På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skolkurator

Skolkurator

Skolkuratorer finns på grundskolorna, på gymnasieskolorna, på folkhögksolorna och inom Komvux, kommunal vuxenutbildning och även på högskolor/universitet.

En skolkurator har fördjupad kompetens om psykosociala faktorer och ser eleven i hela deras sociala sammanhang. Skolkuratorns uppdrag är att föra in ett psykosocialt perspektiv i skolan för att bidra till att elever uppnår kunskapsmålen men också för att elever ska trivas och må bra.

Att se eleven i sitt sammanhang innebär att ta reda på och förstå hur eleven har det även utanför skolmiljön, på fritiden, i familjen och i relationer med de övriga elever i klassen även utanför skolan. Det innebär också att arbeta förebyggande för att problem inte ska uppstå och för att de problem som redan finns inte ska förvärras.

Skolkuratorn arbetar också med handledning av skolans övrig personal, deltar i elevvårdsarbetet (är medlem i EHT, Elevhälsoteamet) med enskilda elever och leder grupper av elever samt deras föräldrar/vårdnadshavare. Skolkuratorn tar ofta kontakter med andra myndigheter som t.ex. Migrationsvekret, Folkbokföringen, Försäkringskassan och Socialtjänsten.

Se gärna även andra yrkespresentationer, förslagsvis information om yrken Samtalsterapeut, Socionom, Beteendevetare, Psykolog, Psykologisk coach och Psykoterapeut.

Utbildning

Kuratorer har ofta en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Även examen inom socialpedagogik kan vara en ingång till yrket. Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund.
Socionomprogrammet ges inom högskolan och omfattar 3,5 år på heltid (7 terminer). Utbildningen ges på ett flertal orter; utbildningens inriktning kan variera. Utbildningen leder till en socionomexamen, som är en Yrkesexamen. Det går inte att sätta ihop sin egen socionomexamen av fristående kurser. Det enda sättet att i Sveirge bli socionom är genom studier på socionomprogrammet.

Många kuratorer har också utbildning i psykoterapi, ofta som komplement till socionomexamen. Utbildning i grundläggande psykoterapi kan bl a finnas vid vissa Landsting.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.