På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hästyrken
Spela filmen

Hästyrken

Idag finns det ca 360.000 hästar i Sverige, vilket gör landet till det näst hästtätaste i Europa.

Det utbredda intresset för hästar medför en stor efterfrågan på varor och tjänster. Nya produkter, yrken och tjänster utvecklas hela tiden och ger grund för ett allt större småföretagande i framförallt tätortsnära landsbygd men också i glesbygd.

Hästen har en viktig betydelse för vår samhällsekonomi. I dagsläget ger svensk hästnäring upphov till en samhällsekonomisk omsättning på totalt ca 35 miljarder kronor.

Historiskt sett är hästen det djur som haft störst påverkan på människans historia.

Hästen har varit last- och transportmedel för både människor och varor. De senaste historiska fynden visar på att hästen "uppstod" på det amerikanska kontinenten, där urvårnare såg hästar som mat och jagade dem till utrotningsgränsen. De hästar som tog sig, via den dåvarande landslinga, in till Europa tämjades av européer och blev sedan återförda till Amerika.

För de som idag vill jobba med eIIer i närheten av hästar finns det många yrken att välja meIIan. Hästnäringen ger varierande möjligheter, från skötsel av hästar eller att arbeta som ridlärare till arbetsuppgifter med rådgivning kring foder eller som lärare på ett Naturbruksgymnasium.

Utbildning

Det finns många olika "hästyrken" och inom flera av dem finns det inga strikta formella krav på vilken utbildning som krävs (arbetsgivarens bedömning gäller).
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans NB, Naturbruksprogrammet. Utbildningar som förbereder inför flera av "hästyrken" kan finnas som kurser/utbildningar hos privata utbildningsanordnare och kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Visste du att...?

... alla hästar inom EU ska ha ett så kallad "hästpass". Kravet på att ha pass gäller alla hästar, oavsett deras ålder eller ras.
Källa: Jordbruksverket

... en genomsnittlig häst springen ca sex gånger snabbare än en genomsnittlig människa.

Nyhetsrum: "Arbetshästen gör comeback i Stockholm". 30 aug 2019.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.