På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Beroendeterapeut

Beroendeterapeut

Beroendeterapeuter bedömer klienter och matchar dem till relevanta behandlingsinsatser. De kan också leda grupper och grupprocesser och/eller genomföra enskilda professionella samtal individuellt. 

För att kunna uppnå önskvärda resultat, måste du som är beroendeterapeut kunna förstå och behandla olika beroendeproblematiker och även kunna arbeta med anhöriga till personer som har missbruk och/eller beroendeproblematik.

Specialiseringar
Som beroendeterapeut kan man specialisera sig på sorg- och sorgbearbetning, spelmissbruk, medberoende, sexuella övergrepp, prevention av återfall och av självmord eller exempelvis vara stödgruppsledare för anhöriga till missbrukare.

Metoder
Beroendeterapeuter arbetar ofta utifrån följande modeller/metoder: Gestaltterapi, Motiverande samtal (MI), Affekt teori, Gruppterapi, 12-stegsbehandling och CRA- behandling samt grunder och orientering inom KBT.

En beroendeterapeut som är verksam i Sverige förväntas följa socialstyrelsens riktlinjer kring missbruksvård och socialstyrelsens riktlinjer för dokumentation för utförare och gällande lagstiftning kring behandlingsyrken.

Utbildning

Utbildning till beroendeterapeut kan finnas på en folkhögskola i form av en är vidareutbildning för dig som idag arbetar som behandlingspedagog, socialpedagog eller är verksam inom branschen och vill fortbilda dig inom området "beroende". Ålderskrav är vanliga, t.ex krävs det ofta att man har 25 år fyllda den dagen utbildning påbörjas. Andra vanliga krav är att man inte är missbrukare (om man tidigare var missbrukare, krävs det att man kan styrka att man har varit "symptomfri" i minst fem år).

Lilla ordboken

Gaming disorder - att vara beroende av dator eller dataspel. In 2013 “Internet Gaming Disorder” was included in the classification of mental and behavioural disorders of the American Psychiatric Association. Källa: who.int

Visa mer
Visa mindre

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.