Sportfiskeguide
Spela filmen

Sportfiskeguide

För att som sportfiskeguide ha sysselsättning året om, gäller det att vara duktig på fisken som går att bedriva året runt. Man måste, alltså, kunna olika fisken så bra att man alltid kan leverera bra fiskeupplevelser för kunder.

Ofta tidig morgon med förberedelser inför fisket, sen en heldag ute på sjön med kunder och turister, som kanske har rätt lite erfarenhet. Sena kvällar med småfix efter turerna är vanliga inom yrket. Man spenderar mycket tid på vattnet, och varje dag blir ett nytt äventyr om man gör det på rätt sätt.

Vill du känna på detta yrke så kan du höra dig för med en yrkesverksam sportfiskeguide, om du kan få åka med som "deckhand" under en period.

Utbildning

Vilken utbildning man behöver skaffa sig beror mycket på var man vill guida. Vill man guida på stora vatten är skepparexamen ett måste, men även högre behörighet kan krävas. Vill man göra båttransporter yrkesmässigt, behöver man skaffa sig Fartygsbefälsexamen / Maskinbefälsexamen klass VIII. Godkänt läkarintyg för sjöfolk ingår i kraven.

Bra grundläggande utbildning finns inom gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning skog.

Gymnasieskolor med inriktning Sportfiske.

På eftergymnasial nivå kan utbildningar finnas bland annat inom yrkeshögskolan.

Övrigt

Sporfiskeregistrering började göras 1971. Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns att ta del av i registret.

Sporfiskregistret fylls kontinuerligt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller över 33.000 olika fiskar av olika arter från Sverige.

Visste du att?

... den största registrerade fisken i Sverige, togs upp ur vattnet i juli 2019 och var 335 cm lång och 150 cm i omkretsen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som sportfiskeguide

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.