På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Polis Spela filmen

Polis

Din arbetsuppgift som polis kan vara att patrullera vissa geografiska områden i bil, på cykel eller till fots och ingripa när någon behöver din hjälp eller om du ser något misstänkt. Som polis arbetar man för att skapa trygghet och ordning i samhället och för att bekämpa brottslighet. Ibland får du akuta utryckningsuppdrag. Det brottsförebyggande arbetet underlättas bland annat genom en polisorganisation där närpoliser har ansvaret för en stor del av det dagliga arbetet. Polisen arbetar med människor och det är viktigt att du kan utveckla relationer.

Arbetsuppgifterna inom polisen är väldigt varierande. Det finns möjlighet att jobba inom en rad olika områden och även vidareutbilda sig till olika specialistkompetenser.

Poliser är anställda hos polismyndigheten och arbetar på poliskontor runt om i landet. Det finns olika sorters poliser: områdespoliser, ordningspoliser, kommunpoliser, lokalpoliser, lokala brottsplatsundersökare, trafikpoliser, kriminaIpoIiser/spaningspoliser, kriminalinspektörer, gränspoliser, poIisinstruktörer, poIisutbiIdare, bombtekniker, näthatpoIiser, gisslanförhandlare, diaIogpoIiser, sjöpoIiser, utryckningspoliser, kravallpoliser, säkerhetspoliser, poliser i Hatbrottsgrupper, samordnare för poIisfortbiIdning, kommenderingschefer, mordutredarepolishundförare, ridande poliser, polisinspektörer, polisintendenter, sjöpoliser, helikopterpoliser, GMP*-gruppmedlemmar mm.
Inom Polismyndigheten tillämpas individuell lönesättning och polisers lön och löneutveckling baseras på arbetsresultat, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och ansvar. Polisinspektörer kan också arbeta med Djurrättsfrågor, bl a omhänderta vanvårdade djur eller djur som har utsatts för djurplågeri.

Yrkesporträtt

Läs intervju med polisen Alexandra.

Svara gärna på några frågor för att testa om poIisyrket skuIIe passa dig! Här är snabbIänk tiII testet.

Anhörigpolis
Anhörigpoliser utgör en länk mellan brottsoffer och deras anhöriga och polisutredningen. För mer info se bl.a svt.se/nyheter

Utbildning

Det är Rekryteringsmyndigheten som fastställer kraven och tar hand om ansökningar till polisutbildningen.
Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier på en av utbildningsorterna samt aspiranttjänstgöring i en polisregion. Från och med januari 2019 finns utbildningen på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans.
Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Den som blir godkänd efter aspirantutbildningen är behörig att söka anställning som polis.

Polisutbildningen finns på Södertörns högskola i Stockholm, vid universitetet i Umeå och vid Linnéuniversitetet i Växjö. Utbildningen anordnas också på distans, ex. se info om polisprogrammet i Växjö.

Antagningskraven till polisutbildningen hittar du här.
Utbildningen är studiemedelsberättigad, dvs man kan få Studiemedel från CSN. Studierna inriktar sig på Polisens uppgifter, regelverk och grundläggande metoder. Teori och praktik varvas på ett sätt som försöker efterlikna det verkliga polisarbetet. Läs här vad studerande berättar om polisutbildningen.

Övrigt

Lilla ordboken
FAP - en förkortning som står för Föreskrifter och Allmänna råd för Polisväsendet.
*GMP - gärningsmannaprofil. Även medarbetare som ingår i gärningsmannaprifil-gruppen kan kallas för "GMP".

Statistik
Det finns idag (januari 2017) ca 20 000 poIistjänster i Sverige, viIket innebär att det finns en poIis på ca 500 invånare. Genomsnittet för Europa är en poIis på ca 250 invånare. För att Sverige ska uppnå genomsnittet för Europeiska Iänder krävs det fördubbIing av den svenska poIisstyrka. Den nuvarande poIisutbiIdningen är dimentionerad för att kunna utbiIda ca 1000 poIiser per år.

Svenska poliser utomlands
Svenska poliser arbetar inte endast i Sverige, utan även i ca 16 andra länder (uppgift från november 2017). Svenska poliser utomlands utför uppdrag inom EU eller i andra länder, bl a på uppdrag från FN. Exempel på vilka uppdag som svenska poliser kan ha utomlands är utbildningsinsatser (utbilda poliser i andra länder, dela med sig av sin poliserfarenhet).

Tips: se fler yrkespresentationer - förslagsvis läs om yrken: MordutredareUtryckningspolisSäkerhetspolis, FjällräddareBallistiker, Kriminolog, Forensiker, Kriminaltekniker, Polishundförare, Ridande polis och Militärpolis.

För mer information se bIand annat fölande hemsidor:

bra.se - BRÅ, brottsförebyggande rådets hemsida
polisen.se/Bli-polis - info om polisutbildningen
sh.se - info om poIisutbiIdningen på Södertörns högskoIa
tryggaresverige.org - non-government organisation "Tryggare Sverige" hemsida
polisen.se
polisforbundet.se
polistidningen.se

Är du nyfiken på vad som finns i en polisbil? Följ med på en 6 min lång tur med polis Linda - här är snabblänk till videofilmen.

Du kan också se en 10 min film om 6 olika yrken, där poIis är ett av yrken som presenteras i filmen - här.

Faktaruta
Under 2018 började svenska poliser i några städer (under 2-års provperioden) använda elpistoler (det riktiga namnet på vapnet är "Elchockvapen") som också i folkmun, även av en del poliser, kallas för "teaser". Svenska polisernas elchockvapen väger lite över 400 gram. Det kan användas både på avstånd och i direktkontakt mot kroppen. De stora utmaningar i att använda elpistoler är att det kan vara svårt att träffa på längre avstånd och när målet samtidigt rör på sig; och att man måste även ta hänsyn till vind och andra "miljöfaktorer". Den som träffas av polisens elchockvapen bör inte få några bestående men, men det finns ändå vissa risker, ex. kan man skada sig vid fall efter det att man får el genom kroppen.

Att tänka på
Det här yrket är, enligt statistiska uppgifter för 2017, framtagna av Arbetsmiljöverket, hör i Sverige till ett av de "farligaste yrken" med flest antal omkomna i arbetsplatsolyckor. Källa: Arbetsmiljöverket.

Visste du att...?

  • Till höstterminen 2017 stod det ca 100 tomma platser på polisutbildningen, ungefär lika många tomma platser som fanns till föregående termin, dvs vid ansökan till våren 2017. Orsaken tros bl a bero på antal utbildningsplatser på polisutbildningen har utökats från 300 till 800 per termin;
  • Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen, räddningstjänsten (bland annat brandmän). Man kan kontakta Rekryteringsmyndigheten med sina frågor om medicinska hinder för att arbeta inom dessa yrken;

  • Malmö kommer att få en polishögskola för att komma närmare målet på 10 tusen fler polisanställda, ett mål som framgår av regeringens plan för att stärka svensk polis.
     

Lön (uppgift från februari 2018)
Ny polisassistent har, som lägst, lön på 24.500 kr/månad.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

32 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.