Brottsförebyggande samordnare
Spela filmen

Brottsförebyggande samordnare

Varför begås det brott? Den frågan och liknande frågor ligger till grund för kriminologernas, polisens och brottsförebyggares arbete. Frågor om brottslighet, bl a varför människor begår brott är alltmera aktuella i dagens samhällsklimat.

En brottsförebyggande samordnare arbetar med att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Som brottsförebyggare får man arbeta med en massa olika saker. Det kan till exempel vara att arbeta med narkotikakampanjer tillsammans med skola eller socialtjänst.

Det handlar om att studera trender och tendenser i samhället. Att läsa på om ny forskning inom olika ämnen och att dra slutsatser och att göra utvärderingar. Man måste ställa sig frågor som hur är samhället uppbyggd? Och varför begår folk brott?

Brottsförebyggande samordnare samarbetar ofta med många andra yrkesgrupper, bl a med beredskapssamordnare.

Utbildning

För att bli brottsförebyggande samordnare kan man studera Kriminologi på Högskola.

Bra gymnasiegrund är Samhällsvetenskapsprogrammet samt Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik

Personliga egenskaper

För att kunna fungera i arbetet behöver man vara en empatisk person med god självinsikt och god förmåga att kommunicera med olika sorters människor.

Visste du att...?

... 2006 fanns det ca 18 000 tillåtna övervakningskameror i Sverige, 2017 hade den siffran växt till 33 000 stycken. Det är en ökning i antal övervakningskameror på närmare 80% men ökat antal övervakningskameror har tyvärr liten effekt vad det gäller att förhindra eller minska brottslighet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.