Hundförare/väktare
Spela filmen

Hundförare/väktare

Som väktare, som utför bevakning med hund, skyddar man egendom, byggnader och lokaler mot brand, stöld och skador.

Som hundförare skall du i samspel med din bevakningshund använda hundens sinnen för att få ett extra personligt skydd. Det personliga skyddet bevakningshunden innebär för dig som väktare innebär också att du genom att lära dig läsa hundens reaktioner indirekt får signaler om det finns andra personer i din omgivning.

En duktig bevakningshund innebär en förlängning av väktarens sinnen och bidrar till att väktaren i stora lokaler eller på stora områden har större möjlighet att upptäcka saker som annars kanske inte upptäckts.

Många väktare med hund väljer denna del av bevakningsverksamheten för att det ger en möjlighet att kombinera arbete med ett stort hundintresse.

Utbildning

För anställning som hundförare inom bevakningsbranschen krävs det att du blir godkänd av Länsstyrelsen för anställning i auktoriserat bevakningsföretag samt godkänd i de för arbetsuppgifterna fastställda utbildningarna. För övrigt krävs det att du har gymnasieutbildning med godkända betyg i svenska och engelska. Du måste också ha genomgått lämplighetstest med godkänt resultat, du måste ha B-körkort och gärna tvåårig erfarenhet av bilkörning. Du måste också vara ostraffad, drogfri och ha ordnad privatekonomi.

Bra grundutbildning får du bl a på gymnasiets Naturbruksprogrammet eller på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Personliga egenskaper

Eftersom handhavandet av tekniska anläggningar är ofta ett måste, bör du vara intresserad av teknik och ha förmåga att förstå tekniska instruktioner. För att rapportera till kunderna vad som har gjorts under arbetet används oftast datoriserade informationssystem, därför måste du ha datorvana och intresse för datorteknik.

Personliga egenskaper som krävs är att du är ärlig, vaksam, hjälpsam, ansvarsfull, omdömesgill, praktiskt och tekniskt lagd, har god förmåga att kommunicera, lugn och stabil samt utåtriktad.

Arbetsplats

Arbetet sker främst i industrier, kontor och verkstäder med tillhörande ytterområden.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.