På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Personlig assistent
Spela filmen

Personlig assistent

Personliga assistenter ger stöd i vardagen åt människor med stora funktionshinder, bland annat utför de personlig assistans för personer som är beviljade personlig assistans genom LSS.‎

Den personlig assistent hjälper kan till exempel ha svårt att röra sig, eller vara utvecklingsstörd. I sitt arbete som personlig assistent försöker man stötta sin brukare att kunna leva sitt liv som denne själv vill.

Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för brukaren, den funktionshindrade, att sköta sig själv. Det kan gälla mat, hygien och att sköta hemmet, men det handlar ofta också om att hjälpa brukaren att vara förälder och att sköta sitt arbete. Du hjälper brukaren att kunna ägna sig åt fritidsintressen, vara med i olika föreningsaktiviteter eller att studera.

Vilka praktiska arbetsuppgifter personliga assistenter har beror på brukarens förutsättningar, behov och önskemål. Det kan gälla att hjälpa brukaren att gå upp ur sängen, äta frukost, tvätta sig och klä på sig. Assistenten är kanske med brukaren under dennes arbetsdag. På kvällen kan man ibland följa med på olika fritidsaktiviteter, exempelvis föräldramöte eller på middag hos brukarens vänner.

En personlig assistent måste ha stor respekt för brukarens behov av ett privatliv, samtidigt som uppgiften är att hjälpa den som assisteras i privatlivet. I arbetet ingår att smälta in i brukarens vardag, och göra saker på det sätt brukaren önskar eller själv skulle ha gjort.

Utbildning

Bra grundutbildning är gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller erfarenhet av att arbeta inom vården, alternativt att man gått utbildning till Personlig assistent, som anordnas på bl a folkhögskolor, komvux eller av privata utbildningsanordnare.

Man kan i vissa fall få anställning som personlig assistent även utan någon formell utbildning.

Det kan finnas specifika önskemål från brukarens sida, t.ex att man kan ett visst språk eller att en personlig assistent har utbildning eller erfarenhet av att hantera vissa sjukdomstillstånd, exempelvis epilepsi eller narkolepsi. Ju mer utbildning inom vård och ju mer erfarenhet man har, desto större chanser att få anställning som personlig assistent.

Personliga egenskaper

Det krävs att man har förmåga att samspela med brukarens anhöriga, arbetskamrater, vänner och andra människor som finns runt honom eller henne.

Det förekommer att människor som assisteras är svårt sjuka eller har multisjukdomar. Det kan vara ganska krävande och förutsätter att personlig assistent har tålamod och mycket empati.

Arbetsplats

Oftast är den personlige assistenten anställd av kommunen, av ett brukarkooperativ eller ett privat bolag, men man kan också vara anställd direkt av brukaren.

Efter utbildning kommer du ha möjlighet att erhålla arbete inom både den statliga samt den privata sektorn. Du kan anställas inom många olika grenar som kan involvera brukare i olika åldrar samt problematik beroende på tidigare erfarenhet eller egen preferens.

Visste du att...?

... Aina Wifalk (1928-1983) var Kurator och uppfinnare av rollatorn. Rollatorer har sedan början av 1980-talet gett människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. Aina Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn eftersom hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den.

Youtube

Verbal dyspraxi - vad är det?

