På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Personlig assistent
Spela filmen

Personlig assistent

Personliga assistenter ger stöd i vardagen åt människor med stora funktionshinder, bland annat utför de personlig assistans för personer som är beviljade personlig assistans genom LSS.‎

Den personlig assistent hjälper kan till exempel ha svårt att röra sig, eller vara utvecklingsstörd. I sitt arbete som personlig assistent försöker man stötta sin brukare att kunna leva sitt liv som denne själv vill.

Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för brukaren, den funktionshindrade, att sköta sig själv. Det kan gälla mat, hygien och att sköta hemmet, men det handlar ofta också om att hjälpa brukaren att vara förälder och att sköta sitt arbete. Du hjälper brukaren att kunna ägna sig åt fritidsintressen, vara med i olika föreningsaktiviteter eller att studera.

Vilka praktiska arbetsuppgifter personliga assistenter har beror på brukarens förutsättningar, behov och önskemål. Det kan gälla att hjälpa brukaren att gå upp ur sängen, äta frukost, tvätta sig och klä på sig. Assistenten är kanske med brukaren under dennes arbetsdag. På kvällen kan man ibland följa med på olika fritidsaktiviteter, exempelvis föräldramöte eller på middag hos brukarens vänner.

En personlig assistent måste ha stor respekt för brukarens behov av ett privatliv, samtidigt som uppgiften är att hjälpa den som assisteras i privatlivet. I arbetet ingår att smälta in i brukarens vardag, och göra saker på det sätt brukaren önskar eller själv skulle ha gjort.

Utbildning

Bra grundutbildning är gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller erfarenhet av att arbeta inom vården, alternativt att man gått utbildning till Personlig assistent, som anordnas på bl a folkhögskolor, komvux eller av privata utbildningsanordnare.

Man kan i vissa fall få anställning som personlig assistent även utan någon formell utbildning.

Det kan finnas specifika önskemål från brukarens sida, t.ex att man kan ett visst språk eller att en personlig assistent har utbildning eller erfarenhet av att hantera vissa sjukdomstillstånd, exempelvis epilepsi eller narkolepsi. Ju mer utbildning inom vård och ju mer erfarenhet man har, desto större chanser att få anställning som personlig assistent.

Personliga egenskaper

Det krävs att man har förmåga att samspela med brukarens anhöriga, arbetskamrater, vänner och andra människor som finns runt honom eller henne.

Det förekommer att människor som assisteras är svårt sjuka eller har multisjukdomar. Det kan vara ganska krävande och förutsätter att personlig assistent har tålamod och mycket empati.

Arbetsplats

Oftast är den personlige assistenten anställd av kommunen, av ett brukarkooperativ eller ett privat bolag, men man kan också vara anställd direkt av brukaren.

Efter utbildning kommer du ha möjlighet att erhålla arbete inom både den statliga samt den privata sektorn. Du kan anställas inom många olika grenar som kan involvera brukare i olika åldrar samt problematik beroende på tidigare erfarenhet eller egen preferens.

Visste du att...?

... Aina Wifalk (1928-1983) var Kurator och uppfinnare av rollatorn. Rollatorer har sedan början av 1980-talet gett människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. Aina Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn eftersom hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den.

Youtube

Verbal dyspraxi - vad är det?

