Habiliteringsassistent

Habiliteringsassistent

Som habiliteringsassistent är du ett viktigt stöd i det dagliga livet för personer med både synliga och osynliga funktionsvariationer. Arbetet är omväxlande och ansvarsfullt och det är brukarens behov som styr arbetsdagen. Yrkestiteln kan även kallas för vårdare, boendestödjare, omsorgsassistent eller stödassistent.

Arbetsuppgifterna kan vara hjälp, stöd och vägledning kring allt från personlig hygien, måltider, mediciner, städning och samhällskontakter. Brukaren är med i arbetet och en viktig del av arbetsuppgiften är att stimulera honom eller henne att göra så mycket som möjligt själv för att utveckla sina egna förmågor.

Många personer med funktionsvariationer har en aktiv fritid, därför är det viktigt att du som habiliteringsassistent finns med som stöd om så behövs. 

Du kan även arbeta inom daglig verksamhet som habiliteringsassistent. Där ansvarar du för att personer med funktionsvariationer får en meningsfull sysselsättning och stimulans under dagen. En sådan verksamhet kan anordnas av kommunen eller av privata aktörer. 

Utbildning

Rekommenderad grundläggande utbildning finns inom bl a Vård- och omsorgsprogrammet. Många skolor ger möjlighet att välja inriktning mot att arbeta med personer med funktionsvariationer.

Meriter inom servicearbete och hantverk är fördelaktigt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.