Hundspannsguide

Hundspannsguide

Hundspannsguider gör det möjligt att för de som vill uppleva de exklusiva vildmarksäventyr som innefattar isoleringen och det stora beroendet av väder och vind, vilket är på en och samma gång både det som lockar turister och ska på ett proffssätt hanteras av guider.

Det är få möten med andra människor som man kan förvänta sig när man är på en hundspannstur, man kan kanske möta en naturbevakare, en stugvärd eller renskötande samer.

Hundspannsturer behöver ständigt anpassas till rådande villkor som väderförhållanden och kundernas "friluftsvana". Kortare hundspannsturer kan vara mycket mer lämpliga för nybörjare att börja med.

Hundspannsguider har många olika arbetsuppgifter, de ger råd kring klädsel, packning, hitta bra lägerplatser med friskt rinnande vatten till hundarna, håller kontinuerlig kontakt med renskötarna eftersom ett hundspann på fel ställe vid fel tidpunkt kan få allvarliga konsekvenser för renskötseln. Ibland behöver man pulsa fram flera kilometer på snöskor för att göra spår till hundarna och sedan traska tillbaka i samma spår för att hämta hundar och spann.

Det är mycket viktigt att tänka på allt säkerhetsarbete, som måste utgöra grunden i varje utflykt.

Viktiga delar i hundspannsarrangemanget är bland annat satellittelefon, bra utrustning, koll på väderrapporter, förebyggande dialog med fjällräddningen och en gedigen utbildning i vildmarkssjukvård.

Utbildning

Rekommenderad grundutbildning är gymnasieskolans Naturbruksprogrammets inriktning Djur alternativt motsvarande utbildning på Komvux. Relevanta påbyggnadsutbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Hundspannsguide är ett yrke för den som gillar hundar, friluftsliv, att vintercampa, vistas i vildmarken och är utåtriktad, flexibel samt en ansvarstagande person med stort säkerhetstänk.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.