På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ridande polis
Spela filmen

Ridande polis

Ridande poliser, som också kallas för polisryttarna, finns ofta på plats vid event (exempelvis fotbollsmatcher, konserter och demonstrationer*) där det samlas mycket folk. Polisryttarna arbetar med vanliga polisuppgifter fast till häst. 
Polisryttarna patrullerar i städer, förorter eller i parkområden. Skillnaden är att de färdas på hästryggen istället för i polisbil eIIer på cykeI eIIer på motorcykeI.

Polishästar används också vid eskorter av korteger under statsbesök, högvakter, audienser och kungliga högtider (som t.ex kungliga bröllop). Polisrytteriets uppgift kan också vara att förstärka skydd för skyddspersonerna i samverkan med Försvarsmakten, Säpo och Hovstaterna.

Polishästarna tjänsgör också vid festivaler, helgkvällar i city och ibIand också för att söka efter försvunna personer.

Fördelar med hästar inom polisen
En av fördelarna med polishästarna är att djur har en lugnande effekt på människor. Det skapar bättre förutsättningar för samtal med medborgarna och att goda relationer kan byggas.

Hästarna kan patrullera i områden där det är svårt att ta sig fram med bil, till exempel i parker och festivalområden. Fler fördelar med ridande poliser är att de både ser och syns bättre från hästryggen.

I stökiga situationer kan polis till häst skydda folksamlingar, byggnader eller platser. Om svårare ordningsstörningar skulle uppstå kan hästarna även skingra och fösa undan våldsamma folksamlingar så att grövre våld inte behöver användas.

Nationell samordning
Det finns polisrytterier i Stockholm, Västra Götaland och Skåne län. Andra län kan begära hjälp från dem. Det dagliga arbetet vid rytterierna planeras och utförs lokalt, men enligt ett gemensamt nationellt koncept. Polisryttarna får utbildning vid det rytteri där de ska arbeta och utbildningen utgår från en gemensam grund.

Utbildning

Polisryttare (ridande polis) är i grunden en polis. Se därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Polis.

Fakta:
• Det finns cirka 60 polishästar i Sverige (uppgift från september 2016) vid de rytterier som ligger i Stockholm, Västra Götaland och Skåne län. De ridande poliser kan dock vid behov även rycka ut i andra delar av landet.
• Rytteri ingår i polisens koncept, särskild polistaktik.
• Utbildade hästskötare tar hand om skötseln av polishästarna.

_____________________
*Hästarna går vanligen i täten eller på sidorna av demonstrationståg för att skydda de som demonstrerar.

Lön (uppgift från februari 2018)
Polis ryttare (Ridande polis)  har minimilön/ingångslön 25 515 kr/månad; medellön 35 564 kr/månad, dvs ca 35 600 kr/månad.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.