För att som sportfiskeguide ha sysselsättning året om, gäller det att vara duktig på fisken som går att bedriva året runt. Man måste, alltså, kunna olika fisken så bra att man alltid kan leverera bra fiskeupplevelser för kunder.
Ofta tidig morgon med förberedelser inför fisket, sen en heldag ute på sjön med kunder och turister, som kanske har rätt lite erfarenhet. Sena kvällar med småfix efter turerna är vanliga inom yrket. Man spenderar mycket tid på vattnet, och varje dag blir ett nytt äventyr om man gör det på rätt sätt.
Vill du känna på detta yrke så kan du höra dig för med en yrkesverksam sportfiskeguide, om du kan få åka med som "deckhand" under en period.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Vilken utbildning man behöver skaffa sig beror mycket på var man vill guida. Vill man guida på stora vatten är skepparexamen ett måste, men även högre behörighet kan krävas. Vill man göra båttransporter yrkesmässigt, behöver man skaffa sig Fartygsbefälsexamen / Maskinbefälsexamen klass VIII. Godkänt läkarintyg för sjöfolk ingår i kraven.
Bra grundläggande utbildning finns inom gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning skog.
Gymnasieskolor med inriktning Sportfiske.
På eftergymnasial nivå kan utbildningar finnas bland annat inom yrkeshögskolan.
Övrigt
Sporfiskeregistrering började göras 1971. Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns att ta del av i registret.
Sporfiskregistret fylls kontinuerligt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller över 33.000 olika fiskar av olika arter från Sverige.
Visste du att?
... den största registrerade fisken i Sverige, togs upp ur vattnet i juli 2019 och var 335 cm lång och 150 cm i omkretsen.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret