På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sportfiskeguide
Spela filmen

Sportfiskeguide

För att som sportfiskeguide ha sysselsättning året om, gäller det att vara duktig på fisken som går att bedriva året runt. Man måste, alltså, kunna olika fisken så bra att man alltid kan leverera bra fiskeupplevelser för kunder.

Ofta tidig morgon med förberedelser inför fisket, sen en heldag ute på sjön med kunder och turister, som kanske har rätt lite erfarenhet. Sena kvällar med småfix efter turerna är vanliga inom yrket. Man spenderar mycket tid på vattnet, och varje dag blir ett nytt äventyr om man gör det på rätt sätt.

Vill du känna på detta yrke så kan du höra dig för med en yrkesverksam sportfiskeguide, om du kan få åka med som "deckhand" under en period.

Utbildning

Vilken utbildning man behöver skaffa sig beror mycket på var man vill guida. Vill man guida på stora vatten är skepparexamen ett måste, men även högre behörighet kan krävas. Vill man göra båttransporter yrkesmässigt, behöver man skaffa sig Fartygsbefälsexamen / Maskinbefälsexamen klass VIII. Godkänt läkarintyg för sjöfolk ingår i kraven.

Bra grundläggande utbildning finns inom gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning skog.

Gymnasieskolor med inriktning Sportfiske.

På eftergymnasial nivå kan utbildningar finnas bland annat inom yrkeshögskolan.

Övrigt

Sporfiskeregistrering började göras 1971. Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns att ta del av i registret.

Sporfiskregistret fylls kontinuerligt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller över 33.000 olika fiskar av olika arter från Sverige.

Visste du att?

... den största registrerade fisken i Sverige, togs upp ur vattnet i juli 2019 och var 335 cm lång och 150 cm i omkretsen.

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Guide

Arbetsgivare / Ort: Lapland Resorts AB / Björkliden
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 maj (19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Lapland Resorts AB – navet inom turism- och skidanläggningsverksamheten i Norra Sverige. Vi är en hotellkedja med fokus på natur- och skidturism samt konferenser och event. Vårt mål är att ge våra gäster en helhetsupplevelse med bästa service, det bästa boendet och spännande event.

Våra anläggningar är de naturliga samlingspunkterna för fjällvandrare, fiskare och skidåkare. Våra gäster kan utöver hotellen välja att bo i stugor eller på vår camping.

Inför sommarsäsongen 2021 söker vi nu dig som guide som tillsammans med oss vill jobba i en spännande och intensiv bransch med det riktiga fjället precis utanför dörren.

Som guide jobbar du med ett brett aktivitetsutbud av turer och aktiviteter. Du kommer att jobba med vandring, turer till Kåppasgrottan, enklare fisketurer mm. För de yngre barnen har vi under sommaren vår vildmarksskola med vår barnklubb, lämmelklubben. En del av din tid kommer du även att arbeta i sportshopen/sportinfon där du kommer sälja friluftsutrustning samt boka aktiviteter. Praktiska uppgifter som städning och underhåll av materiel förekommer också liksom transporter med minibuss. Arbete på andra avdelningar kan förekomma.

I rollen som guide är det viktigt att du är positiv, serviceinriktad och har en stor kärlek till naturen i allmänhet och vår svenska fjällvärld i synnerhet. Vi försöker alltid ge våra gäster det lilla extra och ditt öga för detaljer samt din lyhördhet för gästens behov är avgörande.

Krav på kompetens och certifieringar:

  • Guideutbildning inkl svenska fjälledarnormen, sommar
  • B-körkort
  • Flytande svenska och engelska i tal och skrift
  • Tidigare erfarenhet som friluftsguide
  • Erfarenhet av fiske

Meriterande:

  • Tidigare erfarenhet av området runt Björkliden
  • Grönt kort för klättring
  • Språk utöver svenska och engelska

Anställningsform: Säsongsanställning.

Omfattning: 75%

Ort: Björkliden, vi tillhandahåller personalboende.

Sista ansökningsdag: 2021-05-31

Kontaktperson: Linnéa Arrhen, 0980-641 33, [email protected]

Arbetsgivare
Lapland Resorts AB
Björklidenvägen 70
98193 Björkliden
Ansökan
Ansök senast 31 maj (19 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Båtförare och sjöinstruktör

Arbetsgivare / Ort: Karisma Rekrytering AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (4 månader 18 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
På Alleman sysslar vi främst med båtutbildning under Sjösportskolans flagg. Vi kör även sjötaxi och båtcharter samt utför transport- och assistansuppdrag. Vi är återförsäljare och importör av marina produkter och växer så det knakar. Därför söker vi fler stjärnor. Om du är villig att hugga i där det behövs och vill vara med när vi snabbt växer, svara på denna annons. Vi erbjuder en heltidstjänst med snabbt tillträde. Läs mer på www.sjosportskolan.se (http://www.sjosportskolan.se) Junior Båtförare och sjöinstruktör Vi söker dig som är intresserad av och brinner för båtar och sjösäkerhet. Du kanske har egen erfarenhet av att ha växt upp med båtar och skärgården eller så har haft egen motorbåt/ segelbåt under längre tid. Vi ser positivt på ett förflutet inom sport, med en roll som aktiv, idrottsledare eller tränare. Om du även har behörighet eller certifikat såsom Förarintyg eller Fartygsbefälsexamen klass VIII är det ett plus i kanten. Det viktigaste är att du är rätt person som är aktiv, serviceinriktad och har lätt att lära dig nya saker och även kan lära andra på ett pedagogiskt och intresseväckande sätt. Arbetet är omväxlande och kan innefatta allt från köra turister på sightseeingturer genom skärgården, stå på mässor, bogsera båtar genom skärgården m.m., men framförallt kommer du självständigt hålla kurser mot exempelvis Förar- och Kustskepparintyg. Kanske måste båten också underhållas och städas när dagen är slut, det gör du då också. Beroende på dina förkunskaper får du lära dig från grunden under ledning av erfaren personal och utvecklas steg för steg mot mer avancerade och självständiga arbetsuppgifter. Arbetet är utvecklande och värdefulla kunskaper och erfarenheter byggs upp. Vi utgår främst från Stocksund men arbete i hela Storstockholm förekommer. Dina kollegor blir ett ungt härligt team som strävar efter att vara Sveriges modernaste och smartaste företag inom båtbranschen. Du behöver goda språkkunskaper i både engelska och svenska. Körkort är nödvändigt då kommunala kommunikationer är begränsade. Arbetstiderna är varierande och kommer även innefatta kvällar/helger. Ansökan I denna rekrytering samarbetar vi med Karisma Rekrytering AB. Kontaktperson på Karisma är Kurt Ståhl som du når på telefon 0739-465 805. Vi kommer att göra intervjuer fortlöpande så skicka in din ansökan snarast möjligt. Ansökan gör du enkelt direkt på hemsidan (http://www.karism/) www.karisma.se (http://www.karisma.se) dock senast 15 maj.
Arbetsgivare
Karisma Rekrytering AB
Ansökan
Ansök senast 30 september (4 månader 18 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.