Hundförare i Försvarsmakten
Spela filmen

Hundförare i Försvarsmakten

Din huvudsakliga uppgift som hundförare är att med hjälp av hundens sinnen få förvarning så att den grupp man jobbar med kan hamna på förhand samt att följa upp spår.

Du arbetar med att underhålla din egen och din hunds kondition och färdigheter mellan övningarna så att ni alltid är beredda på insats. Man löser uppgifter och tränar hundens förmåga till att ge förvarning genom att markera ljud, vindvittring och spår av människa i vitt skilda miljöer alla tider på dygnet.

Utbildning

Du arbetar tillsammans med din egen hund som du utbildat via frivilliga försvarsorganisationen Svenska brukshundsklubben (SBK) och ni har båda varsitt avtal med Försvarsmakten. Er utbildning fortsätter i förbandet. Hundföraren är en soldat med tilläggsutbildning och tilläggsuppgift att föra en hund.

För mer information om utbildning till detta yrke och till andra yrken inom Försvarsmakten, hänvisas till Försvarsmakten.se.

Personliga egenskaper

Du måste vara uthållig och klarar fysiska påfrestningar, du måste även vara duktig på att läsa din hund och kommunicera det som hunden markerar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.