På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Habiliteringsassistent

Habiliteringsassistent

Som habiliteringsassistent är du ett viktigt stöd i det dagliga livet för personer med både synliga och osynliga funktionsvariationer. Arbetet är omväxlande och ansvarsfullt och det är brukarens behov som styr arbetsdagen. Yrket kan även kallas för vårdare, boendestödjare, habiliteringspersonal, arbetshandledare, omsorgsassistent, boendeassistent eller stödassistent.

Arbetsuppgifterna kan vara hjälp, stöd och vägledning kring allt från personlig hygien, måltider, mediciner, städning och samhällskontakter. Brukaren är med i arbetet och en viktig del av arbetsuppgiften är att stimulera honom eller henne att göra så mycket som möjligt själv för att utveckla sina egna förmågor. Många personer med funktionsvariationer har en aktiv fritid, därför är det viktigt att du som habiliteringsassistent finns med som stöd om så behövs. 

Du kan även arbeta inom daglig verksamhet som habiliteringsassistent. Där ansvarar du för att personer med funktionsvariationer får en meningsfull sysselsättning och stimulans under dagen. En sådan verksamhet kan anordnas av kommunen eller av privata aktörer. 

Utbildning

Lämplig utbildning för att arbeta inom boende eller inom daglig verksamhet finns inom Vård- och omsorgsprogrammet i gymnasieskolan eller Barn- och fritidsprogrammets sociala inriktning. Många skolor ger möjlighet att välja inriktning mot att arbeta med personer med funktionsvariationer. Om du arbetar i en daglig verksamhet är det även bra att vara kunnig i någon form av hantverk eller annat praktiskt yrkesarbete, exempelvis erfarenhet av restaurang och café.

Länktips

  • kunskapsguiden.se  - för dig som arbetar med hälsa, vård- och omsorg.
  • UMO - information om olika funktionsvariationer
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.