På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Riskhanterare

Riskhanterare

Det finns en yrkesgrupp som är proffs på katastrofer – riskhanterare. Samhället har blivit mer sårbart. Om det blir problem på elnätet blir konsekvensen större idag än tidigare.
En tekniker planerar för verksamheten i normalläget. Riskhanterare har däremot med "plan B" från början om något oväntat händer i samhället – bränder, olyckor eller andra katastrofer.

Lagstiftningen har också skärpts vad det gäller olyckor och katastrofer. Kommunerna måste ha beredskapsplaner och enskilda företag och organisationers ansvar är större. Tidigare har försvaret kunnat ställa upp vid olyckor. Civilförsvaret har hållit lager med gasmaskar och pumpar. Så är det inte längre.
Det finns kanske tio pumpar på en industri i närheten av ett översvämmat område som kan användas, men då måste någon veta var pumparna finns och även ha ringt och pratat med industrin innan olyckan är framme.
Riskhanterarna får jobb på företag, inom kommun, på Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och inom försäkringsbranschen.

Utbildning

Den enda utbildningen fanns förut i Lund och var en del av civilingenjörsutbildningen och kunde väljas till (som en valbar del av utbildningen). Tanken var att alla civilingenjörer hanterar risker, men riskhanterarna skulle kunna gå ett steg längre.

Men numera finns det även ett Kandidatrpogram i Östersund.

Yrkestitlar 
Man kan till exempel ha yrkestitel Riskhanteringsexpert.

Visste du att?
55 personer avled i Sverige under 2017 till följd av arbetsplatsolyckor, vilket är en ökning med 25% från 2015. Värst drabbad av arbetsplatsolyckor var åkeribranschen. Källa: Arbetsmiljöverket.

Länktips
http://strombacksfolkhogskola.se - polisforberedande folkhögskoleutbildning i Umeå (efter den kan man även arbeta inom kriminalvården eller i säkerhetsbranschen)
dinsakerhet.se - info från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om risker och säkerhet för privatpersoner.

 

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.