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2228 Lediga jobb

Rysktalande personlig assistent sökes

Arbetsgivare / Ort: Lystra Personlig Assistans AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Lystra personlig assistans bygger på erfarenhet, kunskap, medvetenhet och trygghet. Genom att handplocka personal och samarbetspartners med unik kompetens skapar Lystra den trygghet som ger förutsättningar för en kvalitativ personlig assistans. Vi vet att personalen är vår största och viktigaste resurs samt att det är vår uppgift som arbetsgivare att ge alla rätt förutsättningar för att utföra sitt arbete. Lystra personlig assistans skapar kvalitet genom tillit och trygghet för kund och personal. Den tilliten och tryggheten skapar vi genom att respektera varandra och varandras värderingar. För alla har rätt att leva, inte bara överleva. _____________________________________________________________ Vi söker nu en personlig assistent som kan möjliggöra vår kunds vardag! Du kommer att arbeta hos en kvinna i 30 årsåldern som är bosatt på centrala Hisingen. Initialt kommer du att arbeta dagtid om 12-timmarspass, mellan kl.10:00-22:00. Arbetsuppgifter: Du kommer att arbeta i och utanför hemmet tillsammans med kvinnan. Du kommer att hjälpa och finnas som stöd i kvinnans vardag med allt ifrån den personliga hygienen, träning, följa med på fritidsaktiviteter samt att sköta om hushållet. Vi söker dig som... talar ryska gärna har tidigare erfarenhet av personlig assistans, dock inget krav har erfarenhet av epilepsi, även detta ses som meriterande och inget krav Personliga egenskaper: Du är en ansvarsfull, tålmodig och lyhörd person. Du är initiativtagande men samtidigt inkännande och anpassningsbar till kvinnans önskemål och behov. Vi ser gärna att du som person gillar att vara ute i naturen, att laga mat och hålla ordning och reda omkring dig. Det är även av största vikt att du är rökfri. Fungerande personkemi mellan dig och brukaren är viktigt och kommer att beaktas vid tillsättning av tjänsten. Rekryteringen sker löpande så ansök redan idag! Vid rekrytering kommer utdrag ur belastningsregistret att krävas, vilket du inlämnar innan anställningens start. Se därför till att i god till beställa från polismyndigheten.
Arbetsgivare
Lystra Personlig Assistans AB
Hemsida: http://www.lystraassistans.se/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Stödassistenter sökes till korttidsverksamhet och korttidstillsyn för barn

Arbetsgivare / Ort: Partille kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Stödassistent

Om jobbet
ARBETSUPPGIFTER Vi söker nu en stödassistenter till vårt team! I dina arbetsuppgifter ingår att utifrån genomförandeplan ge individuellt stöd samt erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter med hänsyn till den enskildes självbestämmande och integritet. I uppdraget ingår också att vara med och utveckla verksamheten, upprätta genomförandeplaner, arbetsrutiner och handlingsplaner. Du kommer att vara kontaktpersonal till 1-5 deltagare där du särskilt bevakar att den enskilde tillförsäkras den insats och det stöd hen blivit beviljad. Arbetstiden är förlagd till eftermiddagar, kvällstid samt varannan helg. Tjänsten som erbjuds innehar en sysselsättningsgrad på 50-75 %. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som har adekvat utbildning såsom stödassistent, fritidsledarutbildning, undersköterska alt. annan utbildning inom området som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Du kan också vara studerande inom något av ovan. Vi vill att du som söker har tidigare erfarenhet av att arbeta med lågaffektivt bemötande, utmanande beteende och tydliggörande pedagogik. Har du dessutom erfarenhet av arbete med barn och unga inom området är detta meriterande. Som person är du ansvarstagande och trivs med att vara en del av ett arbetslag. Du har ett pedagogiskt och motiverande förhållningssätt samt arbetar med brukaren i fokus. Du har ett lågaffektivt och metodiskt arbetssätt där du strävar efter att väcka entusiasm och erbjuda en utvecklande vistelse för våra deltagare. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. ÖVRIGT Urval och intervjuer kommer att ske löpande så ansök så snart som möjligt. Före erbjudande om anställning ska ett godtagbart utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas. Vi eftersträvar mångfald bland personalen avseende kön, ålder och kulturell/etnisk bakgrund. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig ansöka online via länk i annonsen och inte via e-post eller i pappersformat.
Arbetsgivare
Partille kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Personliga assistenter till 8 månaders pojke i Järfälla!

