Rehabiliteringskoordinator

Rehabiliteringskoordinator

Rehabiliteringskoordinator är ett yrke som infördes under året 2017.

Huvuduppgift för Rehabiliteringskoordinator är att sköta samarbete mellan arbetsgivare, sjukvården och försäkringskassan i syfte med att underlätta för alla inblandade i rehabiliteringsprocessen av långtidssjukskrivna personer, inklusive och kanske i första hand - för att underlätta för "den försäkrade", som omfattas av den svenska socialförsäkringen.

Arbetstiteln "rehabiliteringskoordinator" kan annars användas även i andra sammanhang, t ex kan en legitimerad Arbetsterapeut eller en Sjuksköterska vara anställda som "rehabkoordinatorer" hos öppen vården, på psykiatriska mottagningen.

Utbildning

Som regel kräver arbetsgivare att hen som söker anställning som rehabkoordinator har en akademisk utbildning motsvarande minst kandidatexamen, 3 års heltidsstudier på högskola eller universitet. Det är annars vanligt att de med socionomutbildning i grunden jobbar som rehabkoordinatorer, ofta efter att de först har arbetat som kurator. De med vidareutbildning till hälso- och sjukvårdskurator (alltså med examen från Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet), som i grunden är utbildade socionomer har goda chanser att få anställning inom detta yrke.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning från Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning Beteendevetenskap eller från VO, Vård- och omsorgsprogrammet, som är ett yrkesprogram.

Övrigt

SMSlivräddare - är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30%.
Källa: smslivraddare.se

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.