Som omsorgsassistent arbetar du oftast i LSS-verksamheter och ansvarar tillsammans med brukarna för att samordna och planera vardagen.
Omsorgsassistenter finns som stöd för brukaren i aktiviteter, socialt samspel och omvårdnad. Målet är att individen ska få ett självständigt och delaktigt liv utifrån sina förutsättningar, styrkor och förmågor. I arbetet som omsorgsassistent ingår även att samverka med både anhöriga och sjukvård i brukarens nätverk.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att kunna få anställning som omsorgsassistent kan det krävas att du har en undersköterskeexamen eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
Meriterande är om du har en eftergymnasial utbildning inom området funktionsnedsättning / psykiatri och/eller en vidareutbildning i TSS (tecken som stöd).
I stället för utbildning kan arbetsgivaren acceptera att du som söker jobbet som omsorgsassistent har tidigare erfarenhet av att ha arbetat inom LSS och med personer med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar.
Bra grundkunskaper ges på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet samt på Barn- och fritidsprogrammet
Personliga egenskaper
Personliga egenskaper som är viktiga att ha om du vill satsa på att jobba som omsorgsassistent är tydlig och trygg med ett lågaffektivt förhållningssätt, lösningsfokuserad, tar egna initiativ och gillar utmaningar, van vid att arbeta strukturerat med stort brukarfokus och att du är tydlig i din kommunikation.
Lilla ordboken
HVB - förkortning för "Hem för vård eller boende" - en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.
Länktips
- fub.se - arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
- insideteam.se - handledning inom KBT och neuropsykiatri
- Studera med funktionshinder.nu
- Nationella kompetensrådet inom funktionshinderområdet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret