Beroendeterapeut

Beroendeterapeut

Beroendeterapeuter bedömer klienter och planerar relevanta behandlingsinsatser. Som beroendeterapeut kan du även leda grupper och grupprocesser och/eller genomföra enskilda professionella samtal individuellt. 

För att kunna uppnå önskvärda resultat, måste du som är beroendeterapeut förstå och behandla olika beroendeproblematiker och även kunna arbeta med anhöriga till personer som har missbruk och/eller beroendeproblematik.

Som beroendeterapeut kan man specialisera sig på sorg- och sorgbearbetning, spelmissbruk, medberoende, sexuella övergrepp, prevention av återfall och av självmord eller exempelvis vara stödgruppsledare för anhöriga till missbrukare.

Beroendeterapeuter arbetar ofta utifrån metoder som gestaltterapi, motiverande samtal (MI), affekt teori, gruppterapi, 12-stegsbehandling och CRA-behandling samt grunder inom KBT.

En beroendeterapeut som är verksam i Sverige förväntas följa Socialstyrelsens riktlinjer kring missbruksvård och riktlinjer för dokumentation för utförare och gällande lagstiftning kring behandlingsyrken.

Utbildning

Utbildning till beroendeterapeut kan finnas på en folkhögskola i form av en är vidareutbildning för dig som idag arbetar som behandlingspedagog, socialpedagog eller är verksam inom branschen och vill fortbilda dig inom området beroende.

Vanliga krav är att man inte är missbrukare och om man tidigare var missbrukare, krävs det att man kan styrka att man har varit "symptomfri" i minst fem år, samt att man är 25 år fyllda vid utbildningens start. 

Grundläggande förberedande utbildning finns bl a på gymnasieskolans Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Passande grundläggande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  7 Lediga jobb som beroendeterapeut

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.