På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Djurskötare inom lantbruk
Spela filmen

Djurskötare inom lantbruk

Djurskötare arbetar på gårdar med djurbesättningar och ansvarar för att djuren får sin dagliga skötsel. De kan ha hand om mjölkkor, ungdjur, köttdjur, grisar, hästar, fjäderfä och får. Vissa djurskötare är specialiserade på något av husdjuren.

Att arbeta med djur innebär ett speciellt ansvar. Djuren kräver daglig omsorg och tillsyn och man kan inte skjuta upp en arbetsuppgift, då kan djuren fara illa. Jobbet kräver också att man är noga med tider.

I arbetsuppgifterna ingår att blanda till foder och utfodra djuren vid bestämda tider. Finns det mjölkkor ansvarar man för att de mjölkas morgon och kväll samt rengör och underhåller mjölkningsanläggningen.

Bland mjölkgårdarna blir det allt vanligare med mjölkningsrobotar, det vill säga automatiska mjölkningssystem. Då väljer korna själva när de ska mjölkas och djurskötarens roll blir mer tillsyn och övervakning. Man måste dock se till att alla kor mjölkas eftersom det kan finnas djur som inte själva uppsöker mjölkningsroboten.

Med datorers hjälp kontrolleras hur mycket mjölk varje ko producerar och vilken sammansättning den har. Dessa uppgifter kan sedan användas för att justera mängden foder och dess sammansättning.

Djurskötaren transporterar också ut gödsel och ger djuren nytt strö. Utfodringen sköts ofta automatiskt, men man måste ändå se till att det finns foder och att allt fungerar som det ska. På sommaren ser djurskötaren till djuren på betet.

En viktig uppgift är att kontrollera att djuren är friska och förebygga sjukdomar. Om man vet eller misstänker att ett djur är sjukt kontaktar man en veterinär om man inte kan ge det vård själv. Ofta klarar dock djurskötarna av vården själva. Det kan till exempel innebära att ge läkemedel i form av injektioner. Djurskötaren tar också hand om djur som föder och vårdar deras kalvar, kultingar och så vidare.

Utbildning

Grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning djur eller lantbruk.

Inom Yrkeshögskolan finns utbildningar med olika inriktning för arbete inom lantbruk och djurskötsel.

Naturbrukets yrkesnämnd (NYN) utfärdar så kallat Grönt kort, som är en diplomering. För att få Grönt kort måste man godkännas både i ett teoretiskt och i ett praktiskt prov.

D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH). Det är i första hand anställda inom djursjukvården som behöver GKLH. Djurvårdare ger ej läkemedel.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för djurskötare är medelgod i landet som helhet. Möjligheterna till jobb ser olika ut för olika kategorier av djurskötare. Medan det är mindre konkurrens om jobben bland djurskötare för mjölkkor och grisar så är konkurrensen om jobben för hästskötare stor.

Regionala skillnader förekommer.

Personliga egenskaper

Detta yrke passar dig som har stort intresse för djurskötsel, har god fysik och kunskaper om lämpliga arbetsställningar och lyftteknik och är noggrann och försiktig.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 Lediga jobb

Djuransvarig till Barnens Ö och Fiskeboda

Arbetsgivare / Ort: Stiftelsen Barnens Dag / VÄDDÖ
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 21 maj (9 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Djurskötare
  • får

Om jobbet

Djuransvarig på Stiftelsen Barnens Dag (Barnens Ö och Fiskeboda) sökes

Stiftelsen Barnens Dag äger och förvaltar Barnens Ö (Väddö) och Fiskeboda (Julita) för att på anläggningarna främja meningsfull fritidsverksamhet för barn och ungdomar. Vi har över 30 aktiva sommarkolonier som årligen besöks av drygt 5000 kollodeltagare. Utöver kolloverksamheten finns skolresan Adventura och uthyrning av boende till privatpersoner, företag och föreningar. På anläggningarna finns även cirka 300 djur, bland annat får, kor, höns, grisar, kaniner m m.

Arbetsbeskrivning

Som djuransvarig på Stiftelsen ansvarar du för och leda arbetena med djuren och tillsammans med ledningen utforma driften så att den motsvarar våra önskemål och externa krav för djurhållningen.

Arbetet är både praktiskt och administrativt. Du jobbar på plats på Barnens Ö med alla förekommande djursysslor och daglig tillsyn.

På Fiskeboda utförs återkommande insatser med djuren t ex. assistering vid klippning, avmaskning, vaccinering och dylika rutiner (ej daglig tillsyn).

På Barnens ö finns en anställd djurskötare på halvtid och på Fiskeboda sköts de dagliga rutinerna av på plats anställd personal.

Djurslag Barnens Ö: Nöt (4st), får ca 70 tackor plus rekrytering, minigrisar, gäss, ankor, höns, kaniner och getter.

Djurslag Fiskeboda: Får ca 200 tackor plus rekrytering.


Omfattning

Tjänsten är på 100%


Erfarenhet och krav

  • Du behöver ha god djurvana (helst från får) , och lantbruksutbildning. Vi ser gärna att personen har vallhund (och betalar extra för det)
  • B-körkort


Du erbjuds

Är du rätt person för oss erbjuds du ett fritt och omväxlande arbete inom en växande verksamhet som drivs av engagerade eldsjälar. Du kommer genom ditt arbete, tillsammans med dina kollegor, bidra till att tusentals barn får positiva upplevelser de aldrig kommer att glömma. Tillsammans med övrig kollopersonal är vi med och skapar sommarens bästa dagar.

Ansökan

Välkommen att skicka in din ansökan bestående av CV och ett personligt brev till [email protected] Senast den 19/5 vill vi ha din ansökan.

Märk ansökan ”DJURANSVARIG 2021”


Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Fastighetschef Per Bengtsson [email protected]

Arbetsgivare
Stiftelsen Barnens Dag
76492 VÄDDÖ
Hemsida: http://www.barnenso.se
Ansökan
Ansök senast 21 maj (9 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Semestervikarie för djurskötare mjölkkor

Arbetsgivare / Ort: Ramnäs Lantbruk AB / RAMNÄS
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 maj (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Djurskötare
  • mjölk

Om jobbet

Vi på Seglingsbergs Gård (ca 3,5 mil norr om Västerås) söker en semestervikarie till vår mjölkbesättning (konventionell) för tiden juni-aug 2021.Vi är 6 st. som arbetar på gården där vi bl. a bedriver en mjölkkobesättning om 210 kor, vilka mjölkas av 3 st. Vms (De Laval). Utfodring sker med hjälp av bandfoderfördelare och kraftfoderstationer.

Arbetsuppgifterna består i att övervaka Vms, kolla upp att alla kor är mjölkade, rengöring av liggbåsen, övervaka utfodringen samt tillsyn av kalvarna i vårt amkostall.Arbetet är emelanåt fysiskt krävande, så det krävs god uthållighet.Du bör också gilla att jobba med djur. Vikariatet inleds med att du får gå parallellt med ordinarie djurskötare under ca 1 vecka Därefter arbetar du på egen hand, men hjälp och stöd finns tillgängligt om det är någonting du är osäker på. Arbetspassen är antingen förmiddag kl 5-11 eller em. 14.30-20-30.Bostad finns på gården. Tjänsten är deltid till heltid beroende på ök

Tidigare erfarenhet av djurskötsel är meriterande.

Låter detta som nåt för dig? Skicka dit cv till [email protected] Har du några frågor, så kan du ringa Magnus Åstrand på 070–6913074 eller Elisabeth Åstrand 070–3759060

Arbetsgivare
Ramnäs Lantbruk AB
73592 RAMNÄS
Hemsida: selingsberg.se
Ansökan
Ansök senast 22 maj (10 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Hästskötare trav

Arbetsgivare / Ort: Stall Wikberg AB / Hackås
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 maj (18 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Hästskötare till travstall sökes. Du ska kunna sköta dagliga sysslor som mockning , sårvård, körning mm. Du ska kunna åka på trav själv, ta ansvar och ha ett trevligt bemötande mot kunder. För att stallet ska utvecklas krävs ett genuint intresse från din sida. B- körkort är ett krav, liksom hästsvana, helst inom trav.

Arbetsgivare
Stall Wikberg AB
Kyrkvägen 5
84594 Hackås
Hemsida: http://stalldanielwikberg.se
Ansökan
Ansök senast 30 maj (18 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Djurskötare gris, Eslöv

Arbetsgivare / Ort: Granepig AB / ESLÖV
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 maj (18 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Djurskötare
  • gris

Om jobbet

Granepig AB är ett smågrisproducerande bolag med i dag 2200 suggor. 1000 suggor i Dalby och 1200 suggor på V.Hundsäng. V.Hundsäng är en relativt nybyggd anläggning som består av BB, tillväxt samt sinsuggor på djupströ. Granepig bedriver även en betongelementtillverkning samt växtodling.

Vi söker en person till tillväxtavdelningarna. Du kommer ta hand om de växande grisarna. Strö och gödsla, behandla, leverera grisar med mera. Vi har tvättrobot och i jobbet ingår att eftertvätta.

I tjänsterna ingår helgjobb var tredje helg.

Vill du vara en del av vårt glada team så välkommen med din ansökan!

Arbetsgivare
Granepig AB
Västra Hundsäng 3:6
24193 ESLÖV
Ansökan
Ansök senast 30 maj (18 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Gårdsarbetare

Arbetsgivare / Ort: Quality Commerce Nordic AB / Örbyhus
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 maj (19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-01
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Sommarjobb på hästgård i Vendel.

Helger kan bli aktuellt både på sommaren och övriga delar av året.

Häst och viss traktorvana är ett plus.

Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.

Arbetsgivare
Quality Commerce Nordic AB
Karby 232
74895 Örbyhus
Ansökan
Ansök senast 31 maj (19 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.