På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Akvarietekniker Spela filmen

Akvarietekniker

"Brinner" du för livet under vattenytan, intresse för "akvaristik" samt trivs med att ha stort ansvar och många kundkontakter? I så fall kan detta yrke vara helt rätt för dig.

Akvarietekniker tar hand om (sköter om och servar) akvarier och akvarieutrustning, akvariefiskar samt ombesorger olika sorters "kundkontakter" med akvarieägare (akvariehyrare) och behöver därför ha djupa och aktuella kunskaper bland annat om fiskarna och om vattenmiljön.

Akvarietekniker  ingår ofta i en servicegrupp som har nära samarbete inom gruppen och man behöver därför även vara bra på att upprättnålla goda arbetsrelationer med kollegor. Vidare behöver man även ha kunskap om "akvariedesign", eftersom det är viktigt att inredningen i akvariet utformas så att fiskarna får platser att gömma sig på.

Egenskaper som krävs är att man är noggrann, flexibel, kundfokuserad, serviceminded, ansvarsfull samt kan arbeta självständigt ute hos kund med ett gott kundbemötande.  

Utbildning

B-körkort (för personbil) kan ingå i kraven för att kunna få anställning som akvarietekniker. Detta pga man kan behöva åka ut till kunder. För övrigt, är det inte reglerat vilken utbildning som krävs för att få lov att jobba inom etta yrke, i Sverige; det blir upp till en arbetsgivare att bestämma vilken utbildning som är tillräcklig. Utbildning kan också ges om företagsförlagd utbildning som man får efter anställningen på eller via sin arbetsplats. På gymnasiet rekommenderas det utbildning på Naturbruksprogrammets inriktningen Djur. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux.

Det förekommer också att man kombinerar yrket akvarietekniker med att samtidigt agera som smådjursskötare och/eller växtskötare. Man kan exempelvis ha arbetstitel "en akvarie- och växttekniker / installatör" och arbetet består i så fall i huvudsak av service av akvarium och gröna växter samt installationer av nya akvarier och växtarrangemang ute hos kunder.

Länktips

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.