På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Riskhanterare
Spela filmen

Riskhanterare

Det finns en yrkesgrupp som är proffs på diverse risker, inklusive mycket allvarliga händelser (katastrofer) – riskhanterare.

Begrepet "risk" täcker alla oförutsägbara händelser som kan ge negativ påverkan på något skyddsvärt, det kan t.ex vara ett fall från hög höjd med följer såsom ingen skada, lindrig skada, allvarlig skada eller dödsfall.

En riskhanterare kan jobba både "högt och lågt", från att förebygga att fallskador sker till att skapa och utvärdera och uppdatera beredskapsplaner för olika sorters allvarliga händelser, som kan påverka stora delar av samhället.

Hantering av risker kring händelser som kan ha stora konsekvenser för många människor
Samhället har blivit mer sårbart. Om det blir problem på elnätet blir konsekvensen större idag än tidigare.
En tekniker planerar för verksamheten i normalläget. Riskhanterare har däremot med "plan B" från början om något oväntat händer i samhället – bränder, olyckor eller andra katastrofer.

Lagstiftningen har också skärpts vad det gäller olyckor och katastrofer. Kommunerna måste ha beredskapsplaner och enskilda företag och organisationers ansvar är större. Tidigare har försvaret kunnat ställa upp vid olyckor. Civilförsvaret har hållit lager med gasmaskar och pumpar. Så är det inte längre.
Det finns kanske tio pumpar på en industri i närheten av ett översvämmat område som kan användas, men då måste någon veta var pumparna finns och även ha ringt och pratat med industrin innan olyckan är framme.
Riskhanterarna får jobb på företag, inom kommun, på Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och inom försäkringsbranschen.

Utbildning

Den enda utbildningen fanns förut i Lund och var en del av civilingenjörsutbildningen och kunde väljas till (som en valbar del av utbildningen). Tanken var att alla civilingenjörer hanterar risker, men riskhanterarna skulle kunna gå ett steg längre.

Men numera finns det även ett Kandidatrpogram i Östersund.

Yrkestitlar 
Man kan till exempel ha yrkestitel Riskhanteringsexpert.

Visste du att?
55 personer avled i Sverige under 2017 till följd av arbetsplatsolyckor, vilket är en ökning med 25% från 2015. Värst drabbad av arbetsplatsolyckor var åkeribranschen. Källa: Arbetsmiljöverket.

Länktips

  • strombacksfolkhogskola.se - polisforberedande folkhögskoleutbildning i Umeå (efter den kan man även arbeta inom kriminalvården eller i säkerhetsbranschen)
  • dinsakerhet.se - info från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om risker och säkerhet för privatpersoner
  • havkom.se - Statens haverikommision (SHK), en myndighet under Justitiedepartementet, som har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga civila & militära olyckor & tillbud, oavsett om de inträffar till lands, till sjöss eller i luften
  • Krisinformation från svenska myndigheter - krisinformation.se
  • akademssr.se/opinion/vara-podcasts/samhallsvetarpodden

 

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.