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2611 Lediga jobb

Personlig assistent, deltid 80 %, Orminge

Arbetsgivare / Ort: Brukarkooperativet JAG Personlig Assistans AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Jag heter Simon, är 31 år och jag bor i Orminge. Jag söker en assistent som vill ha ett jobb att stanna några år på! Jag erbjuder schemanställning enligt ett fyraveckorsschema, det är ca två pass i veckan med övernattning (ca 80 % med möjlighet till mertid). Om du är "rätt person" och har intresse för arbetsledaruppdrag är det en utvecklingsmöjlighet! Bemanningsansvar var fjärde vecka ingår  (om någon vakans uppstår ska man lösa situationen - för det har man ett arvode). Du ska hjälpa mig med allt i min vardag, så du behöver vara allmänt kunnig så jag kan sköta mig själv och mitt hem på bästa sätt. Du ska vara snäll, positiv och engagerad. Jag använder rullstol du behöver hjälpa mig med förflyttningar och kan inte vara liten och klen.  Jag har flera intressen och vänner och gillar när det händer något! Det passar mig bäst att du är i min egen ålder. Jag pratar inte med ord, men är mycket kommunikativ, och har humor! Du har fantasi och ett intresse för att hjälpa mig med min kommunikation via min iPad! Det är viktigt att du pratar svenska bra, min egen språkliga fantasi är begränsad, jag behöver förstå dig - inte gissa. Jag har svårt att klara av missförstånd. Och, jag gillar inte lukten av tobak och snus. Kolla gärna här: ​www.jagsimon.blogg.se - där delar jag med mig av mitt liv som "funkis". Arbetstid: dag, kväll, natt (med jour) samt helg, enligt schema. alternativt timvikarie. Tillträde för betald intro omgående.   Vid frågor om denna tjänst, vänligen uppge referensnummer 1553. Din arbetsgivare blir JAG Personlig assistans. Vi är Sveriges största privata assistansanordnare som drivs utan vinstintresse. Vi tillämpar individuell lönesättning enligt vårt kollektivavtal med Kommunal och erbjuder alla anställda betald introduktion, fortbildning och friskvårdsbidrag. Som anställd i JAG gör du skillnad varje dag. Läs mer om oss på JAG.SE Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Brukarkooperativet JAG Personlig Assistans AB
Hemsida: www.jag.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Aktiv personlig assistent sökes till Lidingö

Arbetsgivare / Ort: Jengla Omsorg AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Personlig assistent

Om jobbet
Vi söker personliga assistenter till en ung kille boendes på Lidingö. Kunden bor själv i eget hus och behöver hjälp med hushållsarbete, matlagning, personlig hygien och kommunikation. Kunden kommunicerar genom bilder, ljud och kroppsspråk. Då kunden mår som allra bäst när han får vara ute och gå i skog och mark bör även du gilla friluftsliv och att ta långa promenader. Vi söker dig som: • Är uppfinningsrik, motiverande och engagerande. • Är positiv, lugn, stabil och trygg i dig själv. • Har autismspecifik kunskap. • Är uppmärksam, tydlig och följsam i ditt arbetssätt. • Är engagerad, ansvarsfull, tålmodig och har stor uthållighet. • Har stor förmåga att kontrollera och hantera dina egna känslor. • Har ett professionellt och lågaffektivt arbetssätt • Som söker ett meningsfullt arbete där din arbetsuppgift är att möjliggöra att assistansanvändaren får leva ett bra liv. • Är rökfri. Arbetstiderna är förlagda på alla dygnets timmar med aktiv tid på natten. För rätt person finns möjlighet att få en arbetsledartjänst. Dina arbetsuppgifter är att assistera och finna det pedagogiska i alla vardagliga situationer samt att planera och genomföra olika, för assistansanvändaren, roliga och utvecklande aktiviteter. Din bakgrund behöver inte nödvändigtvis vara som personlig assistent utan kanske har du arbetat med personer med autismspektrum i annan typ av verksamhet. Du har ett lågaffektivt bemötande och ett förhållningssätt som bygger på respekt, empati och en strävan efter egen ökad förståelse. Du är väl förtrogen med tydliggörande pedagogik och har god insikt i den humanistiska människosyn som LSS bygger på. Körkort är meriterande.  Rekrytering och intervjuer sker fortlöpande så varmt välkommen med din ansökan! Innan arbetsstart behöver du uppvisa utdrag ur belastningsregistret, det beställer du här: https://polisen.se/Service/Blanketter/Blanketter-belastningsregistret/blankett-4429-LSS-belastningsregistret/     Jengla Omsorg är en assistansanordnare med uppdrag i hela landet med kontor i Malmö, Stenungsund, Borås, Stockholm och Säffle. Vi grundades ur ett personligt engagemang att värna och utveckla stöd till personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten består i dagsläget av två inriktningar. Huvudverksamheten är att anordna assistans åt våra uppdragsgivare med hög kvalitet vilket skall säkerställas med självbestämmande, transparens, löpande utbildning och handledning. Vår andra verksamhetsgren är att sprida kunskap om NPF, LSS och rättigheter för funktionsnedsatta. Vi erbjuder föreläsningar, utbildningar och handledning till myndigheter, BUP, LSS-verksamheter, anhöriga och assistenter.
Arbetsgivare
Jengla Omsorg AB
Hemsida: http://www.jengla.se/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Sommarvikarie sökes för arbete som personlig assistent till man i Öste ...

Arbetsgivare / Ort: Humana AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vill du arbeta som personlig assistent och sätta guldkant på människors tillvaro? Vi på Humana söker nu en personlig assistent till vår kund. Vår kund är en man i 40-årsåldern boende i Östersund. I rollen kommer du göra skillnad i människors liv och tillsammans med oss arbeta efter vår vision – Alla har rätt till ett bra liv. Om tjänsten Vår kund behöver hjälp i de flesta vardagssituationer både i sitt hem, på jobbet och på sin fritid. Han spenderar en del av sin fritid i fjällen med bl.a skoter samt även på vattnet i båt. Vår kund är intresserad av bland annat sport, mat och dryck, friluftsliv och resor. Vi söker dig som är intresserad av att vara sommarvikarie hos vår kund då ordinarie assistenter är frånvarande. I rollen som personlig assistent kommer du huvudsakligen att: - hjälpa till med vardagssysslor som matlagning och övriga hushållssysslor  - vara behjälplig vid kundens aktiviteter utanför hemmet Arbetstid och tjänstgöringsgrad: Arbetstid dygnet runt med väntetid. Vi tillämpar anställningsformen timanställning.  Lön: Timlön fast enligt överenskommelse. Övriga ersättningar sker enligt kollektivavtal. Tillträde:Tillträde omgående eller enligt överenskommelse. Vem är du? Vi söker dig som är positiv, mogen, lyhörd och tar ansvar. Det är också viktigt att du är inkännade och lyhörd gentemot vår kund samt har lätt för att kunna ta egna initiativ. Du får gärna ha erfarenhet av yrket eller något liknande yrke men det viktigaste är att du har rätt personlighet då stor vikt läggs på personkemin. Körkort är ett krav för denna tjänst.  Att jobba på Humana Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom personlig assistans, individ- och familjeomsorg, äldreomsorg och bostäder med särskild service enligt LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Humana har 16 000 engagerade medarbetare i Sverige, Norge, Danmark och Finland som utför omsorgstjänster till över 9 000 människor. Hos Humana erbjuds du ett meningsfullt jobb med trygga anställningar. Vi har en prestigelös arbetsmiljö där vi uppmuntrar varandra till delaktighet och att sprida glädje på jobbet. Här drivs vi av utveckling och arbetar ständigt för att förbättra kvaliteten i vår verksamhet, där du som medarbetare är en viktig del av detta arbete. Våra värdegrundsord - Engagemang, glädje och ansvar är ledande i vårt dagliga arbete. I rekryteringsprocessen innebär det att vi värdesätter egenskaper som dessa hos dig. Läs mer om hur det är att jobba som personlig assistent hos oss på Humana HÄR  Vad händer nu? Vi ser gärna att du ansöker snarast då vi går igenom urvalet löpande och kan komma att tillsätta tjänsten innan sista ansökningsdag. Din ansökan läses av personal på Humana, av kunden och dennes anhöriga. För anställning hos Humana Assistans krävs att du har ett BankID och godkänner att använda ditt BankID i tjänsten.  Vill du veta mer om tjänsten eller rekryteringsprocessen är du varmt välkommen att kontakta oss! Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Humana AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Flexibelt extra-/sommarjobb som personlig assistent till 14-årig kille i Vä

Arbetsgivare / Ort: God Assistans i Mitt AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Kolla här! Här har du nämligen världens viktigaste jobb! Är DU den vi letar efter?   DU är en förutsättning för att vår kille ska få ett självständigt och aktivt liv. Du blir hans armar, ben och har ansvar för hans grundläggande dagliga omvårdnad. Du behöver vara i hans närvaro hela tiden och se till att han mår bra på alla sätt och vis!   Arbetsuppgifter Vår kille är social, aktiv och har olika aktiviteter varje vecka där du kommer delta. Assistansen sker där han för tillfället befinner sig! Man arbetar två och två all vaken tid, i skolan arbetar man tillsammans med personalen på plats. Assistans under natten är vaken sådan. Ibland åker familjen på semester och då har du möjlighet att följa med på resan och göra den så bra som möjligt för vår kille! Ett mycket viktigt krav för all personal är att aktivt hjälpa vår kille med alternativ kommunikation (TAKK, Widgit go och signaler) samt ge honom förutsättningar att kunna förmedla vad han vill och inte vill. Här behöver du ha en vilja att lära dig hans sätt att kommunicera.   Dina blivande jobbarkompisar Vi är ett härligt team på 13-15 personliga assistenter i dagsläget. Vi upplever oss som en sammansvetsad grupp där lojalitet, engagemang, ansvar och glädje är viktiga egenskaper för alla individer i gruppen. Vi har två duktiga arbetsledare med övergripande ansvarsområden som t.ex. schemaläggning, personalrangering och förmedling av information.   Vem är du då? Vi söker dig som är empatisk och har förmågan att sätta dig in i vår killes livssituation. Viktiga egenskaper är att du har lätt för att samarbeta med olika typer av människor samt att du är tydlig och rak i din kommunikation. En viktig förutsättning för arbetet är att du lär dig rutiner och kommunikation samt att kunna läsa av vår killes signaler och behov. Vi värdesätter att du kan variera mellan bus, lek, tålamod och kan bjuda på sig själv. Du behöver vara fysiskt rörlig då arbetet kräver full rörlighet och styrka. Det är viktigt att ha känsla för integritet då arbetet sker i en familjs hem vilket innebär att man behöver samarbeta med både föräldrar och syskon. Vår kille har många kvinnliga assistenter och vill därför gärna ha fler manliga assistenter.   Detta är ett måste! Vi har en rökfri arbetsplats pga. allergi och arbetet kräver körkort B för manuell bil då vår kille är aktiv och gärna åker bil. Det är också ett krav att du behärskar det svenska språket obehindrat i både tal och skrift. Vår kille Har en härlig känsla för humor, tycker om att skratta och charmar sin omgivning. Han hittar gärna på aktiviteter som att bada varma bad, gå på bio, hänga med sina kompisar, lyssna på musik och ljudböcker och annat som förgyller livet för honom. Vår kille har väldigt sparsam funktion i kroppen och har även en intellektuell funktionsnedsättning. Han tar sig fram i rullstol och använder sig även av ett gäng andra hjälpmedel. Vi behöver omge honom med människor som kan läsa av hans olika önskningar och sinnesstämningar i hans alternativa sätt att kommunicera. Vi söker därför dig som ser en stor positiv utmaning i att vara en möjliggörare för honom så att han kan leva ett så självständigt liv som möjligt och där hans rätt att välja själv tas tillvara.   Välkommen med en ansökan som gör oss nyfikna på just DIG! Vi söker en personlig assistent för timanställning. Vi behöver dig som kan vara flexibel och hoppa in med kort varsel vid t.ex. sjukdom samt även för vakanta pass på helger.   När? Start under februari efter överenskommelse, men intervjuer sker löpande så skicka in din ansökan redan nu! Vi ser gärna att den timvikarie vi anställer nu också ska kunna arbeta i sommar under ordinarie personals semester. Enligt God Assistans policy skall du ha ett utdrag ur belastningsregistret för att få arbeta som personlig assistent hos oss. Polisens handläggningstid kan vara upp till två veckor, beställ därför registerutdraget omgående. Blanketten hittar du på följande webbadress:  https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/barn-med-funktionsnedsattning/ Om God Assistans: God Assistans bedriver assistansverksamhet över hela landet sedan 2012. Vi värnar om våra assistenter, arbetar aktivt för att de ska trivas hos oss och erbjuder goda lönevillkor, kollektivavtal, försäkringar, friskvårdsbidrag och utbildningar. Läs gärna mer om oss på vår hemsida: www.godassistans.nu. Varmt välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
God Assistans i Mitt AB
Hemsida: www.godassistans.nu
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Personlig assistent till 12-årig tjej i Linköping