Arbetsgivare / Ort: Humana AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Personlig assistent

Om jobbet
Vill du arbeta som personlig assistent och sätta guldkant på människors tillvaro? Vi letar omgående efter flera ansvarsfulla och gärna erfarna personliga assistenter till ett uppdrag i Järfälla. Vårt uppdrag är att ta hand om en 8 månaders pojke. Pojken behöver tillsyn dygnet runt med vaken natt. Om tjänsten Arbetet innefattar avancerad hemsjukvård med track. Utöver detta hjälper du till med personlig hygien, av- och påklädning och sondmatning. Du kommer att vara en viktig person för hans utveckling. Under dagen och natten är det viktigt att man håller ett öga på den lilla pojken och att man är ansvarsfull, noggrann och uppmärksam. Du kommer att få utbildning på Karolinska sjukhuset innan du kan börja jobba på egen hand i hemmet. Du kommer även att få gå introduktionspass tills du har lärt dig det du måste kunna. Rekryteringar kommer att ske löpande. Tidigare erfarenhet från yrket är meriterande men också att vi kommer att gå mycket på personlig lämplighet. Det är ett stort plus ifall du har erfarenhet av att arbetat med trakeostomi på barn. Vi ser att gärna du som sökande har erfarenhet av att arbeta som personlig assistent då helst med mindre barn -ha erfarenhet av trakeostomi - samt att det sker en utbildning på sjukhuset, vara positiv och ha ett lugnt tålamod samt vara ansvarsfull. Du behöver kunna kommunicera obehindrat på svenska Arbetstid och tjänstgöringsgrad:Vi söker dig som är intresserad av en tjänst på ca 80-100%. Arbetstiderna är förlagda på förmiddagen och eftermiddagen, eller natt. Vi söker dig som är intresserad av en tjänst på ca 80-100%. Lön:Fast timlönen  och att övriga ersättningar sker enligt kollektivavtal. Tillträde: enligt överenskommelse Att jobba på Humana Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom personlig assistans, individ- och familjeomsorg, äldreomsorg och bostäder med särskild service enligt LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Humana har 16 000 engagerade medarbetare i Sverige, Norge, Danmark och Finland som utför omsorgstjänster till över 9 000 människor. Hos Humana erbjuds du ett meningsfullt jobb med trygga anställningar. Vi har en prestigelös arbetsmiljö där vi uppmuntrar varandra till delaktighet och att sprida glädje på jobbet. Här drivs vi av utveckling och arbetar ständigt för att förbättra kvaliteten i vår verksamhet, där du som medarbetare är en viktig del av detta arbete. Vi arbetar vi alltid utifrån vår värdegrund - engagemang, glädje och ansvar. Våra värdegrundsord är ledande i vårt dagliga arbete. I rekryteringsprocessen innebär det att vi värdesätter egenskaper som dessa hos dig. Läs mer om hur det är att jobba som personlig assistent hos oss på Humana HÄR Vad händer nu? Vi ser gärna att du ansöker snarast då vi går igenom urvalet löpande och kan komma att tillsätta tjänsten innan sista ansökningsdag. Din ansökan läses av personal på Humana, av kunden och dennes anhöriga. För anställning hos Humana Assistans krävs att du har ett BankID och godkänner att använda ditt BankID i tjänsten. Enligt lag (2010:479), om registerkontroll av personal som ska utföra vissa insatser åt barn med funktionsnedsättning, krävs att vi som arbetsgivare begär ett registerutdrag från alla anställda som ska arbeta som personlig assistent åt ett barn under 18 år. Registerutdraget ska lämnas till oss som arbetsgivare innan påbörjad anställning. Du beställer själv registerutdraget enligt LSS från polisen. Blanketten hittar du på följande webbadress: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/Blanketten du ska välja heter Arbeta med barn med funktionsnedsättning (442.9). Vill du veta mer om tjänsten eller rekryteringsprocessen är du varmt välkommen att kontakta oss! Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Humana AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Personlig assistent 80% sökes till kvinna i Hoting!

