Ämnet psykologi behandlar olika sätt att förstå och förklara mänskligt beteende, människors tankar och känslor utifrån olika psykologiska perspektiv.
I Sverige förekommer undervisning i ämnet psykologi på gymnasial nivå och på eftergymnasial nivå.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Den som har en lärar- eller förskollärarexamen har möjlighet att hos Skolverket ansöka om en legitimation. Det är möjligt att ansöka om legitimation med svensk eller utländsk examen och det finns möjlighet att komplettera sin legitimation med fler behörigheter än det som examen har gett.
Ett alternativ är att läsa högskolekurser i psykologi - 120hp (heltidsstudier i fyra terminer) och sedan söka till KPU (Kompletterande pedagogisk utbildning, 90hp, motsvarande heltidsstudier i tre terminer).
OBS! gymnasielärare är oftast behörig i två undervisningsämnen, det kan bli svårt att komma in på KPU med endast ett undervisningsämne. Man bör helst läsa ännu 90 hp i ett annat undervisningsämne och söka KPU efter det. Psykologi blir med det "huvud-undervisningsämne".
Har man psykologexamen, är det möjligt att genom KPU bli behörig psykologilärare. Det är viktigt att säkerställa att lärosätet har examensrättigheter för gymnasielärarexamen med det aktuella ämnet, detta för att du vidare ska kunna få ut sin lärarlegitimation.
Om man redan har en lärarexamen i ett eller flera andra ämnen, har man möjlighet att utöka sin behörighet i ämnet psykologi genom att läsa fristående kurser i ämnet och därefter ansöka om utökad behörighet hos Skolverket.
Länktips
- Gymnasieguiden - tips om studieteknik
- Lärarförbundet - om lärarlegitimation
- YrkeshögskoleGuiden - info om Yrkeshögskolor och utbud av utbildningar
- Skolverket - behörighetskrav för personal på skolor, förskolor och fritidshem
- Fråga SYV - ovanliga språk på gymnasiet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret