På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Omsorgsassistent

Omsorgsassistent

Som omsorgsassistent arbetar du oftast i LSS-verksamheter och ansvarar tillsammans med brukarna för att samordna och planera vardagen.

Omsorgsassistenter finns som stöd för brukaren i aktiviteter, socialt samspel och omvårdnad. Målet är att individen ska få ett självständigt och delaktigt liv utifrån sina förutsättningar, styrkor och förmågor. I arbetet som omsorgsassistent ingår även att samverka med både anhöriga och sjukvård i brukarens nätverk.

Utbildning

För att kunna få anställning som omsorgsassistent kan det krävas att du har en undersköterskeexamen eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.

Meriterande är om du har en eftergymnasial utbildning inom området funktionsnedsättning / psykiatri och/eller en vidareutbildning i TSS (tecken som stöd).

I stället för utbildning kan arbetsgivaren acceptera att du som söker jobbet som omsorgsassistent har tidigare erfarenhet av att ha arbetat inom LSS och med personer med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar. 

Bra grundkunskaper ges på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet samt på Barn- och fritidsprogrammet

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som är viktiga att ha om du vill satsa på att jobba som omsorgsassistent är tydlig och trygg med ett lågaffektivt förhållningssätt, lösningsfokuserad, tar egna initiativ och gillar utmaningar, van vid att arbeta strukturerat med stort brukarfokus och att du är tydlig i din kommunikation.

Lilla ordboken

HVB - förkortning för "Hem för vård eller boende" - en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.