På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Hundpsykolog

Hundpsykolog

Hundpsykolog är i grunden Hundbeteendevetare som inriktar sig i första hand på att arbeta med "problemhundar". Hundpsykologen har en bred kunskap och djup förståelse för hundarnas och människors beteende, för hundarnas träning och problem som kan uppstå.

Hundpsykologen har också omfattande kunskaper i hur inlärning av hundar fungerar och vad man behöver tänka på när man tränar hundar inklusive träning med klicker.

Hundpsykologer utgår från vetenskaplig forskning som de omsätter till praktik så att hundägarna får full förståelse för inlärningsprinciperna och hur de fungerar. De arbetar ofta i nära samarbete med hundcoacher, djurskötare, djur/hundmassörer och veterinärer.

OBS! - Information från Jordbruksverket

Du kan arbeta yrkesmässigt inom djurs hälso- och sjukvård utan att tillhöra djurhälsopersonal. Det kan vara yrken som t ex. djurvårdare, hästtandvårdare, djurmassör, equiterapeuter eller biomedicinska analytiker.

Du kan omfattas av behandlingsförbud som begränsar det du får göra om du arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård, utan att tillhöra djurhälsopersonal.

Behandlingsförbudet innebär att du:

  • inte får utföra operativa ingrepp eller ge injektioner
  • inte får utföra behandlingar som kan orsaka ett lidande som inte kan anses obetydligt
  • inte får behandla djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion
  • inte får behandla djur som kan misstänkas ha en epizooti eller en zoonos

 

Ett generellt undantag för behandlingsförbudet gäller för brådskande åtgärder som vidtas i syfte att rädda ett djurs liv eller att lindra dess lidande. Det finns också specifika undantag för den som arbetar som djurvårdare eller hovslagare utan godkännande.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Djur profil Hund. Vidareutbildning går man oftast hos privata utbildningsanordnare, där man själv betalar studerandeavgift. Det är vanligt att man först utbildar sig till Hundbeteendevetare och sedan går vidare till Hundpsykolog. Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Länktips

10 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.