Arbetsgivare / Ort: Humana AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vi söker dig som vill jobba som personlig assistent till vår kund, en kvinna i 70-årsåldern med MS sedan många år tillbaka. Om tjänsten Vår kund sitter i rullstol och behöver hjälp med allt i vardagen. Som personlig assistent kommer du att vara till hjälp där funktionshindret sätter gränser vilket omfattar tex. förflyttningar, personlig hygien samt vardagssysslor. Hon bor med sin make i eget hus och här finns också två hundar, en katt och höns så du bör inte vara allergisk. I dina arbetsuppgifter ingår att hjälpa henne vid förflyttningar (finns lyft), personlig hygien, städning, tvätt, matlagning, bakning och annat som ingår i hennes liv. I ditt arbete får du också hjälpa henne med viss träning. Några gånger per år åker vår kund på olika evenemang eller besöker släkt och vänner och då förläggs arbetsplatsen dit hon befinner sig. Vi söker dig som är intresserad av en tjänst på 80%. Schemat är rullande i 6-veckors intervaller med tjänstgöring var tredje helg. Arbetstiden är förlagd mellan 08.00-21.00 samt vissa pass som är dubbelbemanning. Arbetstid och tjänstgöringsgrad: Tjänsten innebär arbete under dagtid och kvällstid på vardag och helg. Tjänstgöringsgraderna är 80%.  Lön: Timlönen är fast enligt överenskommelse. Övriga ersättningar sker enligt kollektivavtal. Tillträde:Datum för beräknad första anställningsdag är 1/8 2021. Anställningen löper så länge assistansuppdraget varar. Vem är du? Erfarenhet av assistansyrket är meriterande men inget krav. Det viktiga är att personkemin stämmer och att du har ett genuint intresse för att hjälpa andra människor. För att bli aktuell krävs att du: - Tål pälsdjur då djur finns i kunds hem Det är meriterande om du har körkort.  Att jobba på Humana Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom personlig assistans, individ- och familjeomsorg, äldreomsorg och bostäder med särskild service enligt LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Humana har 16 000 engagerade medarbetare i Sverige, Norge, Danmark och Finland som utför omsorgstjänster till över 9 000 människor. Hos Humana erbjuds du ett meningsfullt jobb med trygga anställningar. Vi har en prestigelös arbetsmiljö där vi uppmuntrar varandra till delaktighet och att sprida glädje på jobbet. Här drivs vi av utveckling och arbetar ständigt för att förbättra kvaliteten i vår verksamhet, där du som medarbetare är en viktig del av detta arbete. Våra värdegrundsord - Engagemang, glädje och ansvar är ledande i vårt dagliga arbete. I rekryteringsprocessen innebär det att vi värdesätter egenskaper som dessa hos dig. Läs mer om hur det är att jobba som personlig assistent hos oss på Humana HÄR  Vad händer nu? Vi ser gärna att du ansöker snarast då vi går igenom urvalet löpande och kan komma att tillsätta tjänsten innan sista ansökningsdag. Din ansökan läses av personal på Humana, av kunden och dennes anhöriga. För anställning hos Humana Assistans krävs att du har ett BankID och godkänner att använda ditt BankID i tjänsten.  Vill du veta mer om tjänsten eller rekryteringsprocessen är du varmt välkommen att kontakta oss! Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Humana AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Assistent sökes till man i Visby.

Arbetsgivare / Ort: Vår Omtanke Sverige AB / VISBY
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Vi söker en personlig assistent till en man i 65-års åldern bosatt i centrala Visby. Han har en ryggmärgsskada och är därefter rullstolsburen. Trots sin funktionsnedsättning, så har kunden återfått många av sina fysiska funktioner. För kunden är det viktigt att få leva så normalt som möjligt. Arbetsuppgifterna innefattar lätt rehabträning och stretching ordinerad av läkare. Massagekunskap är meriterande.

Önskvärt är att du är lyhörd, frisk och självgående. Du är en ärlig och pålitlig person som har förmågan att själv kunna se vad som behöver göras och kan ta egna initiativ. I dina arbetsuppgifter ingår sysslor som att hjälpa uppdragsgivaren med alla grundläggande behov så som personlig hygien, på - och avklädning samt sedvanliga hushållssysslor så som att städa, tvätta, handla och laga mat tillsammans med uppdragsgivaren.

Det är inget krav att du har arbetat som personlig assistent tidigare.

Viktigt att du behärskar svenska språket väl både i tal och skrift.

KRAV Icke-rökare och att du innehar körkort.

ARBETSTID/VARAKTIGHET

Vi söker en assistent för en tjänst på ca 75% som kan arbeta på ett rullande schema med pass på dagtid och nätter samt helger.

LÖN

Individuell lönesättning

Timlön, OB-tillägg och 12 % semesterersättning.

Kollektivavtal Almega

TILLTRÄDE Omgående.

Arbetsgivare
Vår Omtanke Sverige AB
62137 VISBY
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.