Fiskodlingarna finns främst i glesbygden. Regnbågslaxen är den allra vanligaste odlingsfisken. Andra laxfiskar och ål odlas också.
I svenskt vattenbruk förekommer även odling av kräftor, ostron och musslor. Arbetet handlar om praktiska uppgifter i samband med olika stadier i fiskodlingen, från romkläckning till slakt.
Utfodring av fisken, kontroller av dess hälsotillstånd, märkning och utsättning av fiskyngel ingår i jobbet. Man håvar, väger och sorterar fisken och hjälper till med infångande och slakt av fisk.
Även vattenanalyser och underhåll av instrument och maskiner som används vid odlingen ska skötas. Hälsokontrollen av fiskyngel och fisk är viktig. Små förändringar i utseende kan vara symptom på sjukdom eller bakterieangrepp som i vissa fall snabbt kan sprida sig till hela beståndet. Efter att fisken slaktats ska den eventuellt vidareförädlas, till exempel genom rökning. Sådana uppgifter liksom packning och transport kan också ingå som en del i jobbet.
Arbete med fiskodling kan även medföra administrativa uppgifter till exempel att ansöka om tillstånd för odling eller utplantering av fisk. Det kan handla om marknadsföring och försäljning och den bokföring som tillhör dessa arbetsuppgifter.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, den särskilda varianten marinbiologi / vattenbruk.
Det kan även finnas passande utbildning inom yrkeshögskolan.
Framtidsutsikter
Jordbruksdepartementet ska utreda förutsättningarna för att utveckla vattenbruket i Sverige. Tanken är att företagandet inom vattenbruk ska öka.
Personliga egenskaper
Arbetet kräver god fysik även om man har maskiner och annan teknisk utrustning till sin hjälp.
Arbetsplats
Fiskodling sker i havet, dammar och insjöar. Merparten av en fiskodlares arbete sker utomhus.
Beroende på hur stor fiskodlingen är kan man även ha bisysslor inom till exempel skogs- och jordbruk.
Länktips
- jordbruksverket.se - Landsbygd och fiske
- naturvardsverket.se - Varken jakt eller fiske ingår i allemansrätten
- hushallningssallskapet.se - Fiske och vattenvård
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret