På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Habiliteringsassistent

Habiliteringsassistent

Ett stöd i det dagliga livet. Så kan man beskriva arbetet inom de olika yrken där man arbetar med att stödja personer som har ett funktionshinder. Oftast arbetar man med vuxna personer som har olika funktionsnedsättningar. Man kan även arbeta med barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Arbetet är omväxlande och ansvarsfullt, och brukarens behov styr arbetsdagen.
Personer som arbetar med att på olika sätt stödja personer som har funktionsnedsättningar kan ha flera olika yrkestitlar. Det är vanligt att man kallas vårdare eller boendestödjare, men i vissa kommuner kan man också kallas till exempel habiliteringspersonal, habiliteringsassistent, arbetshandledare, omsorgsassistent, boendeassistent eller stödassistent.

Arbetsuppgifterna kan vara hjälp/stöd/vägledning kring personlig hygien, måltider, medicinintag, städning och samhällskontakter. Många brukare behöver stöd och hjälp att kommunicera, exempelvis genom olika former av AKK (alternativ och kompletterande kommunikation).
Under dagen är brukarna vanligtvis på sin dagliga verksamhet, och kommer hem igen framåt eftermiddagen. Då lagar man kanske middag, städar eller tvättar tillsammans med brukaren. Brukaren är hela tiden med i arbetet, och en viktig del av arbetsuppgiften är att stimulera honom eller henne att göra så mycket som möjligt själv, och att utveckla sina förmågor. Många personer med funktionsnedsättning har en aktiv fritid man stödjer brukaren att tillgodogöra sig aktiviteterna på bästa sätt. Det är dock inte alla som har en aktiv fritid och en viktig arbetsuppgift kan då istället vara att motivera och stödja personen i detta.
Vissa brukare klarar mycket själva och behöver i första hand stöd i form av muntlig vägledning och motivation, medan andra kan ha stort behov av stöd och hjälp i alla situationer. Det är vanligt att det förekommer flera olika funktionsnedsättningar samtidigt, exempelvis rörelsenedsättning, synnedsättning eller epilepsi.

Man kan även arbeta inom daglig verksamhet. Där ansvarar man för att personer med funktionsnedsättning får en meningsfull sysselsättning och stimulans under dagen. En sådan verksamhet kan anordnas både inom kommunen, av privata aktörer och ute på den vanliga arbetsmarknaden.
Inom ramen för daglig verksamhet finns en bred verksamhet, med allt från stöd i processen att få ett arbete på den vanliga arbetsmarknaden via så kallade företagsgrupper som arbetar ute på företag med exempelvis caféverksamhet, trädgårdsarbete eller snickerier. Dessutom finns daglig verksamhet i form av sinnesstimulering och upplevelser/ADL-träning för personer med flerfunktionsnedsättning. För de som arbetar inom daglig verksamhet är en av de viktigaste arbetsuppgifterna att ge brukaren stöd och vägledning under sin arbetsdag. Mer om yrket läs här.

Utbildning

Lämplig utbildning för att arbeta inom boende eller inom daglig verksamhet finns inom det treåriga Vård- och omsorgsprogrammet i gymnasieskolan eller Barn- och fritidsprogrammets sociala inriktning. Många skolor ger möjlighet att välja inriktning mot att arbeta med personer med funktionsnedsättning. Personer med lång erfarenhet från andra yrkesområden kan vara efterfrågade, eftersom en bra personalgrupp är en mix mellan olika kompetenser. Om man arbetar i en daglig verksamhet är det även bra att vara kunnig i någon form av hantverk eller annat praktiskt yrkesarbete, exempelvis erfarenhet av restaurang och café.

Framtidsutsikter

Det finns efterfrågan på personal inom omsorgen. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning är ett område samhället valt att prioritera. Kommunerna räknar med stora pensionsavgångar inom omsorgen de närmaste tio åren.
Lokalt kan kommunernas krav på en budget i balans dock komma att begränsa antalet rekryteringar inom området.

Visste du att...?
SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips
kunskapsguiden.se  - för dig som arbetar med hälsa, vård- och omsorg.

Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.