KAA-ansvarig

KAA-ansvarig

Kommuner ska enligt lag följa upp ungdomar som inte läser, arbetar eller aktivt söker jobb. Anledningen till det är att försöka förhindra att ungdomar blir under längre tid utan sysselsättning eftersom det blir ofta svårt med arbete och försörjning i framtiden för de ungdomar som har varit "hemmasittare".

En KAA-ansvarig bedriver uppsökande verksamhet och sedan motivationsarbete, för att försöka motivera ungdomar att söka jobb eller studera.

Arbetsuppgifter som KAA-ansvarig är bland annat många kontakter - uppsökande via telefon/sms/E-post och sociala medier, enskilda vägledningssamtal mot utbildning och/eller mot arbete, stöttande i det praktiska jobbsökande, som t ex med granskning av CV och personliga brev, information på skolor, fritidsgårdars och på föreningsmötena.

Utbildning

KAA-ansvariga kan ha olika utbildningar i bagaget. Ofta är man utbildad studie- och yrkesvägledarelärare, socionompsykologisk coach eller beteendevetare.

Grundläggande utbildningskunskaper finns på flera av gymnasiets program.

Arbetsplats

KAA-ansvarig, även kallad aktivitetsansvarig eller för KAA-samordnare är anställd inom kommunal verksamhet, ofta inom Utbildningsförvaltningen.

Fakta

Enligt skollagen (29 kap 9 §) har alla svenska kommuner ett ansvar att hålla sig informerade om vad 16-20-åringar gör. Detta gäller de ungdomar som inte fullföljt sina gymnasiestudier, och de som inte har påbörjat studierna av någon anledning. Ungdomar som omfattas av informationsansvaret bör kontaktas av kommunernas KAA-ansvariga vid studieavbrott, för en individuell vägledning och planering.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.