På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Praktiksamordnare
Spela filmen

Praktiksamordnare

Praktiksamordnare arbetar oftast inom område "Utbildning" i nära samarbete med skolledare/rektorer, biträdande rektorer, lärare och administrativ personal, som t.ex utbildningsadministratörer.

Praktiksamordnares huvudsakliga arbetsuppgifter kan bestå av att ta fram praktikplatser och lösa diverse olika frågor som uppstår när praktikplatserna fördelas, handledare utses och utbildas; även samordnande av studiebesök och kontakter med vårdnadshavare/föräldrar till icke-myndiga praktikanter ingår ofta i jobbet.

Praktiksamordnare ringer och tar emot vanligtvis massvis med telefonsamtal och får många mail samt själv också skriver många mail/förfrågningar och mail/svar på diverse olika frågor; därför är det fördelaktigt om man kan skriva snabbt och formulera sig väl i både tal och skrift (i första hand på svenska men även på engelska). Kunskaper i flera språk är mycket meriterande.

Praktiksamordnare möter nya människor och nya utmaningar varje dag. Elevernas bakgrund och framtidsdrömmar ser väldigt olika ut och för att varje individ ska trivas och lyckas nå sina mål är det en förutsättning att samarbetet med de andra yrkesgrupperna fungerar väl.

Du ska vara intresserad av utmaningen att bidra till att de studerande når sina mål. Du ska kunna hitta praktikplatser där de som går på praktik får växa och där deras lärande bygger vidare på deras tidigare kunskaper och erfarenheter.

Eftersom Samarbete är nykelordet i praktiksamordnares jobb är personliga egenskaper som flexibilitet, samarbetsförmåga och engagemang för att utveckla verksamheten av jättestor betydelse. Man behöver också ha en stor dos tålamod och ordningssinne samt förmåga att skapa och bibehålla goda arbetsrelationer.

Prao för grundskoleelever på gymnasiets yrkesprogram
Från hösten 2018 - obligatorisk PRAO i åk8-9 på grundskolan; PRAO bör i första hand genomföras på en arbetsplats men kan också ordnas genom att en grundskoleelev följer undervisning på gymnasiets yrkesprogram. För mer info - framtid.se/reportage/obligatorisk-prao-fran-ht18

Lilla ordboken
PRAO - är en forkortning som står för "Praktisk arbetslivsorientering". Det är en sort kort praktik (kan vara från ett par dagar till ett par veckor per termin eller läsår och är vanligtvis förlagd från åk6 t o m åk9 i grundskolan)  för elever på grundskolorna och är för många ungdomar deras första kontakt med arbetslivet. Man får lämna grundskolan för en eller ett par veckor för att vara på en arbetsplats, för att prova på ett yrke. PRAO ger grundskoleelever möjlighet att med egna ögon se hur arbetslivet funkar, vilka krav som ställs och vilken utbildning som efterfrågas. De vanliga PRAO platserna är: dagis, matbutiker, vaktmästerier, djurstall (häststall), hunddagis, hund-och-katt hotell, caféer, lunchrestauranger, hotell/värdshus. Ovanlig PRAO kan man t.ex ha hos FM.

APL - är en forkortning som står för "Arbetsplatsförlagt lärande". Det är praktik som är på 15 veckor (eller fler veckor) förlagda under 3 år på gymnasiets nationella yrkesprogram. Men på senare tid (uppgift från februari 2018) börjar fler och fler högskoleförberedande gymnasieprogram också erbjuda sina elever gå på praktik.

LIA - är en forkortning som står för "Lärande i arbete". Det är praktik som ingår inom yrkeshögskoleutbildningar.

VFU - Verksamhetsförlagd Utbildning; så brukar praktik, som ingår i vissa (exempelvis lärar-) utbildningar på de svenska lärosätena (högskolorna/universiteten).

Vuxenlärling - kallas en person som i vuxen ålder (vanligtvis när man är över 20 år gammal) "går i lära" hos en verksam hantverkare. Ofta är Arbetsförmedlingen involverad på så sätt att AF beviljar aktivitetsstöd för vuxenlärlingen, kan bistå med viss ekonomiskt och annat stöd till arbetsgivaren/arbetsplatsen samt ordnar med försäkringar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.