Arbetsgivare / Ort: Björkö Assistans Sören Eriksson AB / Linköping
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Personlig assistent

Om jobbet

Vi söker nu en personlig assistent till 12-åriga Ella!


Om jobbet:

Ella är 12 år och bort tillsammans med sin familj i centrala Linköping. Ella har diagnosen svår utvecklingsstörning, hyperaktivitet och saknar talat språk. Ella är en glad och dansant tjej. Hon älskar djur. Ella är mycket aktiv och behöver ständig närvaro av en vuxen. Hon tycker om att gå promenader, åka bil, göra utflykter (tex stall, Leos lekland, simhallen) och leker gärna i trädgården. Ella är social men har behov av att någon hjälper henne att tolka sin omgivning.

I arbetsuppgifterna ingår hjälp i vardagen så som delvis på- och avklädning, hjälp med måltider, personlig hygien, läggning, kommunikation med alternativa kommunikationssätt såsom tecken, PODD, bildstöd m.m, ständig tillsyn och motivera Ella att göra olika aktiviteter.

Du kommer jobba ett par pass i veckan. Både em/kväll och helg förekommer. Detta jobb är perfekt att kombinera med studier eller annat arbete. Stor möjlighet finns att påverka när och hur mycket du vill jobba.

Vem är du:

Vi söker nu en trygg och stabil tjej som kan ta ansvar och fatta egna beslut. Du ska vara inkännande, pedagogisk, tålmodig, flexibel och positivt lagd. Det är viktigt att du har en hög arbetsmoral, initiativförmåga och att du har ett intresse för personlig omvårdnad. Positivt är om du gillar djur, musik och pedagogiska utmaningar. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och personkemi. Eftersom du kommer arbeta i brukarens hem är det viktigt att du har ett professionellt förhållningssätt.

Om oss:

Björkö Assistans AB är ett assistansföretag med kontor i Linköping. Vi finns framförallt i Östergötland.

På Björkö Assistans är det alltid brukarens livskvalité och behov som står i centrum, men vi värnar även om att vara en attraktiv och god arbetsgivare.

Som anställd hos Björkö Assistans AB får du utbildning, rätt till den introduktion just du behöver för att vara trygg i rollen som personlig assistent, kontinuerliga personalmöten och friskvårdsbidrag.

Om anställningsvillkoren:

Du kommer att vara anställd i Björkö Assistans AB, där din anställning är knuten till brukaren.

Vi följer Vårdföretagarna och Kommunals kollektivavtal för Personlig assistans (bransch G).

Läs gärna mer på www.bjorkoassistans.se

Glöm inte att märka din ansökan med ref. BA-2104-0020-10

Arbetsgivare
Björkö Assistans Sören Eriksson AB
Industrigatan 11
58277 Linköping
Hemsida: http://www.bjorkoassistans.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.