På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hundspannsguide

Hundspannsguide

Hundspannsguide är ett yrke för den som gillar hundar, friluftsliv (vintercampa och att vistas i vildmarken) och är utåtriktad/kommunikariv, flexibel samt ansvarstagande person med stor säkerhetstänk.

Naturguider, inklusive hundspannsguider gör det möjligt att för de som vill uppleva de exklusiva vildmarksäventyr som innefattar isoleringen och det stora beroendet av väder och vind, vilket är på en och samma gång både det som lockar turister och ska på ett proffssätt hanteras av guider. Det är få möten med andra människor som man kan förvänta sig när man är på ett hundspannstur: man kan kanske möta en naturbevakare, en stugvärd eller renskötande samer. För övrigt, är det endast de som ingår i samma hundspanns-grupp som man möter under alla de dagar som expeditionen pågår och det är inte ovanligt att främlingar, från början, som ingick i samma expedition, blir vänner för livet.

Hundspannsturer behöver ständigt anpassas till rådande villkor: vädersförhållanden och kundernas "friluftsvana" och önskemål: kortare hundspannsturer kan vara myckt mer lämpliga för nybörjare att börja med.
Hundspannsguider har många olika arbetsuppgifter: bland annat ger de råd kring klädsel, packning och hur man kör ett spann till deltagare/kunder; hittar bra lägerplatser med friskt rinnande vatten till hundarna; håller kontinuerlig kontakt med renskötarna (för att ett hundspann på fel ställe vid fel tidpunkt kan få allvarliga konsekvenser för renskötseln) och ibland behöver man pulsa fram flera kilometer på snöskor för att göra spår till hundarna och sedan traska tillbaka i samma spår för att hämta hundar och spann.

Det är mycket viktigt att tänka på att ett förutseende säkerhetsarbete måste utgöra grunden i varje utflykt/expedition. Viktiga delar i hundspannsarrangemanget är bland annat satellittelefon, bra utrustning, koll på väderrapporter, förebyggande dialog med fjällräddningen och en gedigen utbildning i vildmarkssjukvård.

Utbildning

Rekommenderad utbildning: gymnasieskolans Naturbruksprogrammets inriktning Djur alternativt motsvarande utbildning på Komvux. Relevanta påbyggnadsutbildningar kan finnas bl.a inom yrkeshögskolan.

Var god se även information om yrket Naturguide Andra "liknande" yrken är bland annat:

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.