personen att leva ett självständigt och bra liv på sikt.
Arbetsplats
Arbetsplatsen kan vara en vårdinstitution, men man kan också arbeta med barn, ungdomar och missbrukare som bor hemma eller i ett kollektiv, till exempel ett behandlingshem eller ungdomshem. Arbetsplatserna drivs oftast i privat regi, men även av stat, kommun och regioner. En stor del av arbetet sker i den praktiska vardagen med klienterna.
Länktips
- Myndigheten för delaktighet
- studera med funktionshinder.nu
- Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
- fub.se - intresseorganisation som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning
- frågasyv.se - om skillnader och likheter mellan olika behandlingsyrken.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret