På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

KAA-ansvarig Spela filmen

KAA-ansvarig

Kommuner ska enligt lag följa upp ungdomar som inte läser, arbetar eIIer aktivt söker jobb. Anledningen till det är att försöka förhindra att ungdomar bIir under Iängre tid utan sysselsättning eftersom det blir ofta svårt med arbete och försörjning i framtiden för de ungdomar, som har varit "hemmasittare".

Antal hemmasittande ungdomar i åldrarna 15-29 år var i Sverige 131500 pers under 2016.

KAA-ansvarig, som ofta kaIIas för aktivitetsansvarig, eIIer för KAA-samordnare (KAA är en förkortning som står för "kommunens aktivitesansvar"*) är anställd inom kommunal verksamhet, ofta inom Utbildningsförvaltningen.

* Ungdomar mellan 16 och 20 år gamla som inte har någon känd sysselsättning, omfattas av KAA, kommunens aktivitetsansvar.

Som KAA ansvarig eller som man ofta kallas för KAA-samordnare bedriver uppsökande verksamhet och sedan motivationsarbete (för att försöka motivera ungdomar att söka jobb eller studera).

KAA-ansvariga arbetar ofta med SBK-kedjor (Situation ->->-> Beteende ->->-> Konsekvens).

Exempel på de konkreta arbetsuppgifter som KAA-ansvariga har är bland annat: många kontakter - uppsökande via telefon/sms/E-post och sociala medier (bl a Facebook), enskilda vägledningssamtal mot utbildning (oftast gymnasiet, vuxenutbildning och mot folkhögskola) och/eller mot arbete, söttande i det praktiska jobbsökande, ex. granskning av CV och personliga brev, information på skolor, fritidsgårdars och på föreningsmötena.

Fakta"ruta"
Enligt skollagen (29 kap 9 §) har alla svenska kommuner ett ansvar att hålla sig informerade om vad 16-20-åringar gör. Detta gäller de ungdomar som inte fullföljt sina gymnasiestudier, och de som inte har påbörjat studierna av någon anledning. Ungdomar som omfattas av informationsansvaret bör kontaktas av kommunernas KAA-ansvariga vid studieavbrott för en individuell vägledning och planering.

Temadag:
Internationella ungdomsdagen infaller den 12 augusti varje år. Internationella ungdomsdagen är instiftad av Förenta nationerna.

Utbildning

KAA-ansvariga kan ha olika utbildningar "i bagaget". Ofta har KAA-ansvariga någon form av pedagogisk eller beteendevetenskaplig utbildning, t.ex kan man vara utbildad studie- och yrkesvägledarelärare, socionompsykologisk coach eller beteendevetare, men man kan även ha en annan eftergymnasial (ofta akademisk**) utbildning. 

** Med Akademisk utbildning menas det utbildning på högskolenivå, d v s på en högskola eller på ett universitet. Läs gärna om "yrket" Akademiker.

Du som är intresserad av yrket KAA-ansvarig kanske också vill läsa om andra yrken, förslagsvis i första hand om yrken inom Pedagogiskt arbete och inom Socialt arbete.

Fortbildning/kompetensutveckling
Skolverkets webbkurs om Valideringsarbete tar ca 16 timmar att gå igenom. För mer info var god se skolverket.se/skolutveckling.
 

Sommarföretag
Många kommuner erbjuder ungdomar möjlighet att pröva-på driva ett företag under sommarlovet. Det kallas ofta för "sommarföretag" och kommuner brukar erbjuda utbildning om företagande, handledarstöd mm. För mer information var god se "din kommuns" hemsida. Om skatteregler för dig som driver ett "sommarföretag" - var god se Skatteverket.se

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.