På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skyddsvakt

Skyddsvakt

Vid anläggningar som bedöms som särskilt viktiga för samhället kan bevakningen utföras av särskilt utbildade skyddsvakter. Skyddsvakternas huvuduppgift är att skydda bevakningsobjektet från obehöriga personer, sabotage, spioneri, terrorism, rån eller stölder. I praktiken är skyddsvakternas arbetsuppgifter mycket lika det som en väktare gör med ronder, larmutryckningar och kontroll av personer samt kontroll av fordon. Den stora skillnaden ligger i de utökade befogenheterna som väktare saknar och skyddsvakterna har.

Skyddsvakter behöver uppvisa proffsigt beteende kombinerat med hög servicekänsla och många gånger även ge ett representativt intryck.

Det är Länsstyrelsen eller Försvarsmakten som beslutar om en byggnad/fastighet eller ett visst område har avgörande betydelse för rikets säkerhet och ska klassas som ett "skyddsobjekt". Exempel på skyddsobjekter kan vara flygplatser, hamnar, vatten- eller energiförsörjningsanläggningar.

Bevakningen kan ske även med hjälp beväpnade skyddsvakter om behovet föreligger eller med hjälp av hundförare för skydd eller sök efter sprängmedel och/eller vapen.

Du som är intresserad av yrket skyddsvakt kan finna intressant för dig information bland annat även i följande yrkesbeskrivningar: Securityinspektör, Tulltjänsteman, Hundförare/väktare, Väktare, Väktare och soldat, Parkeringsvakt, Ordningsvakt och Polis samt om Farliga yrken.

Länktips

  • anpdm.com/article - varje dag blir ca 200 cyklar stulna (uppgift från maj 2018) i Sverige; överlista tjuven
  • strombacksfolkhogskola.se - polisforberedande folkhögskoleutbildning i Umeå (efter den kan man även arbeta inom kriminalvården eller i säkerhetsbranschen)
  • Krisinformation från svenska myndigheter - krisinformation.se
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.