På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Riskhanterare
Spela filmen

Riskhanterare

Det finns en yrkesgrupp som är proffs på diverse risker, inklusive mycket allvarliga händelser – nämligen riskhanterare.

Begreppet "risk" täcker alla oförutsägbara händelser som kan ge negativ påverkan på något skyddsvärt, det kan t ex vara ett fall från hög höjd med följer som allt från ingen skada till dödsfall.

En riskhanterare kan jobba både "högt och lågt", från att förebygga att fallskador sker till att skapa och utvärdera och uppdatera beredskapsplaner för olika sorters allvarliga händelser, som kan påverka stora delar av samhället.

Samhället har blivit mer sårbart. Om det blir problem på elnätet blir konsekvensen större idag än tidigare. En tekniker planerar för verksamheten i normalläget. Riskhanterare har däremot med "plan B" från början om något oväntat händer i samhället – bränder, olyckor eller andra katastrofer.

Lagstiftningen har också skärpts vad det gäller olyckor och katastrofer. Kommunerna måste ha beredskapsplaner och enskilda företag och organisationers ansvar är större. Tidigare har försvaret kunnat ställa upp vid olyckor.

Civilförsvaret har hållit lager med gasmasker och pumpar. Så är det inte längre. Det finns kanske tio pumpar på en industri i närheten av ett översvämmat område som kan användas, men då måste någon veta var pumparna finns och även ha ringt och pratat med industrin innan olyckan är framme.

Utbildning

Det finns ett Kandidatrpogram i Östersund.

Grundkunskaper finns bl a på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet.

Det kan finnas en bra grund att skaffa på yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Riskhanterarna arbetar på företag, inom kommun, på Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och inom försäkringsbranschen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.