På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hundförare

Hundförare

Hundförare arbetar tillsammans med sin "kollega"= arbetande hund.

Hundar används inom allt fler områden i samhället exempelvis inom försvarsmakten, polisen, tullen, vaktbolag, kriminalvården och hälso- och sjukvården (bland annat som terapihundar). En variant av en "terapi-hund" är en "läs-hund". Alla dessa hundar behöver födas upp och tränas i sina uppdrag för att sedan kunna arbeta tillsammans med sina förare.

Att människan har sedan urminnes tid har använt sig av hundar beror på hundens egenskaper som styrka, tålighet, förmåga att lära sig, lojalitet mot sin ägare/förare samt en utomordentligt bra utvecklat luktsinne (som är hundratals bättre än människans).

Utbildningen som en hundförare behöver ha skiljer sig åt ganska mycket, beroende på vilket område en arbetande hund är verksam inom, exempelvis om det är en terapihund (som arbetar inom vården) eller narkotikahund (som arbetar inom tullen och/eller polisen). Andra "hundarbetsområden" är - räddningshundar, som luktar sig till överlevare vid lavinras eller vid naturkatastrofer, som t.ex jordbävning; draghundar som förr i tiden var färdmedel och nu för tiden är mer som en turistattraktion; tävlande hundar (verksamma inom hundsporter som lydnad och agility); artist-hundar (som uppträder inom cirkus och arbetar som "skådespelare" inom filmindustrin); "svamp/tryffel-hundar" som hittar platser där svamp, ex. de dyrbara tryffel-svampar växer under jorden; blod-donatorer (hundar som ger blod för att rädda andra djurens liv) och det relativt nya arbetsområde för hundar är inom sjukvården - att lukta sig fram till prover, ex. urinprover, som innehåller spår av sjukdomar, som diabetes och canser (det är en snabb, ganska säker och relativt billig analysmetod som kan rädda många liv).

Utbildning

Bra grundläggande utbildning för en blivande hundförare finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Djur, profil hund. Vidareutbildningar finns ofta hos de privata utbildningsanordnare.

Visste du att...?
Det vanligaste hundnamnet i Sverige (uppgift från december 2017) är Molly. Källa: jordbruksverket.se

Temadagar
Sista onsdag i april - Internationella ledarhundsdagen, Guide Dog Day - arrangeras varje år. På denna dag uppmärksammas alla de duktiga ledarhundar som hjälper synskadade.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.