Hästskötare
Spela filmen

Hästskötare

Hästskötaren har ett omväxlande arbete. Han eller hon utfodrar hästarna, till exempel med hö och havre, och ser till att de har vatten. Hästarna ska ryktas och deras hovar skötas om. Boxar, spiltor och stall ska hållas rena. Hästskötaren ser ofta också till att hästarna motioneras. Vid stuterier medverkar man ofta vid betäckningar och föl.

Det är inte bara hästarna som ska vårdas. Utrustning som sadlar, selar, täcken och träns ska skötas. Hästskötaren rengör och lagar munderingen samt byter ut trasiga delar vid behov. Sköter man tävlingshästar ingår det i arbetsuppgifterna att förbereda dem inför transport och tävling. Flera av arbetsuppgifterna kan innebära tungt arbete, till exempel att bära foder och utrustning eller att köra ut spillning från stallet. Arbete i travstall eller hos tävlingsryttare med tävlingshästar innebär vanligtvis resor.

Andra arbetsuppgifter kan vara att sköta enklare underhåll och reparationer av hagar, banor, byggnader och andra anläggningar. Hästskötare som arbetar vid ridskolor kommer i kontakt med hästintresserade barn och ungdomar.

Som hästskötare samarbetar man med stallchef, ridinstruktörer, ridelever, tränare, veterinärer, hovslagare samt häst- och stallägare.

Hästskötare är ofta ett genomgångsyrke, med vidareutbildning är det möjligt att arbeta som stallchef, ridinstruktör/ridlärare, travtränare eller hästutbildare.

En lägre lön kan ibland kompenseras av olika förmåner som t ex. att få ha sin egen häst på plats eller rida andras hästar, kanske även ges möjlighet att tjäna lite extra som ridlärare i stallet där man jobbar.

Utbildning

På det treåriga Naturbruksprogrammet på gymnasieskolan kan man utbilda sig till hästskötare.

Det finns också möjlighet att avlägga yrkesdiplomering för hästskötare. Mer information om detta går att få genom Svenska Ridsportförbundet.

Inom Yrkeshögskolan ges flera olika hästrelaterade utbildningar, bland annat Högre yrkesutbildad travhästskötare.

Framtidsutsikter

Hästintresset i Sverige, särskilt hos ungdomar, är mycket stort. Ändå är antalet tillsvidareanställda inom hästsporten få. Antalet arbetstillfällen för hästskötare varierar mycket mellan olika orter. Av dem som är aktiva inom hästsporten är bara en liten del yrkesverksamma på heltid. Svenska hästskötare har gott rykte och är efterfrågade utomlands.

Arbetsplats

Hästskötare arbetar vanligtvis i travstall, galoppstall, ridskolor, handels- och utbildningsstall eller vid ett stuteri där man föder upp hästar. Man kan också arbeta vid exempelvis djursjukhus samt hos tränare inom såväl trav- som ridsport.

Visste du att...?

... hästar kan få "vargtänder". En "vargtand" på en häst är en tand utan funktion, som kan orsaka besvär och försämra hästens munhälsa och allmänt hälsotillstånd, på grund av inflammation kring vargtanden. Det är oftast bra att ta bort hästens "vargtänder".

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    8 Lediga jobb som hästskötare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.