På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lärare
Spela filmen

Lärare

Som lärare kan man arbeta på olika nivåer, allt från förskolan till högskolan.

Du kan undervisa i en mängd ämnen, både praktiska och teoretiska. Gemensamt för läraryrket på alla nivåer är att läraren oftast har ganska fria händer när det gäller att lägga upp arbetet, men samtidigt måste följa de mål som anges i läroplanen. Eftersom du som lärare arbetar med personer och deras utveckling är det viktigt att du är intresserad av människor.

Från och med hösten 2011 finns fyra lärarexamina. Dessa är förskollärare, grundlärare, ämneslärare och yrkeslärare. Vilken typ av lärare skulle du viIja bIi (vad skuII passa dig bäst)? Besök sajten "För det vidare - som är SkoIverkets sajt för den som funderar på att bIi Iärare.

Enligt huvudregeln får endast den som har legitimation som lärare och är behörig för viss undervisning, bedriva undervisningen och sätta betyg. Om vilka Krav som ställs för att få undervisa, läs på Skolverkets hemsida.

Varför välja bli Lärare? - Se en kort videofilm (1 min) här.

En hemsida för dig som är intresserad av IärarutbiIdningar är svenska högskoIornas gemensam hemsida - studera.nu

Var god Iäs även i andra yrkespresentationer: lärare för lägre årskurser i grundskoIan, grundskoIeIärareämnesIärare, yrkeslärarebiIdIärare, sIöjdIäraremusikIärare, ridIärare, högskoIeIärare, foIkhögskoIeIärare, speciaIIärarewaIdorfIärare.

Yrkesporträtt
Möt Charlotta, som jobbar som Lärare i Järfälla kommun.

Polisens Belastningsregister
Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Du kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan du visat upp detta! Du beställer utdrag ur belastningsregistret här: polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola

UtbiIdning

Sedan 1 juli 2011 är lärare i Sverige ett legitimationsyrke. Mer information kring detta finner du på skolverket.se.
Från och med hösten 2011 finns fyra lärarexamina. Dessa är förskollärare, grundlärare, ämneslärare och yrkeslärare. Första året läser alla en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Efter det följer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ute på en skola.
Det kan finnas "kombinations"-utbildningar, ex. Civilingenjör-och-Lärare, ett femårigt program på KTH i Sthm.

KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) - är en kort utbildning (3 terminer på heltid eller 6 terminer på halvtid) för honom/henne som vill bli behörig lärare och redan har avklarat minst 90 hp (3 terminer på heltid) i ett skolämne. För mer info om lärarutbildningar var god se studera.nu.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden förväntas vara mycket god på fem till tio års sikt. En prognos från februari 2018 säger att Sverige kommer att behöva ca 187 000 nya lärare fram till året 2031.

Karriärmöjligheter inom skolväsendet
Med lärarutbildning "i bagaget" kan man söka tjänster som försteläraren, biträdande rektor eller som rektor/skolledare samt som diverse administrativa tjänster, t.ex som utbildningsadministratör eller administrativ chef inom olika skolformer, bl a på högskolor/universitet, som enhets- eller förvaltningschef på kommunala förvaltningar, i första hand på utbildnings- eller vuxenutbildningsförvaltningen. 

Alternativa karriärmöjligheter
En person med lärarutbildningen i "bagaget" kan även arbeta på andra arbetsplatser än i skolorna och i andra branscher än Utbildningsbranschen. Exempelvis kan lärare få jobb som Arbetsförmedlare, som Integrationssamordnare, som KAA-ansvariga; man kan också bli t.ex Utbildningsjournalist eller Utredare (t.ex StudiestödsutredareUtredare på Försäkringskassan eller på Skatteverket).

Visste du att...?

  • Förkortning "PT" står inte längre endast för "personlig tränare" utan kan stå även för "personal teacher". Personal teachers arbetar bl a med att sätta ihop utbildningar och utvecklingsplaner för den enskilda personen.
  • Den första kvinnliga "överlärare"/rektor i Sverige hette Sigrid Jonsson (1894-1989). Källa: karlskoga.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.